Så nemt kan du bortføre en drone

Forskere advarer om, at det er nemt at sende falske GPS-signaler til ubemandede droner.

Der har været mange advarsler om sårbarheder i det globale navigationssystem GPS. Nu har forskere i USA demonstreret, hvordan man kan bruge et falsk GPS-signal til at bortføre en ubemandet drone (Unmanned Aerial Vehicle, UAV).

I USA har man planer om at tillade civile droner i luftrummet - i modsætning til de militære droner er deres GPS-signal ikke krypteret. Forskere fra Radionavigation Laboratory på University of Texas har nu demonstreret, at det er muligt at manipulere GPS-signalet (spoofing) og dermed overtage kontrollen over dronen.

Forskerne fortæller til Fox News, at de har bygget en meget avanceret spoofer, der sender de falske signaler. Det kostede kun omkring 1.000 dollar.

Tricket ligger i at sende et svagt GPS-signal, som gradvist bliver stærkere, indtil det overdøver det ægte signal. I forskernes egne tests er det lykkes at snyde alle civile GPS-modtagere med denne teknik.

I sidste uge skulle forskerne så demonstrere, hvordan et angreb kan gennemføres i praksis. Deres test blev gennemført på White Sands Missile Range i New Mexico, hvor de tog kontrol over en fremmed drone, styrede den mod et punkt på jorden og rettede op i sidste øjeblik.

Forskerne mener, at der kan være 30.000 ubemandede civile droner i det amerikanske luftrum allerede om fem-ti år.

"Hvert af dem er det potentielt missil, som kan bruges imod os," siger professor Tod Humphreys til Fox.

Han mener altså, at terrorister f.eks. kunne overtage kontrollen over en drone og styre den ind i en bygning eller menneskemængde eller et andet fly.

Kurerfirmaet Fedex har allerede luftet planer om at supplere sine flåde af fly med ubemandede droner.

Iran fik fat i amerikansk super-drone

Selv de militære droner kan muligvis hackes. Sidste år kunne Iran til stor forbløffelse for omverden præsentere en tilsyneladende intakt amerikansk militærdrone af typen RQ-170. Iranerne hævder at man har hacket dronen og fået den til at lande på iransk territorium.

Ifølge avisen Christian Science Monitor har iranerne afbrudt forbindelsen mellem dronen og dens kontrolcentrum - muligvis med en form for radiostøj - og herefter sendt falske GPS-koordinater, som fortalte dronen at den befandt sig over Afghanistan.

Men i stedet for at lande på en amerikansk base i Afghanistan gik dronen så helt af sig selv ned over Iran.

"GPS-navigationen er det svageste punkt. Ved at forstyrre kommunikationen med støj, kan du tvinge dronen over på autopilot. Hermed mister den sin hjerne," sagde en anonym iransk ingeniør til avisen.

Iranerne har angiveligt udviklet den nødvendige teknologi ved at analysere mindre amerikanske droner, der er skudt ned i de sidste år. Den afgørende svaghed ligger dog i GPS-teknologien, hvor det er nemt at sende falske koordinater.

Dermed kan alle former for udstyr, som er afhængig af GPS-signaler, altså føres på afveje - og det gælder også droner.

"GPS-signaler er svage og kan nemt overdøves af signaler fra tv-tårne, bærbare computere, mp3-afspillere, selv mobile satellit-tjenester," sagde professor Andrew Dempster fra University of New South Wales under en GPS-konference sidste år.

En ny lov betyder, at det amerikanske luftrum bliver åbnet for droner fra den 30. september 2015.


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Premium
KMD kan nærme sig halvering af medarbejderstaben i Danmark på få år: Så mange ansatte har selskabet sagt farvel til
For fem år siden var KMD det største danske it-selskab, men over årene er medarbejderstaben i Danmark faldet dramatisk. Ifølge en lækket PowerPoint fortsætter tendensen i 2021. Se den voldsomme nedgang i antallet af ansatte hos KMD her.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.