Artikel top billede

Har Apple og Google slået GPS'en ihjel?

De seneste kort-tjenester fra Apple og Google kan gøre portable GPS-enheder overflødige.

I sidste uge kom Google med en større relancering af sin Google Maps-tjeneste, som nu bliver udvidet med 3D-visning og offline-modus, og Apple har netop præsenteret sin nye Maps-applikation, hvor man nu kan blive guidet direkte frem til den ønskede destination.

Det har fået Wired til at erklære, at markedet for portable GPS-enheder nu er dødt, og det er Google og Apple, der kommer til at fungere som ligbærere for Garmin, Magellan og TomTom's hardware-forretning.

Det er selvfølgelig ikke en ny udvikling, at smartphones overtager mange af de funktioner som tidligere har krævet dedikerede enheder.

Først var det musikafspilleren, der forsvandt ind i telefonen. Nu er det kompakte kamera også ved at forsvinde, og den håndholdte computer uden telefon er for længst død.

GPS-software til smartphones er heller ikke en nyhed, men Apples seneste annoncering betyder at iPhone-brugere ikke længere behøver anvende tredjeparts-applikationer til navigation - for slet ikke at tale om en dedikeret GPS-enhed.

For de fleste brugere kan Maps sandsynligvis opfylde alle navigationsbehov - inklusive stemmestyring med Siri og realtids-opdaterede trafikoplysninger.

Garmins aktiekurs faldt efter Apple-lancering

Så er det nok ikke helt overraskende, at Garmins aktiekurs faldt med 10 pct. lige efter Apples annoncering. Hos TomTom kan man i det mindste glæde sig over en licensaftale med Apple, som bruger firmaets kortmateriale - selv om det altså betyder, at TomTom saver i den gren, som man selv sidder på.

Salget af de såkaldte PND'er (Personal Navigations Devices) er faldet med 9 procent i løbet af to år, og denne tendes forventes at fortsætte.

Det bliver også sværere for bilfirmaerne at konkurrere med deres egne indbyggede navigations-løsninger. BMW og Ford har forsøgt at integrere apps som Pandora og Yelp i deres systemer, men det ændrer ikke ved, at en smartphone kan løse den samme opgave som en indbygget løsning, der koster 10 gange mere.

Det store problem for smartphones har været, at det er svært at betjene dem i bilen, og den lille skærm er ikke egnet til en navigationsløsning. Men den nye Maps-applikation reagerer på talte kommandoer, der er 3D-grafik, multitouch-betjening og satellit-billeder.

Det vigtigste er nok "turn-by-turn navigation" - altså den samme navigation, som man kender fra GPS'er - og Apple vil samle trafikdata fra alle iOS-brugere for at kunne levere opdatere varsler om forholdene på vejene.

Der er også integration med lokale firmafortegnelser, anmeldelser og billeder fra Yelp og nem adgang til opdateringer.

Så er fordelen selvfølgelig også, at det er ganske gratis for iPhone-ejere, ligesom Android-brugere også har adgang til gratis navigation.

Det ser ud til, at GPS-firmaer som Garmin og TomTom må indstille sig på en fremtid som software-leverandører. GPS'en bliver en applikation på din telefon - ligesom musikafspilleren og kameraet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere