Artikel top billede

CIO: Sådan forbereder du dig på det uventede

CIO KLUMME: Som CIO har du en unik forudsætning for både at afdække og analysere en række it-relaterede risici, som udfordrer forretningen.

Danmarkshistorien er fyldt med kriser skabt af fejlslagne it-projekter - Amanda, Danske Bank-nedbrud og offentlige it-projekter, der ikke leveres til tiden. Når krisen rammer, og kritikken regner ned over organisationen, er den instinktive reaktion ofte at krybe i flyverskjul. Det er menneskeligt, men ofte er den bedste løsning at kommunikere åbent.

For CIO'en kan netop det kriseskabte behov for et hurtigt tilvejebragt beslutningsgrundlag og en vej ud af krisen imidlertid være det "window of opportunity", som giver en fast plads ved det bord, hvor de forretningskritiske beslutninger tages.

Der er dog ingen grund til at vente på krisen. Som CIO har du en unik forudsætning for både at afdække og analysere en række it-relaterede risici, som udfordrer forretningen.

CIO'ens konstruktive bidrag til virksomhedens krisestyring består således både i forberedelse og forebyggende risikominimering samt tilvejebringelsen af et beredskabsteam, som kan foretage den nødvendige brandslukning og kommunikation med nøgleinteressenterne, når uheldet er ude.

Opdeling af risici

De risici, som CIO'en skal være opmærksom på, kan opdeles i strategiske og finansielle risici, kapacitetsrisici, kontrolrisici og kontraktrisici. De strategiske og finansielle risici relaterer sig blandt andet til en øget "business continuity"-sårbarhed, når antallet af leverandører stiger, og flere leverandører er små- og mellemstore virksomheder.

Som CIO skal du have en beredskabsplan, der sikrer business continuity, hvis disse mindre underleverandører ikke kan leve op til de indgåede service level agreements, eller deres datacentre går ned.

Mindre leverandører kan være fleksible, men bagsiden af medaljen er kapacitetsrisici. CIO'en skal derfor sikre sig, at leverandørerne har den fornødne kapacitet til at håndtere ikke bare dagens opgaver, men også den øgede opgavemængde, som måtte følge sidenhen.

Outsourcing betyder mindre kontrol over egne data, hvilket øger sårbarheden over for brud på datasikkerheden. Som CIO skal du sikre, at virksomheden nøje afvejer disse risici og har et beredskab klar, som kan håndtere uforudsete hændelser uden tøven.

De såkaldte kontraktrelaterede risici kan være alt fra uklare specifikationer og uklare milepæle til uklare opgave- og ansvarsområder, som kan både forårsage og eskalere en konflikt eller krise. Et uklart kontraktgrundlag kan handlingslamme en virksomhed på netop det tidspunkt, hvor behovet for handling er allerstørst.

Som CIO skal du sikre, at alle uklarheder og potentielle stridspunkter foregribes allerede i udbudsprocessen, så der ikke senere opstår tvivl, når et ansvar skal placeres. Du skal sørge for, at virksomheden får både den rigtige, den sikre samt stabile og den skalérbare leverance til den aftalte pris.

CIO'ens bidrag til krisestyring består altså i at identificere og forstå de væsentligste risici, begrænse sandsynligheden for, at de opstår, og afbøde konsekvenserne, hvis det alligevel sker. Det kræver, at der investeres i risikostyring og i et kommunikationsberedskab.

Kommunikationsberedskabet

Til gengæld giver det CIO'en mulighed for både at mindske antallet af forretningskritiske kriser og hurtigt at komme med anbefalinger til velunderbyggede og implementerbare løsninger baseret på allerede gennemførte risikoanalyser med hjælp fra et eksisterende kommunikationsberedskab.

Kommunikationsbredskabet består af tre centrale elementer. Alle relevante talspersoner skal være trænet i at håndtere medier, medarbejdere og andre nøgleinteressenter.

Derudover skal krisestyringsprocessen være defineret på forhånd for at undgå panik. Til sidst skal organisation have en grundlæggende budskabsplatform, som omhandler organisationens strategi, mission og vision, således at de grundlæggende budskaber ikke skal opfindes midt i krisen.

Dette beredskab er netop, hvad en bestyrelse og direktion vil efterspørge, når først krisen er en realitet.

Markus Bjørn Kraft er CEO i Kraft & Partners A/S.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere