Artikel top billede

Her er iPhone 5: Tyndere, højere - og lynende hurtig

Den nye iPhone 5 er klar i Danmark fra den 28. september.

Da Apple-direktør Tim Cook her til aften gik på scenen, var forventningerne som sædvanligt høje, selv om de fleste allerede havde en klar idé om, hvad Apple ville præsentere.

Og vi fik alle, præcis hvad vi havde forventet.

En ny tyndere iPhone 5 med større skærm og 4G.

Den nye iPhone 5 er præcis magen til de billeder, der gennem de seneste måneder har floreret på internettet, og ikke nok med, at telefonen bliver 18 procent tyndere og nu kun er 7,6 milimeter tyk, så hævder Apple, at der er tale om verdens tyndeste smartphone.

Og med en vægt på 112 gram er den tilmed 20 procent lettere end iPhone 4S.

Større skærm

Som de fleste havde forudset, er skærmen nu vokset i længden - og ikke i bredden. Det betyder, at iPhone-skærmen nu er på 4" mod de tidligere 3,5". 

Med den nye skærmstørrelse kan ikke blot se flere  flere mails i din indbakke, du kan nu også se film i fuldt 16:9-format.

Apples egne apps er allerede blevet opdateret til det nye format, mens tredjeparts-apps, der er tilpasset den gamle skærmstørrelse, vil køre med en sort bjælke i bunden og toppen. 

Håner konkurrenterne

På trods af, at der tale om den største iPhone-skærm hidtil, er der dog stadigvæk lang vej op til den skærmstørrelse, som du får hos mange af de konkurrende smartphones, der har skærme på op til 5 tommer.

Ved præsentationen havde Apples marketingdirektør Phil Schiller dog kun hån til overs for de konkurrerende smartphones med gigant-skærme. 

"Det her har været en monumental udfordring for os. Vi har skullet lave en telefon med flere funktioner og som tilmed er mindre og lettere. Hvorimod alle og enhver kan lave en større telefon," sagde Schiller fra scenen.

Han understregede desuden, at det har være helt afgørende for Apple at lave en telefon, der på trods af en større skærm stadigvæk passer perfekt i din hånd.

Den nye skærm har en opløsning på 1136 x 640 pixel og har tilmed fået 44 procent større farvemæthed.

iPhone 5 har fået lynhurtig 4G

Som forventet er telefonen blevet udstyret med en 4G LTE-dataforbindelse, der i teorien kan give mobile hastigheder på op til 100 mbit.

Phil Schiller fortalte fra scenen, at 4G-understøttelsen i modsætning til Den Nye iPad ikke blot understøtter amerikanske udbydere, men også vil virke med en lang række europæiske teleselskaber. 

Hurtig A6-chip

Under motorhjelmen er iPhone 5 også blevet udstyret med betydeligt hurtigere motor.

IPhone 4S er udstyret med Apples såkaldte A5-chip, men den er nu blevet erstattet med den helt nye A6-chip, der er dobbelt så hurtig som den gamle. 

Det vil blandt andet afspejle sig i de spil, som iPhonen vil være i stand til at afvikle.

En repræsentant fra spilgiganten EA var på scenen og fremvise den tredje generation af racerspillet Real Racing 3. Ifølge EA's repræsentant er spillets forrygende flotte grafik på niveau med det, der bliver leveret af mange spilkonsoller. 

Bedre batteri og kamera

Mange har klaget over batteritiden på iPhone 4S, der blev oplevet som betydeligt dårligere end på iPhone. Men Apple lover, at den nye iPhone vil få en batterilevetid, der er bedre end iPhone 4S. 

På trods af at kameraet på iPhone 4S har fået mange roser, lader det til, at kameraet på iPhone 5 er blevet endnu bedre. 

Kameraet er på 8 megapixels som med iPhone 4S. Men angiveligt har den fået et endnu bedre objektiv, der ifølge Apple blandt andet vil gøre den endnu bedre til at tage billeder i dårlig belysning. 

"Med det nye kamera bliver havet ikke bare mere blåt. Det vil gøre hele verden til smukkere sted," sagde marketingdirektør Phil Schiller med et smil på læben. 

En ny Panorama-funktion i iOS6 vil i øvrigt gør det legende let at tage panaroma-fotos, lover Apple. 

Ny dock-connector

Som forventet er der dog også dårligt nyt til alle, der har købt en musikdock eller andet dyr iPhone-tilbehør. 

Den gamle dock-connector-stik, der blev introduceret i 2003, er nu blevet udskiftet med et nyt og betydeligt mindre stik, som er blevet døbt "Lightning Connector". 

Du kan dog trøste dig med, at Apple udgiver en - lettere klodset - adaptor, der fortsat gør det muligt at bruge dit gamle Apple-stik med den nye telefon.

IPhone 5 vil blive lanceret i USA den 21. september, mens vi i Danmark må vente til den 28. spetember. 

Genlæs hele vores liveblogning fra præsentationen her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere