Artikel top billede

Her er otte tricks der gør din Mac hurtigere

Er din Mac gammel og sløv, eller vil du gerne give din nye Mac et ekstra turbo-boost, så følg disse råd.

Vil chefen ikke give dig en ny arbejdscomputer, selv om den du sidder ved hoster og hakker som en gammel østtysk Trabant?

Så kan du heldigvis selv gøre noget for, at din computer bliver en anelse hurtigere.

Tidligere har vi fortalt, hvordan du gør din Windows-computer hurtigere.

Men i denne artikel kan du læse, hvordan du også kan give din Mac et lille ekstra turbo-boost.

Sådan finder du processor-snylterne

1. Ryd op i programmer, der auto-starter

Akkurat som en Windows-computer kan det sløve din Mac betydeligt, hvis du har mange programmer, der starter automatisk, når du tænder for computeren. 

Du kan rense ud blandt disse programmer ved at åbne "Systemindstillinger" og vælge "Brugere og grupper".

Herefter klikker du på punktet "Log ind-emner".

Her kan du se en liste over alle de programmer, der starter automatisk, hver gang du tænder din computer. 

Ønsker du at fjerne et program, markerer du det og klikker herefter på minusset under listen. 

2. Genstart din computer

Det er ofte fristende lukket låget på din Macbook, når du ikke bruger den. Men går der lang tid, hvor du ikke har haft lukket computeren helt ned, så vil du ofte opleve, at den går hen og bliver sløv. 

Derfor anbefales det, at du indimellem husker at genstarte din Mac, eller blot husker at lukke den helt ned, når du ikke bruger den. 

3. Brug aktivitetsovervågning

Kan du ikke gennemskue, hvorfor din computer er sløv, kan det anbefales at bruge værktøjet Aktivitetsovervågning. 

I Aktivitetsovervågning kan du se, hvor mange processorkræfter de enkelte programmer lægger beslag på. Er der et program, der lægger beslag på unødig meget processorkraft, kan du lukke ned for det ved at markere det på listen og klikke på knappen "slut proces". 

Aktivitetsovervågning er et standardprogram på din Mac, og du finder det i mappen "hjælpeprogrammer" (du kan naturligvis også finde det ved at søge efter Aktivitetsovervågning via Spotlight-funktionen). 

4. Reparer disktilladelser

I nogle situationer kan du også få din Mac til at arbejde mere effektivt ved at anvende funktionen "Reparer disktilladelser". 

Du får adgang til funktionen ved at åbne programmet Diskværktøj, som du finder i mappen hjælpeprogrammer.

Få mere plads på harddisken

5. Fjern ting fra dit Dashboard

Din Mac har et såkaldt Dashboard, der er aktivt i baggrunden på din computer. 

På dit Dashboard ligger der en masse små programmer -  også kaldet widgets - som eksempelvis en lommeregner, en vejrudsigt og lignende programmer.

Men desværre glemmer mange at bruge deres Dashboard. Og har du en masse åbne Dashboard-widgets, som du ikke bruger, kan du lige så godt lukke dem, fordi de vil uundgåeligt suge hukommelse ud af din computer. 

Du lukker for dine Widgets ved at åbne Dashboard, klikke på plusset i venstre hjørne og herefter klikke på de kryds, der nu bliver synlige over dine åbne Dashboard-programmer.

6. Undgå tunge programmer

Står det helt galt til med din computer, kan du overveje helt at droppe at bruge de store og tunge programmer og i stedet erstatte dem med små og lette alternativer. 

I øjeblikket er der en software-trend hen imod en højere grad af minimalisme. Et eksempel på denne trend er programmet iA Writer, der er et lækkert, men ekstremt simpelt skriveprogram. 

Sidder du ved en meget sløv computer, vil du uden tvivl få en hurtigere og mere behagelig oplevelse, hvis du bruger iA Writer i stedet for eksempelvis Microsoft Word.

7. Fjern alle program-filer

De fleste programmer på en Mac er såkaldte self-contained-programmer. 

Det betyder, at programmernes filer ikke er spredt over hele din harddisk, men at du i stedet kan nøjes med at smide et program direkte i computerens papirkurv, hvis du ønsker at slette det.  

Det er eksempelvis altid tilfældet med programmer, som du har købt i Apples App Store. Derfor findes der heller ikke en afinstallerings-funktion, som du kender det fra Windows. 

Men med enkelte andre programmer kan du alligevel godt risikere, at der bliver efterladt filer rundt omkring på din harddisk. 

Installerer du mange programmer og spil på din Mac, og vil du undgå, at din maskine bliver sløv, kan det derfor alligevel godt være en fordel at bruge programmer som AppZapper eller AppZap, der afinstallerer programmerne og fjerner overflødige filer. 

8. Skab mere fri-plads på din harddisk

Du bør også sørge for, at din harddisk ikke er fyldt helt til randen.

For hvis det er tilfældet, kan det skabe bøvl med din computer.
I nogle tilfælde kan computerens såkaldte virtuelle hukommelse nemlig have brug at lægge beslag på en lille del af din harddisk.

Derfor kan det anbefales, at du altid har nogle gigabytes fri plads på disken. 

Læs også:

8 tricks: Lav super-søgninger på din Mac 

Sådan gør du din sløve arbejds-pc hurtigere

 
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er de cyberkriminelle allerede trængt ind – uden at du har opdaget det?
Optimér din sikkerhed ved at kombinere indsatsen for at holde IT-kriminelle ude med en konstant antagelse om, at de muligvis allerede er trængt ind på dit netværk.