Glæd dig til de her super-tv og monster-computere

Supertynde fladskærme med suveræn farvegengivelse og hybride tablet-pc'er med imponerende råstyrke. Fremtiden er her allerede nu, og du kan se de nye it-trends her.

Glæd dig til de her super-tv og monster-computere

Dit HD-tv ser rynket ud, når det sammenlignes med de nyeste fjernsyn, der netop er vist frem på den årlige IFA-messe i Berlin.

Her kappes elektronikproducenterne om at overgå hinanden, og især på fjernsynsfronten er konkurrencen hård.

I år er det de såkaldte 4K-fladskærme, som har fået deres reelle gennembrud. Der har været talt om dem i flere år, men nu er fjernsynene rent faktisk på vej ud i butikkerne.

4K henviser til, at fladskærmen byder på fire gange så høj opløsning som dit HD-tv i stuen, nærmere bestemt 3840 gange 2160 pixel.

Sony, Toshiba og LG har alle fremvist modeller på 84 tommer, der inden for det næste halve år burde være mulige at få fingre i. Hvis du vel at mærke har en smækfed sparegris, der trænger til at blive slagtet med en hammer.

Problemet er bare, at der ikke er meget indhold eller afspillere, der er optimeret til fladskærmenes høje opløsning.

Derfor kan det hurtigt vise sig, at blærerøvsværdien er højere end den faktiske fornøjelse ved de 84 tommer store tv.

Der er dog allerede rygter om, at en kommende PlayStation 4 vil være i stand til at afspille indhold i den høje opløsning, og blandt andet Sonys netop lancerede 4K-tv er allerede i stand til at opskalere Blu-ray-film til formatet 3840 gange 2160 pixel.

Mens 4K lyder lækkert og futuristisk, så arbejdes der faktisk allerede på 8K-fjernsyn med en opløsning på 7680 gange 4320 pixel, men der går formentlig en del år, før de er ude i butikkerne.

Fremtidens forsinkede fjernsyn

Mens 4K-tv løb med megen opmærksomhed på IFA-messen, så må vi ikke glemme OLED-tv.

De har været omtalt i flere år, og Sony har endda haft en 11 tommer XEL-1, der har været til salg herhjemme.

OLED (Organic Light-emitting Diode) har dog ikke fået noget folkeligt gennembrud, selv om teknologien betyder, at fjernsynene kan blive nærmest papirstynde.

Samtidig forbedres skærmbilledets farver samt kontrast, og der skulle være mindre slør, når der er aktionssekvenser eller sportsudsendelser i tv.

Det har især været en meget høj pris og tidligere småskærmstørrelser, der har været problemet for de ultratynde OLED-tv.

Sonys model på 11 tommer kostede tilbage i 2009 hele 30.000 kroner.

Prisen er fortsat høj, og LG vil eksempelvis have næsten 70.000 kroner for sin nyeste model, der dog også er 55 tommer og understøtter 3D. Du kan se en video af OLED-skærmen her.

Samsungs kunne også på IFA-messen fremvise en 55 tommer OLED-model.

Den har navnet ES9500, og den blev egentlig også blev vist frem på CES-messen i Las Vegas i januar.

Der kom dog flere detaljer frem under relanceringen i Berlin, blandt andet udmærker fjernsynet sig ved at kunne splitte et tv-signal. Ved at iføre sig briller - som du måske kender fra 3D - kan to personer i samme sofa se to forskellige ting samtidig.

Takket være integreret lyd i brillerne bliver der ikke slåskamp om fjernbetjeningen for at styre lyden på tv'et.

Bærbare computere til forretning og fornøjelse

Til oktober kommer Windows 8, og det bliver begyndelsen til et sandt bombardement af nye, hybride computere.

Sony, Dell, Lenovo, HP, Samsung kunne alle på IFA-messen vise modeller, der er parat til Microsofts styresystem.

Computerne forsøger at bygge bro mellem ultrabooks og tablets.

Det betyder, at flere af de bærbare pc'er er udstyret med noget af den samme potente hardware, som vi kender fra ultrabooks, men at de har samme størrelse som tablet-pc'er.

Nogle af dem kan endda skilles i to, så du står med en tastaturdel og en touch-skærm.

Netop touch-skærmene er noget, som vi også kommer til at se på bærbare computere den kommende tid.

Windows 8 er nemlig optimeret til touch, og derfor giver det pludselig mening at pege på skærmen med fingeren.

De foreløbige priser tyder på, at det bliver en forholdsvis dyr fornøjelse at anskaffe de hybride computere, der forsøger at kombinere det bedste fra tablet- og ultrabook-verdenen. Regn med at skulle af med 10 af de lange.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere