Artikel top billede

Arkivfoto: Medarbejdere foran CSC's hovedkvarter i Valby i juni 2011.

CSC-ansatte tygger på frivillige fratrædelsesvilkår

CSC har meldt vilkår for frivillige fratrædelser ud til alle ansatte i forbindelse med reduktionen af 350 stillinger i Danmark. Nu er de gået i tænkeboksen.

Læs også:

CSC fyrer 450 ansatte - danske ansatte rammes hårdt

Disse 450 stillinger vil CSC skære helt væk

Derfor er CSC nødt til at fyre medarbejdere

Både Prosa og CSC melder om en god dialog i forhandlingerne om frivillige fratrædelsesordninger i forbindelse med virksomhedens udmelding om massefyringer af 450 medarbejdere i Norden, heraf 350 i Danmark.

CSC har senest meldt de konkrete fratrædelsesvilkår, som firmaet har forhandlet på plads med fagforbundene, ud til alle firmaets medarbejdere.

Det fortæller John Jørgensen, der er faglig sekretær hos it-fagforbundet Prosa.

"Medarbejderne har fået mulighed for at tygge på det her og sætte det i forhold til deres egen situation. Skal de gå på efterløn, på pension eller videre til et andet job," siger han.

Hverken CSC eller Prosa ønsker at kommentere det konkrete indhold af vilkårene for de frivillige fratrædelser, som er forskellige afhængigt af, hvilken overenskomst den enkelte medarbejder er på.

"Det, der foregår nu, er en proces, hvor den enkelte medarbejder orienterer sig om sine individuelle muligheder i forbindelse af en eventuel accept af en frivillig pakke," siger John Jørgensen.

Parter enige om god dialog

Ifølge Prosa-sekretæren har CSC givet medarbejder-repræsentanterne og de ansatte relativt frie hænder til at bruge tid på at informere kolleger om situationen.

Han fortæller, at der er en god dialog, og at CSC også hører efter, når fagforbundene er uenige med virksomheden.

"Det er mit indtryk at forhandlingerne går godt. Det, som jeg hører og ser komme ud af forhandlingerne, viser også en virksomhed, som gerne vil bidrage til at få det her til at fungere på ordentlig vis," siger han.

Opfattelsen af forhandlingsmiljøet er det samme hos CSC, hvor public relations officer Kim Ege Møller fortæller, at forhandlingerne om firmaets rekonstruktion forløber som planlagt.

"Det er for tidligt at sige noget om resultaterne og om indholdet af drøftelserne nu. Men vi vil fortælle det, når vi kommer dertil," siger han og tilføjer:

"'Der er en positiv og god dialog mellem parterne, og møderne går som planlagt."

Ikke håb om bevaring af stillinger

Ifølge John Jørgensen ligger det ikke i kortene, at der sker væsentlige ændringer i antallet af udmeldte afskedigelser.

"Det er selvfølgelig blevet drøftet ved forskellige lejligheder og er selvfølgeligt også et anliggende, som er med på dagsordenen, men det er desværre nok næppe sandsynligt, at vi får den helt store indflydelse på denne del," siger han.

Prosa er det fagforbund, som har flest medlemmer blandt de ansatte hos CSC i Danmark.

Imidlertid mistede forbundet efter en bitter og flere måneder lang konflikt de to største overenskomster til HK/Privat i juni 2011.

"Det er rigtigt, at Prosa/CSC ikke er overenskomstmæssigt forhandlingsberettigede. Men det er klart, at i denne her situation må man tale med de repræsentanter, som repræsenterer nogen. Og det gør Prosa/CSC," siger John Jørgensen.

Han peger på, at der på fagforbundenes side af bordet sidder fire personer. Én repræsentant for HK, én som repræsenterer akademikere og ingeniører, samt to repræsentanter for Prosa.

Kortere fratrædelsesgodtgørelse

Tabet af de to overenskomster betød, at omkring 800 Prosa-medlemmer i sommers mistede en omdiskuteret tryghedsaftale, som kunne give op til 22 måneders løn i tilfælde af massefyringer.

I stedet kan disse medarbejdere nu opnå to måneders ekstra godtgørelse i forhold til funktionærloven, mens andre medarbejdergrupper hos CSC har opretholdt en aftale, der giver flere måneders godtgørelse end dette.

I forbindelse med CSC's overgang til overenskomsten med HK/Privat udstedte CSC en jobgaranti, som udløb den 31. marts i år, få uger før firmaet offentliggjorde planerne om reduktionen i medarbejderstaben på 350 stillinger i Danmark.

Det er ikke kun i Danmark og i resten af Norden, at CSC skærer ned på antallet af medarbejdere.

Også i England har firmaet udmeldt massefyringer. Her vil firmaet reducerearbejdsstyrken med antallet af ansatte med 500 stillinger.

Her forhandler firmaet samtidig med den britiske stat om et kuldsejlet sygehusprojekt til flere milliarder kroner.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere