Artikel top billede

Danske forhandlere dumper Apple

Image 2012: Apples knaldhårde styring af markedet sender forholdet til it-kanalen i dybfryseren

Forbrugerne elsker Apple. Men i forhandlernes øjne sætter producenten nye standarder for dårligt image.

Apples forretningsmodel har altid været båret af eksklusivitet. Alle kender historien om selskabet, der i løbet af et tiår lancerede det ene teknologisk banebrydende og lækkert designede produkt efter det andet. iPod, iPhone, iPad og ikke mindst de populære og velfungerende Mac-computere taler for sig selv - og så opfandt Apple undervejs også lige ultrabook'en. Og med den stramt styrede produktlinje har Apple effektivt banket sit brand fast i kundernes bevidsthed.

Stram styring

På samme måde har Apple med sit super kontrollerede salgskoncept, med nærmest pedantiske krav til butiksindretning og ikke mindst prissætning, styret sin salgskanal på en for it-producenter hidtil uset facon.

Den måde at drive forretning på, er så også en væsentlig del af forklaringen på et traditionelt anstrengt forhold mellem Apple og it-kanalen.

De forhandlere, som har Apple-produkter på hylderne - hvad enten vi taler om de dedikerede Apple-butikker, retailkæder eller bare helt almind­elige it-forhandlere - vånder sig under den stramme styring, de lave avancer og Apples utilslørede direkte salg over internettet.

Men Apple-forhandlerne accepterer det, fordi produkterne er med til at trække kunder ind i butikken, som så køber andre produkter. Det mersalg er sammen med stjernestøvet fra Apple-produkterne tilsyneladende nok til, at man accepterer de knaldhårde forretningsbetingelser. Men noget kærlighedsforhold er der sjældent tale om.

Bundplaceringer

Forholdet til kanalen er så bestemt ikke blevet bedre efter den ikoniske stifter Steve Jobs' død i oktober 2011. Og den smule af Apple-magien, som kanalen i de foregående år har taget til sig, er nu for stærkt nedadgående, hvis den da ikke er helt forsvundet.

I årets image-undersøgelse scorer Apple som sædvanligt helt eller næsten helt i bund, når det gælder alle de klassiske kanal-dyder. I år bliver det understreget af hele syv absolutte bundplaceringer som nummer 51 af 51 (!) i de i alt 17 del-kategorier. Det er i sig selv en bemærkelsesværdig "præstation".

Men næsten endnu mere sigende er det, at Apple falder kraftigt tilbage i forhandlernes vurdering af selskabets ledelse - fra en tredjeplads til en placering som nummer 23. Tilsvarende falder vurderingen af Apples kronjuveler - innovation og produktudvikling - fra en klar førsteplads til mere en mere beskeden femteplads.

Så fraværet af Jobs er til at tage og føle på.
Trods adskillige henvendelser har det - meget karakteristisk - ikke været muligt for ChannelWorld at få en kommentar fra Apple til resultaterne af image-undersøgelsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere