Artikel top billede

Teleportation er ikke længere science-fiction

Men indtil videre er det begrænset til fotoner. Kinesiske forskere har netop sat en ny rekord i kvante-teleportation.

Det er nok for tidligt at sige "Beam me up Scotty!" Men allerede for ti år siden kunne forskere bevise, at det er muligt at teleportere et objekt fra ét sted til et andet - selvom der indtil videre kun er tale om fotoner - og nu melder kinesiske forskere om en ny rekord for teleportation af de såkaldte kvante-bits eller qu-bits. De har overført fotoner over en afstand på 97 kilometer.

Forskerne fra University of Science and Technology of China i Shanghai udnytter et kvante-mekanisk fænomen kaldet "entanglement".

Det betyder at to qubits kan kædes sammen så de altid har samme værdi - uanset den fysiske afstand. Hvis man ændrer værdien for den ene, ændrer man også værdien for den anden. Denne tilstand bliver altså "teleporteret" til det sted, hvor den anden qubit befinder sig.

De samme fysikere i Kina satte i 2010 en rekord på teleportation over 16 kilometer. Et år tidligere kunne en forsker i USA sende informationer over en afstand på blot én meter. Nu har man så opnået det samme med en afstand på 97 kilometer.

Men der er stadig lang vej igen, inden man kan teleportere en genstand eller et menneske.

Knækker koder

Kvantecomputere skulle derimod være lige om hjørnet. De bruger altså qubits, som ikke har en fast tilstand, 0 eller 1, men kan repræsentere flere forskellige tilstande på samme tid.

Det er kun én af de mange forskelle mellem en normal computer og en kvantecomputer, der følger kvantemekanikkens mystike love.

I teorien skulle det være muligt at bygge en computer der kan regne mange gange hurtigere end dagens systemer. Teknologien spås ikke mindst en stor fremtid indenfor kryptering, hvor nøgler f.eks. kan verificeres flere millioner gange hurtigere end med nutidige systemer.

IBM kunne forleden melde om et gennembrud, hvor man har brugt forskellige teknikker til at reducere fejlraten i elementære beregninger og samtidig bevare de unikke egenskaber i de såkaldte kvantebits eller qubits.

IBM fremhæver at qubits betyder at en kvantecomputer kan arbejde på millioner af beregninger på samme tid. I en enkelt tilstand med 250 kvantebit kan der gemmes flere informationer end i alle universets partikler.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere