Artikel top billede

Facebook går til modangreb på Yahoo

I patent-opgøret mellem Facebook og Yahoo har det sociale netværk nu reageret med sine egne patentkrav.

Sociale netværk blev opfundet hos Yahoo. Sådan lyder påstanden fra det gamle internet-firma, som sagsøgte Facebook for patentkrænkelse i sidste måned. Nu har Facebook slået tilbage med sin egen patentsag mod Yahoo. Her bliver internet-firmaet anklaget for at krænke 10 Facebook-patenter, skriver All Things Digital.

Tallet er ikke helt tilfældigt. Yahoo har også anklaget Facebook for at krænke 10 patenter. "Facebooks komplette model for et socialt netværk ... bygger på Yahoos patenterede teknologi," skriver Yahoos advokater.

Der er tale om meget generelle patenter, som foruden sociale netværk også beskriver personalisering af indhold, annoncer og chat-tjenester.

Nu hævder Facebook så, at Yahoo krænker 10 patenter med sin fototjeneste Flickr, sin portalside og sit annoncesystem.

Det nye modangreb kommer på et rigtigt dårligt tidspunkt for Yahoo, som ventes at annoncere op mod 2.000 fyringer i løbet af onsdagen. Det er kun den første af flere fyringsrunder, skriver All Things Digital. Yahoo har i øjeblikket 14.000 ansatte.

Børsnotering kommer snart

Patentkrige kendes især fra smartphone-verden, hvor Apple, Samsung og andre har udkæmpet en hård kamp ved domstolene. Google købte Motorola Mobility sidste år og fik dermed adgang til selskabets patent-portefølje, og et konsortium af selskaber med Apple og Motorola i spidsen købte 6.000 patenter fra det gamle Nortel.

Yahoos angreb mod Facebook kommer lige inden den planlagte børsnotering, der ventes i de næste par måneder. Det kan få Facebook til at indgå et hurtigt forlig i stedet for at risikere en lang retssag, som vil skabe usikkerhed hos aktionærerne. Tidspunktet er nok ikke helt tilfældigt.

Ifølge eksperter er der ikke usædvanligt, at der kommer patentklager lige inden en børsnotering. Det er en periode, hvor man er mere tyndhudet end normalt og følsom overfor retssager, der kan belaste selskabets omdømme og fremtidsudsigter.

Flere andre internet-selskaber har angiveligt allerede licenseret Yahoos patenter, men det vides ikke hvem der er tale om. Yahoo har mere end 1.000 patenter - en skattekiste, som selskabet indtil nu kun har brugt i begrænset omfang.

Venner og rivaler

Men faktisk har Yahoo gode erfaringer med patentsager. I 2003 købte Yahoo firmaet Overture, som havde udviklet en metode til at præsentere nøgleords-baserede annoncer længe inden Google. Overture havde sagsøgt Google for patentkrænkelse, og Yahoo afsluttede sagen med et forlig, som betød at Google skulle aflevere 2,7 millioner aktier lige inden sin planlagte børsnotering i 2004.

Det var den største børsnotering nogensinde i internet-branchen - lige indtil Facebook kom ud med sine planer om at gå på børsen i år. Så det ser ud til, at historien gentager sig.

Samtidig har Yahoo også et tæt samarbejde med Facebook. I september sidste år kunne de to selskaber præsentere en funktion, der integrerer Yahoo News med Facebook, og siden er trafikken hos Yahoo News mere end tredoblet.

Man kan så spørge, hvorfor det blev Facebook og ikke Yahoo, der skabte verdens største sociale netværk. Et svar findes måske i dette essay, What Happened to Yahoo. Det er skrevet af Paul Graham, der solgte sit firma til Yahoo i 1998. Han forsøgte dengang at overbevise Yahoo-chefen David Filo om at købe et lille startup kaldet Google. Uden held.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere