Artikel top billede

Spansk stjernedommer skal forsvare Julian Assange

Wikileaks-stifteren har hyret manden, som stod bag anholdelsen af den chilenske eks-diktator Pinochet.

I mere end en måned har Wikileaks-stifteren Julian Assange opholdt sig på Ecuadors ambassade i London, hvor han afventer behandlingen af hans ansøgning om politisk asyl i det sydamerikanske land. Assange har søgt tilflugt på ambassaden for at undgå den nært forestående udlevering til Sverige. Han frygter at blive sendt videre til USA og anklaget for spionage.

Samtidig fortsætter det juridiske slagsmål og Assange har nu fået en vigtig allieret. Den spanske stjernedommer Baltasar Garzon overtager nu ledelsen af Assanges advokathold. Garzon har allerede besøgt Assange på ambassaden i London og han vil nu forsøge at bevise, at USA har manipuleret retssagen mod australieren med en "hemmelig strategi".

Garzon er kendt som en forkæmper for menneske-rettighederne. Han stod bag anholdelsen af den tidligere chilenske diktator Augusto Pinochet i 1998.

Men den 56-årige har også selv problemer i Spanien. Efter en skandale om ulovlig aflytning af mistænkte og deres advokater i en korruptionssag mod det spanske folkeparti fik Garzon tidligere i år forbud mod at udøve sit hverv som dommer i de næste 11 år. Han forsøger nu at få forfatnings-domstolen til at ændre denne afgørelse.

Søger beskyttelse i censurstat

Julian Assange er ikke sigtet i sagen om seksuelle overgreb mod to kvinder i Sverige, men kun efterlyst af det svenske politi, og han vil sandsynligvis blive varetægts-fængslet hvis han lander i Sverige.

Først efter afhøringen vil den svenske anklager tage stilling til, om der skal rejses sigtelse mod Assange.

Efter mere end 500 dage i husarrest med en elektronisk fodlænke er hans appelmuligheder nu udtømt i Storbritannien og hans flugt ind på Ecuadors ambassade kom i sidste øjeblik.

Det har vakt opsigt at Wikileaks-stifteren har valgt at søge beskyttelse i Ecuador, som er kendt for at undertrykke den frie presse.

På den aktuelle Press Freedom Index fra organisationen Journalister uden Grænser kommer Ecuador ind på en ubehagelig 104. plads.

På den samme liste ligger Sverige - landet, der ønsker at afhøre og måske sigte Assange i sagen om seksuelle overgreb - på en 12. plads, mens Danmark er nr. 10.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere