Artikel top billede

Regeringer vil blokere nye internet-domæner

Mange virksomheder har søgt om at få et top-domæne, men en del af navnene er nu landet på den sorte liste. Ét land har klaget over et overraskende stort antal domænenavne.

Tilbage i januar kunne ComON fortælle, at man nu kan få sit eget TLD (Top-Level Domain) som f.eks. .cph eller .lego. Det koster mere end en million kroner at ansøge om et domæne, så det er stort set kun virksomheder, der har råd til at søge. Pengene skal betales, hvad enten man får navnet eller ej. I juni blev hele listen med næsten 2.000 ansøgninger frigivet.

Men domæne-organisationen ICANN har samtidig indført en mulighed for, at nationale regeringer kan blokere de nye domænenavne. Inden tidsfristens udløb er der modtaget 280 af de såkaldte Early Warning beskeder fra regeringer, som indikerer, at man vil protestere mod et domæne. Hele den komplette liste kan ses her.

Nu kunne man tro, at det er diktatur-stater eller lande med streng internet-censur, der har indsendt flest klager. Men den store overraskelse er, at det er Australien, der ligger i spidsen. Næsten halvdelen af alle klagerne kommer nemlig fra den australske regering.

Her er man blandt andet utilfreds med domænerne .capital, .city, .tax, .phone og . search. I Australien mener man heller ikke, at Amazon skal have lov til at sætte sig på .store eller .song, og landet har protesteret mod at Goodyear eller Bridgestone kan få .tire.

Der er også mange protester mod geografiske domænenavne. Egypten og Burkina Faso har klaget over .africa, og Indien protesteret mod .indians, mens Sydafrika ikke vil tillade .zulu.

Et hotelfirma har ansøgt om det mytiske navn Shangrila, men her er det Kina, der protesterer.

Chile vil ikke tillade, at et privat selskab registrerer .patagonia, og de Forenede Arabiske Emirater er utilfredse med .islam og .halal. USA vil ikke acceptere, at en virksomhed registrerer .navy og .airforce.

Men der er også mange klager over helt generiske navne som .book, .movie, .search og .watches.

En Early Warning er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at det pågældende domænenavn automatisk bliver afvist. De enkelte regeringer skal stadig indsende en formel klage senere i processen.

Flere ansøgninger fra Danmark

Blandt de danske ansøgere er FL Smidth, der har søgt om .fls og .flsmidth, One.com, som ønsker at registrere .icu og .one, LEGO, som vil sikre sig .lego, og Lundbeck, som også vil bruge sit navn .lundbeck.

Desuden er danske Global Top Level og One.com med i kampen om .now, Rockwool vil gerne bruge .rockwool og Saxo Bank har søgt om .saxo.

Den danske regering er ikke på listen over de lande, der har indsendt en Early Warning.

De nye TLD'er kan gøre det lettere at surfe på nettet fra mobile enheder, fordi adresserne bliver kortere, og dermed slipper man for at skulle taste en lang adresse på skærmtastaturet.

Et tænkt eksempel kunne være, at www.canon.com/products bliver til products.canon. Det japanske kamerafirma er også blandt dem, der har søgt om at få sit eget TLD.

Firmaet Top Level Domain Holdings har brugt næsten 100 millioner kroner på at søge om 92 nye domæner som .hotel, .cricket, .london og .music.

Et selskab i Dubai, Directi, har søgt om 31 "mass market" TLD'er som .law, .bank og .baby.

Næsten halvdelen af internet-trafikken stadig går til websteder i .com-domænet. Det var en af de første TLD'er, der blev skabt tilbage i 1984 til kommercielt indhold. I de sidste 28 år er der kun kommet 14 nye TLD'er. Men ser det altså ud til, at der kommer mange hundrede nye top-domæner.

Domæner kan ende på auktion

ICANN vil tage stilling til ansøgningerne inden udgangen af året, og de første nye domæner kan blive aktive i begyndelsen af 2013.

Hvis to eller flere parter har søgt om det samme TLD, starter en vurderingsproces, hvor "fællesskabs-baserede" ansøgninger har højere vægt end ansøgninger fra enkeltstående virksomheder. Så brancheforeninger og andre kendte organisationer har altså større chance for at få et TLD end selskaber.

I de tilfælde, hvor flere virksomheder ønsker det samme TLD, får de 60 dage til at forhandle sig frem til en indbyrdes løsning. Herefter bliver TLD'en solgt på en auktion, hvor alle kan byde, og pengene går til velgørenhed.

Mange af TLD'erne har to eller flere ansøgere. Et eksempel er .art, hvor der er hele 10 ansøgere, eller .shop, hvor Amazon skal slås om navnet med ni andre håbefulde ansøgere.

Men reglerne hos ICANN betyder altså, at regeringerne kan blokere for de domæner, der konflikter med nationale interesser.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Microsoft: Slut med at overføre data til USA - garanterer at al data fra EU-kunder fra næste år kan blive i Europa
Det er slut med at sende data over Atlanten for Microsoft, der nu over for alle sine bekymrede kunder med et nyt 'pledge' garanterer, at al europæisk data kan blive i europæiske datacentre og ikke vil blive sendt til USA. Se Microsofts løfte her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.