Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Wikileaks afslører elektronisk overvågning

Wikileaks har nu blotlagt et hemmelighedsfuldt overvågnings-system, som måske er blevet brugt til at udspionere borgerne i USA og andre lande.

Den seneste afsløring fra Wikileaks kan være en af de mest opsigtsvækkende nogensinde. En række interne mails fra den amerikanske rådgivnings-virksomhed Stratfor afslører, at overvågnings-systemet Trapwire allerede bliver brugt i stort omfang i USA og Storbritannien. Her er der tale om en algoritme, som skulle være i stand til at opdage terrorister, inden de slår til.

I New York skulle mindst 500 overvågnings-kameraer i undergrundsbanen være koblet til Trapwire, i London bliver Downing Street kontrolleret med softwaren, og flere hoteller og kasinoer i Las Vegas er også udstyret med systemet.

Trapwire analyserer video fra overvågningskameraer og reagerer på mistænkelige bevægelser. Det kan f.eks. være en person, som efterlader en pakke og skynder sig væk. I Los Angeles har softwaren angiveligt forhindret et terrorangreb i 2010.  

Systemet er angiveligt også installeret i San Francisco, Seattle, Washington D.C. og flere andre byer.

Integreret overvågning

Nu er det ikke en nyhed, at man kan bruge automatisk overvågnings-software til at finde mistænkelige personer.

Men Trapwire skulle være i stand til at koble databaserne i de forskellige byer sammen og dermed skabe et slags integreret overvågnings-netværk, og det skal ikke kun bruges mod terrorister, men også mod småkriminelle og demonstranter.

Det har også vakt opsigt, at firmaet Abraxas Applications, som har udviklet Trapwire (og nu har skiftet firmanavn til Trapwire), er startet af tidligere højtstående CIA-medarbejdere.

Men der er også kritiske stemmer, som mener, at historien om Trapwire er blæst helt ud af proportioner. New York Times skriver, at Seattle og Washington allerede er stoppet med at bruge systemet, og politiet i New York afviser, at man anvender Trapwire.

Efter offentliggørelsen af Trapwire-dokumenterne er Wikileaks selv kommet under angreb. I mindst en uge har Wikileaks været udsat for et DDoS-angreb (distributed denial of service). Det menes, at en gruppe der kalder sig Anti Leaks, står bag.

Dataindbrud hos StratFor

Informationerne om Trapwire er en del af datasamlingen "The Global Intelligence Files", som sandsynligvis stammer fra et Anonymous-indbrud hos Stratfor sidste år.

Wikileaks ligger inde med fem millioner e-mails fra det texanske firma, der beskrives som en "privat efterretningstjeneste".

Wikileaks har ikke selv ønsket at fortælle, hvordan man er kommet i besiddelse af de fem millioner e-mails. Men det menes, at de kommer fra et angreb den 25. december, da medlemmer af Anonymous trængte ind hos Stratfor.

De fik blandt andet fat i en komplet liste over alle 860.000 registrerede brugere hos Stratfor. Listen indeholder navne, kodeord, personlige oplysninger og i nogle tilfælde også kreditkort-data. Der er angiveligt tale om personer, som har abonneret på Stratfors publikationer med internationale analyser.

Alle adresserne blev herefter lagt ud på nettet - herunder også 1.000 danske adresser, som både omfatter medlemmer af Folketinget, medarbejdere hos militæret og Politiets Efterretningstjeneste (PET), private sikkerhedsfirmaer og sågar en mailadresse, der tilhører kongehuset.

En af de flittigste Stratfor-brugere er Udenrigsministeriet, hvor der er mere end et snes forskellige mail-adresser på listen, men PET er også repræsenteret med mange adresser.

De danske mailadresser var kun en lille del af den databombe, som Anonymous kastede med sit indbrud hos Stratfor. Den britiske avis The Guardian skrev dengang, at 221 britiske militærfolk og 242 NATO-ansatte havde fået deres data blotlagt. Det gælder blandt andet flere højt placerede embedsmænd.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.