Artikel top billede

Facebook går til modangreb på Yahoo

I patent-opgøret mellem Facebook og Yahoo har det sociale netværk nu reageret med sine egne patentkrav.

Sociale netværk blev opfundet hos Yahoo. Sådan lyder påstanden fra det gamle internet-firma, som sagsøgte Facebook for patentkrænkelse i sidste måned. Nu har Facebook slået tilbage med sin egen patentsag mod Yahoo. Her bliver internet-firmaet anklaget for at krænke 10 Facebook-patenter, skriver All Things Digital.

Tallet er ikke helt tilfældigt. Yahoo har også anklaget Facebook for at krænke 10 patenter. "Facebooks komplette model for et socialt netværk ... bygger på Yahoos patenterede teknologi," skriver Yahoos advokater.

Der er tale om meget generelle patenter, som foruden sociale netværk også beskriver personalisering af indhold, annoncer og chat-tjenester.

Nu hævder Facebook så, at Yahoo krænker 10 patenter med sin fototjeneste Flickr, sin portalside og sit annoncesystem.

Det nye modangreb kommer på et rigtigt dårligt tidspunkt for Yahoo, som ventes at annoncere op mod 2.000 fyringer i løbet af onsdagen. Det er kun den første af flere fyringsrunder, skriver All Things Digital. Yahoo har i øjeblikket 14.000 ansatte.

Børsnotering kommer snart

Patentkrige kendes især fra smartphone-verden, hvor Apple, Samsung og andre har udkæmpet en hård kamp ved domstolene. Google købte Motorola Mobility sidste år og fik dermed adgang til selskabets patent-portefølje, og et konsortium af selskaber med Apple og Motorola i spidsen købte 6.000 patenter fra det gamle Nortel.

Yahoos angreb mod Facebook kommer lige inden den planlagte børsnotering, der ventes i de næste par måneder. Det kan få Facebook til at indgå et hurtigt forlig i stedet for at risikere en lang retssag, som vil skabe usikkerhed hos aktionærerne. Tidspunktet er nok ikke helt tilfældigt.

Ifølge eksperter er der ikke usædvanligt, at der kommer patentklager lige inden en børsnotering. Det er en periode, hvor man er mere tyndhudet end normalt og følsom overfor retssager, der kan belaste selskabets omdømme og fremtidsudsigter.

Flere andre internet-selskaber har angiveligt allerede licenseret Yahoos patenter, men det vides ikke hvem der er tale om. Yahoo har mere end 1.000 patenter - en skattekiste, som selskabet indtil nu kun har brugt i begrænset omfang.

Venner og rivaler

Men faktisk har Yahoo gode erfaringer med patentsager. I 2003 købte Yahoo firmaet Overture, som havde udviklet en metode til at præsentere nøgleords-baserede annoncer længe inden Google. Overture havde sagsøgt Google for patentkrænkelse, og Yahoo afsluttede sagen med et forlig, som betød at Google skulle aflevere 2,7 millioner aktier lige inden sin planlagte børsnotering i 2004.

Det var den største børsnotering nogensinde i internet-branchen - lige indtil Facebook kom ud med sine planer om at gå på børsen i år. Så det ser ud til, at historien gentager sig.

Samtidig har Yahoo også et tæt samarbejde med Facebook. I september sidste år kunne de to selskaber præsentere en funktion, der integrerer Yahoo News med Facebook, og siden er trafikken hos Yahoo News mere end tredoblet.

Man kan så spørge, hvorfor det blev Facebook og ikke Yahoo, der skabte verdens største sociale netværk. Et svar findes måske i dette essay, What Happened to Yahoo. Det er skrevet af Paul Graham, der solgte sit firma til Yahoo i 1998. Han forsøgte dengang at overbevise Yahoo-chefen David Filo om at købe et lille startup kaldet Google. Uden held.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere