Artikel top billede

Regeringer vil blokere nye internet-domæner

Mange virksomheder har søgt om at få et top-domæne, men en del af navnene er nu landet på den sorte liste. Ét land har klaget over et overraskende stort antal domænenavne.

Tilbage i januar kunne ComON fortælle, at man nu kan få sit eget TLD (Top-Level Domain) som f.eks. .cph eller .lego. Det koster mere end en million kroner at ansøge om et domæne, så det er stort set kun virksomheder, der har råd til at søge. Pengene skal betales, hvad enten man får navnet eller ej. I juni blev hele listen med næsten 2.000 ansøgninger frigivet.

Men domæne-organisationen ICANN har samtidig indført en mulighed for, at nationale regeringer kan blokere de nye domænenavne. Inden tidsfristens udløb er der modtaget 280 af de såkaldte Early Warning beskeder fra regeringer, som indikerer, at man vil protestere mod et domæne. Hele den komplette liste kan ses her.

Nu kunne man tro, at det er diktatur-stater eller lande med streng internet-censur, der har indsendt flest klager. Men den store overraskelse er, at det er Australien, der ligger i spidsen. Næsten halvdelen af alle klagerne kommer nemlig fra den australske regering.

Her er man blandt andet utilfreds med domænerne .capital, .city, .tax, .phone og . search. I Australien mener man heller ikke, at Amazon skal have lov til at sætte sig på .store eller .song, og landet har protesteret mod at Goodyear eller Bridgestone kan få .tire.

Der er også mange protester mod geografiske domænenavne. Egypten og Burkina Faso har klaget over .africa, og Indien protesteret mod .indians, mens Sydafrika ikke vil tillade .zulu.

Et hotelfirma har ansøgt om det mytiske navn Shangrila, men her er det Kina, der protesterer.

Chile vil ikke tillade, at et privat selskab registrerer .patagonia, og de Forenede Arabiske Emirater er utilfredse med .islam og .halal. USA vil ikke acceptere, at en virksomhed registrerer .navy og .airforce.

Men der er også mange klager over helt generiske navne som .book, .movie, .search og .watches.

En Early Warning er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at det pågældende domænenavn automatisk bliver afvist. De enkelte regeringer skal stadig indsende en formel klage senere i processen.

Flere ansøgninger fra Danmark

Blandt de danske ansøgere er FL Smidth, der har søgt om .fls og .flsmidth, One.com, som ønsker at registrere .icu og .one, LEGO, som vil sikre sig .lego, og Lundbeck, som også vil bruge sit navn .lundbeck.

Desuden er danske Global Top Level og One.com med i kampen om .now, Rockwool vil gerne bruge .rockwool og Saxo Bank har søgt om .saxo.

Den danske regering er ikke på listen over de lande, der har indsendt en Early Warning.

De nye TLD'er kan gøre det lettere at surfe på nettet fra mobile enheder, fordi adresserne bliver kortere, og dermed slipper man for at skulle taste en lang adresse på skærmtastaturet.

Et tænkt eksempel kunne være, at www.canon.com/products bliver til products.canon. Det japanske kamerafirma er også blandt dem, der har søgt om at få sit eget TLD.

Firmaet Top Level Domain Holdings har brugt næsten 100 millioner kroner på at søge om 92 nye domæner som .hotel, .cricket, .london og .music.

Et selskab i Dubai, Directi, har søgt om 31 "mass market" TLD'er som .law, .bank og .baby.

Næsten halvdelen af internet-trafikken stadig går til websteder i .com-domænet. Det var en af de første TLD'er, der blev skabt tilbage i 1984 til kommercielt indhold. I de sidste 28 år er der kun kommet 14 nye TLD'er. Men ser det altså ud til, at der kommer mange hundrede nye top-domæner.

Domæner kan ende på auktion

ICANN vil tage stilling til ansøgningerne inden udgangen af året, og de første nye domæner kan blive aktive i begyndelsen af 2013.

Hvis to eller flere parter har søgt om det samme TLD, starter en vurderingsproces, hvor "fællesskabs-baserede" ansøgninger har højere vægt end ansøgninger fra enkeltstående virksomheder. Så brancheforeninger og andre kendte organisationer har altså større chance for at få et TLD end selskaber.

I de tilfælde, hvor flere virksomheder ønsker det samme TLD, får de 60 dage til at forhandle sig frem til en indbyrdes løsning. Herefter bliver TLD'en solgt på en auktion, hvor alle kan byde, og pengene går til velgørenhed.

Mange af TLD'erne har to eller flere ansøgere. Et eksempel er .art, hvor der er hele 10 ansøgere, eller .shop, hvor Amazon skal slås om navnet med ni andre håbefulde ansøgere.

Men reglerne hos ICANN betyder altså, at regeringerne kan blokere for de domæner, der konflikter med nationale interesser.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere