Artikel top billede

Windows Server 2012 kommer i fire udgaver

Microsoft dropper Home og Small Business Server i den næste server-generation af Windows.

Microsoft er nu klar med detaljerede informationer om de forskellige udgaver og priser for Windows Server 2012 (som tidligere gik under navnet Windows Server 8). Ligesom med Windows 8 har Microsoft valgt at reducere antallet af forskellige udgaver. Der kommer kun fire versioner: Datacenter, Standard, Essentials og Foundation. Der bliver ingen Windows Home Server.

Standard-versionen indeholder alle funktioner, men det er kun muligt at køre to virtuelle maskiner. I Datacenter-udgaven er der ingen begrænsning på antallet af virtuelle maskiner, men ellers er de to udgaver identiske. Foundation bliver kun solgt til OEM-producenter, Essentials skal erstatte Small Business Server.

Prisen for Windows Server 2012 Standard bliver 882 dollar, mens Datacenter koster 4.809 dollar. For hver licens kan man maksimalt bruge to fysiske processorer. Hvis der er flere processorer, skal man købe yderligere licenser. For hver bruger eller hver enhed, der skal have adgang til serveren, skal man desuden købe en Client-Access-License (CAL).

Essentials har et reduceret funktionsomfang uden virtualisering, og der er en række begrænsninger i de forskellige tjenester. For Remote-Desktop er der således sat en begrænsning på 250 forbindelser. Prisen for Essentials starter ved 425 dollar og det understøtter op til 25 brugere og 50 enheder (de nødvendige CAL'ere er inkluderet i prisen).

Foundation har en begrænsning på 15 brugere og indeholder kun basale funktioner. Her er der heller ingen virtualisering med Hyper-V.

Denne FAQ fra Microsoft indeholder informationer om prissætningen og de forskellige udgaver. Der er også en blog, som jævnligt bliver opdateret.

Født til skyen

En Release Candidate af Windows Server 2012 blev frigivet i sidste måned. Windows Server 2012 bliver beskrevet som et cloud-optimeret operativsystem, som skal give bedre arbejdsprocesser gennem automatiseret adgang til infrastruktur og nemmere adgang til netværk og lagring. Ifølge Microsoft er det rettet mod virksomheder i alle størrelser.

Den første testversion til udviklere kom i september sidste år - ligesom Windows 8, der også kom i en Developer Preview sidste efterår.

Windows Server 2012 indeholder omkring 300 nye funktioner. Det skulle være det største spring siden Windows 2000. Det nye operativsystem installeres helt uden grafisk brugerflade og styres med Powershell. Her kan man altså styre alle computerens funktioner fra kommandolinjen og automatisere alle opgaver med scripts.

Microsoft fortæller, at man har lært af sine egne erfaringer med tjenester som Bing, Azure, Hotmail og Office 365, der også kører på Windows Server. Her er Microsoft selv stødt ind i server-operativsystemets begrænsninger og mangler - og det har hjulpet under udviklingen af den nye version.

Tidligere har de enkelte udviklerhold arbejdet med at forbedre bestemte funktioner, men denne gang har man valgt en anden fremgangsmåde, hvor der er udstukket konkrete mål, og man har så arbejdet med at opfylde dem. I stedet for at udvikle enkelte funktioner har man arbejdet med konkrete end-to-end scenarier, hvor de enkelte udviklerhold så hver især skulle bidrage.

En af de store nyheder er en videreudvikling af virtualiseringsteknologien Hyper-V, som ligner et direkte angreb på VMware. Nu bliver netværket virtualiseret og Windows Server 8 understøtter live-migrering af komplette virtuelle maskiner på tværs af datacenteret.

Det nye operativsystem er i stand til at sammenfatte flere netværkskort til ét enkelt netværksinterface, og virtuelle maskiner kan få direkte adgang til netværket uden at skulle gennem et softwareinterface først.

Der er en helt ny metode til at håndtere adgangsrettigheder. Microsoft sender de såkaldte Access Control Lists på pension og satser i stedet på de såkaldte "tags". De kan tilordnes filer, brugere og enheder, hvor adgang så bliver styret med regler i Active Directory.

Microsoft forsøger at køre Windows Server 2012 i stilling som det optimale operativsystem til cloud-infrastrukturer, hvor man så kan flytte sine virtuelle maskiner frit mellem sine egne servere og offentlige og private clouds.

Det ventes, at operativsystemet kommer samtidig med eller kort tid efter Windows 8, som skulle være på markedet inden årets udgang.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere