Artikel top billede

Nu kan 3D-printere bruges til at lave skydevåben

Enhver med en 3D-printer kan snart lave sin egen pistol. Det kan gøre det umuligt at kontrollere udbredelsen af våben.

Det berømte amerikanske teknologi-magasin Wired har udråbt Cody Wilson til et af de 15 farligste mennesker i verden. Nu skulle man ikke umiddelbart tro, at en 24-årig jurastuderende fra University of Texas fortjener denne tvivlsomme ære. Men Cody Wilson står i spidsen for noget, som ifølge kritikere kan vælte hele det amerikanske samfund - og tage resten af verden med i faldet.

Cody Wilson og gruppen Defense Distributed står bag et omstridt projekt, "Wiki Weapon", hvor man vil fremstille brugbare skydevåben med 3D-printere og stille open-source-byggeplaner til rådighed for alle.

Det sætter fokus på et meget principielt problem med 3D-printere. Her kan man fremstille alle slags genstande - også dem, der er ulovlige. Det er umuligt at forhindre, medmindre man indbygger en form for spærring i printeren. Men hvordan skal printeren kunne genkende en pistol eller en kniv?

Printer-producenten Stratasys har forsøgt at spænde ben for Cody Wilsons planer ved at opsige hans leasingaftale og beslægge printeren. Begrundelsen er, at Wilson ikke råder over den nødvendige licens til produktion af håndvåben.

Wilson havde ellers samlet 20.000 dollar online til sit projekt, som skal vise, at det er muligt at fremstille et håndvåben med en 3D-printer. Han vil også skabe en ny platform, hvor man kan udveksle konstruktions-tegninger.

Ifølge Wilson overholder hans projekt de amerikanske love. I USA er det tilladt at fremstille våben uden licens, så længe de ikke bliver sat til salg. Det gælder dog ikke for maskingeværer.

Et angreb på demokratiet

Efter skolemassakren i Connecticut i sidste uge er der igen sat fokus på de mange skydevåben, der ligger i private amerikanske hjem, og flere politikere kræver nu, at våbenlovene skal strammes.

Det har også ramt projekter med 3D-print af våben. MakerBot har nu fjernet planerne for flere komponenter til den semiautomatiske riffel AR15 og andre våben fra sin platform Thingiverse. Her kan man frit hente tegninger til forskellige objekter, der så kan fremstilles med en 3D-printer.

Men MakerBot vil ikke længere tillade, at planer for våben bliver spredt på platformen. Det har hele tiden været forbudt i tjenestens vilkår, men de er ikke blevet håndhævet indtil nu.

Det stopper dog ikke gruppen Defense Distributed, som stadig arbejder på at producere et "Wiki Weapon". Dermed har enhver internet-bruger med adgang til en 3D-printer mulighed for at printe sit eget skydevåben - det bliver umuligt at gennemføre våbenkontrol.

"Hvad skal myndighederne gøre, når de må antage, at hver eneste borger har øjeblikkelig adgang til et skydevåben fra internettet," spørger Defense Distributed på sin hjemmeside.

En amerikansk senator har beskrevet projektet som et "direkte forsøg på at omstyrte vores demokratiske system".

Efter beslaglæggelsen af den oprindelige printer har Cody Wilson nu søgt om en licens til at fremstille håndvåben og lånt en 3D-printer hos et andet firma. Det er allerede lykkes at fremstille en prototype på en pistol fra 3D-printeren - men den holdt kun til seks skud.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
De virker skræmmende godt: Med Apples nye Airtags kunne jeg spore mine chefer (og mine ting) med mobilen
Apples Airtags er uhyre effektive og lette at anvende - og det giver grund til bekymring.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.