Artikel top billede

Piraterne overhaler det danske mindretals parti i Slesvig-Holsten

Piratpartiet fortsætter sin bølge af succes i Tyskland. I Slesvig-Holsten har partiet nu fået 8,2 pct. af stemmerne.

Efter søndagens valg i den tyske delstat Slesvig-Holsten kan piraterne nu rykke ind i landdagen i Kiel med seks mandater. Piratpartiet fik 8,2 pct. af stemmerne i delstatsvalget og fortsætter dermed sin fremgang i Tyskland.

Dermed kan Piratpartiet få stor indflydelse i Slesvig-Holsten, hvor de konservative CDU og det liberale FDP har mistet deres flertal.  

Det danske mindretals parti, Sydslesvisk Vælger Forening (SSV), har fået tre mandater og har allerede meldt ud, at man vil forsøge at danne regering med socialdemokraterne SPD og De Grønne.

Piratpartiet har derimod allerede inden valget signaleret, at man ikke vil indgå i en regerings-koalition.

I 2009 fik Piratpartiet kun 1,9 pct. af stemmerne i Slesvig-Holsten, så der er tale om en markant fremgang.

Spærregrænsen for at komme ind i landdagen ligger på fem procent, men det danske mindretals parti har været fritaget fra spærregrænsen siden 1955.

Intern splid rammer partiet

Ingen andre steder i verden har et piratparti opnået så stor tilslutning som i Tyskland. I den seneste Forsa-meningsmåling ligger partiet nu til 13 pct. af stemmerne på landsplan. Dermed har partiet overhalet de Grønne og ligger nu som det tredjestørste parti i Tyskland - kun overgået af SPD og CSU/CDU.

De tyske vælgere stemte allerede sidste år piraterne ind i delstatsforsamlingen i Berlin. Her fik piraterne 8,5 pct. af stemmerne og det var nok til 14 ud af de 150 pladser i delstatens parlament.

Piratpartiet kæmper for transparens i det politiske system og mod enhver form for censur på nettet. Det har vakt genklang hos tyskerne. En stor del af stemmerne kommer fra folk, der ikke normalt stemmer.

Ifølge Forsa har Piratpartiet formået at tiltrække de vælgere, der er utilfredse med det eksisterende politiske system. Det er vælgere, som tidligere har brugt De Grønne som "protestparti". Nu er det piraterne, der har tiltrukket de unge vælgere med løfter om nye politiske vinde.

Men der er også problemer for piraterne. Partiets ungdoms-organisation - de unge pirater - klager over kønsdiskriminering og racisme. Kvinder har svært ved at komme frem i partiet. Men partiets ledelse afviser og konstaterer tørt, at alle partier har en vis andel af "idioter" blandt sine medlemmer.

Partiet er også ramt af en intern magtkamp og det etablerede politiske system i Tyskland har stadig svært ved at finde ud af, hvordan man skal håndtere piraterne. Den tyske avis Handelsblatt har fået 100 kendte til at deltage i en kampagne mod Piratpartiet og "gratiskulturen" på nettet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Test: Derfor vil jeg gerne have Google ind i min næste bil - og det er dårligt nyt for nogle bilproducenter
Googles Android Automotive er et vellykket styresystem til bilen, der vender op og ned på magtbalancen i bilbranchen. Computerworld har prøvekørt softwaren og har dommen klar.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Overvåg kritiske industrielle systemer og beskyt dem mod angreb
Industrial Control Systems (ICS) udgør hjertet i alle forsynings- og produktionsvirksomheder og kan være overraskende sårbare overfor cyberangreb. Dette whitepaper giver et godt overblik over problematikker og muligheder for at sikre jeres systemer.