Artikel top billede

Til næste år skal du streame dine ebøger på eReolen

Bibliotekernes populære tjeneste eReolen dropper Adobes DRM-format. I stedet skal du nu streame dine bøger.

Du streamer i forvejen din musik og dine film. Men snart skal du også streame dine e-bøger.

Fra den 1. februar 2013 ændrer bibliotekerne sin tjeneste eReolen, så du nu skal streame bøgerne via din browser.

I øjeblikket er bøgerne gemt i Adobes DRM-beskyttede format, hvor de downloades og åbnes på din enhed.

Bruger du eksempelvis en iPad, skal du i øjeblikket åbne e-bøgerne fra eReolen i app'en Bluefire Reader.

Men ifølge Bo Fristed, der er projektleder for eReolen og ansat ved Århus Bibliotek, har det været et ufravigeligt krav fra forlagene, at DRM-beskyttelsen skal fjernes, hvis de fortsat skal støtte op om eReolen.

"En af argumenterne er, at der er risiko for pirateri, og det er naturligvis en problemstilling, som vi tager seriøst," siger Bo Fristed.

Stadig under udvikling

Den nye løsning, der efter planen skal gå luften 1. februar, er endnu ikke færdigudviklet.

Men ifølge Bo Fristed ligger det fast, at der vil blive tale om en streaming-løsning, hvor brugerne skal læse bøgerne i et browser-vindue. 

Bøgerne vil dog blive blive præsenteret i et læsevenligt layout, der på mange måder minder om det, du kender fra en almindelig e-bog.

"Du åbner bøgerne på en side, der ellers er helt blank, og hvor der ikke er nogen browser-kant omkring. Og nede i bunden er der nogle navigations-knapper, som du blandt andet kan bruge til at bladre med. Du kan naturligvis også swipe, hvis du bruger en touch-skærm," siger Bo Fristed.

En væsentlig ændring i forhold til den eksisterende løsning er dog, at du nu kun kan læse bibliotekernes e-bøger, hvis din enhed har adgang til nettet.

Ifølge Bo Fristed er det dog ikke ensbetydende med, at du vil være udelukket fra at læse bøger fra eReolen, hvis du opholder dig et sted uden internetforbindelse. Eksempelvis under en ferie i udlandet.

"Vi arbejder i øjeblikket på en løsning, hvor det vil være muligt at cache bøgerne. Det vil sige, at du kan gemme bøgerne i browserens midlertidige hukommelse," fortæller han.

Henter du bøgerne ned via dataforbindelsen på en smartphone, behøver du heller ikke frygte, at det trækker store veksler på dit dataabonnement. Ifølge Bo Fristed fylder e-bøgerne kun mellem 300 og 400 kb med den nye løsning.

Dårligt nyt for folk med ebogslæsere

Ændringerne er dog dårligt nyt for dem, der læser eReolens bøger fra en traditionel ebogslæser, der blandt andet er kendetegnet ved, at de bruger den såkaldte e-ink-teknologi

"I fremtiden vil du kun kunne bruge eReolen med en ebogslæser, hvis du har en en nyere ebogslæser med indbygget browser. Har du eksempelvis en to år gammel udgave, vil du sandsynligvis ikke kunne bruge den nye udgave af eReolen," siger han.

Til gengæld bliver det endnu lettere at bruge eReolen fra en smartphone, tablet eller sågar browseren på din computer.

Og ifølge Bo Fristed bruger 77 procent af eReolens brugere i dag en iPad, mens det er et stærkt begrænset antal, der anvender en dedikeret ebogslæser.

Læs også:

Biblioteker: eReolen er ikke død

Forlag græder: E-bøger bliver revet væk på bibliotekerne 

Sådan bruger du eReolen på din iPad

 
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Kombit har fundet leverandør til udbud på 120 millioner kroner: Her er vinderen af udbuddet om Nemrefusion 3.0
Der er nu fundet en vinder af udbuddet om Nemrefusion 3.0, der skal løses de samme opgaver, som den tidligere udgave systemet, men bliver mere moderne og brugervenlig.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Hvordan ser kundetilfredshed ud i det moderne kontaktcenter?
Det er simpelt: Dine kunder får de svar, som de har brug for, gennem deres fortrukne kanal, med forbløffende hastighed. Gå ikke glip af denne e-bog, hvor vi gennemgår alt hvad du behøver at vide omkring Cisco Webex Contact Center.