Artikel top billede

Følg PayPal-milliardærens rumskib på historisk mission

Den første kommercielle flyvning til den internationale rumstation skal finde sted lørdag. Elon Musk vil tweete live fra kontrolcentrum.

Det ser ud til at lørdag den 19. maj kan blive en historisk dag for rumfarten. Efter flere forsinkelser skulle alt være klar til, at den første privatudviklede ubemandede rumkapsel kan sendes op til den internationale rumstation ISS. Det er den første af 12 transport-flyvninger, som NASA har bestilt hos selskabet SpaceX for 10 milliarder kroner.

Det er PayPal-stifteren Elon Musk, der står bag SpaceX, og han har lovet at tweete live fra kontrolcentrum lørdag. Man kan også følge missionen på SpaceX-hjemmesiden.

Men Elon Musk har selv forsøgt at nedtone forventningerne og understreger at der er planlagt yderligere to forsøg i år. Hvis den første tur ikke lykkes, så satser man på at det går bedre næste gang.

Dragon-kapslen bliver "parkeret" i rummet tæt ved rumstationen, indtil man er helt sikker på, at den kan fjernstyres og reagerer på alle kommandoer fra besætningen. Først derefter får den lov til at nærmere sig ISS og bliver til sidst opfanget og fastgjort med en robotarm.

NASA har sendt de gamle rumfærger på pension og må derfor bruge private firmaer og russiske rumkapsler for at nå ISS.

Den første opsendelse er en test, som skal vise om Dragon er klar til opgaven. Det private firma har selv udviklet raketten, der skal bruges til at transportere kapslen ud i rummet.

Dragon skal transportere omkring 500 kilo forsyninger op til astronauterne på ISS, og senere skal den fragte 600 kilo affald tilbage til Jorden. Fartøjet skal lande i Stillehavet ud for Californiens kyst og senere bjerges med et specialskib.

Rumskibe og elbiler

ComON har tidligere skrevet om den 40-årige sydafrikansk-fødte SpaceX-stifter Elon Musk, der blev milliardær med salget af PayPal til eBay. Han har både startet elbil-firmaet Tesla Motors og SpaceX.
 
Firmaet gennemførte sin første vellykkede raketopsendelse i 2008, hvor en Falcon 1 raket blev sendt op fra en lille ø i Stillehavet.
 
De to første opsendelser i marts 2006 og marts 2007 blev en fiasko, og i 2008 gik den første 21,3 meter lange og 27,7 tons tunge raket tabt allerede to minutter og 20 sekunder efter start. Det samme gjorde de tre satellitter ombord på raketten - to fra NASA og én fra Pentagon.
 
Men den anden opsendelse i 2008 var altså vellykket og SpaceX har senere udviklet en større Falcon 9 raket, som kan transportere tungere satellitter og rumkapsler ud i verdensrummet.

Firmaet satser på, at man fremover ville kunne transportere fragt ud i rummet til en tiendedel af den hidtidige pris.
 
Dragon er indtil videre ikke godkendt til mennesker, men SpaceX har store planer om at nå månen og Mars.
 
Sidste år kunne SpaceX præsentere sin nye Falcon Heavy raket, der kan transportere op til 53 tons ud i rummet. Falcon Heavy beskrives som den kraftigste raket siden Saturn V, der blev brugt til Apollo-missionerne til Månen.
 
It-milliardærer drømmer om rummet

SpaceX er ikke det eneste private firma med rumdrømme. Orbital Sciences Corporation har også planlagt en flyvning til ISS senere i år. Amazon-stifter Jeff Bezos har investeret i firmaet Blue Origin og han vil nu forsøge at bjerge Apollo 11 raketterne fra havets bund.

Milliardæren Richard Branson vil snart sende turister ud til kanten af rummet med Virgin Galactic. Google-stifter Larry Page drømmer om at hente råstoffer i det ydre rum.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere