Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Forskere udvikler fælles sprog for hjemmets apparater

Danske forskere vil udvikle en digital infrastruktur, der skal sørge for, at elektroniske apparater i ældreplejen kan snakke sammen.

I de sidste år er der udviklet mange nye intelligente produkter inden for det felt, der også kaldes for velfærdsteknologi. Det er blandt andet automatiske døråbnere, falddetektorer, intelligente blodtryksmålere, medicineringssystemer og blodsukkeralarmer. De skal gøre hverdagen lettere for ældre og deres plejepersonale, men der mangler fælles standarder for kommunikation mellem enhederne.

Nu skal en dansk forskergruppe udvikle en fælleseuropæisk, digital infrastruktur til ældreplejen. Den skal sørge for, at de mange apparater i ældreplejen kan snakke sammen.

"I de seneste år er der sket et boom inden for udviklingen af telemedicinske løsninger, der skal gøre den enkelte borger mere selvhjulpen. Disse løsninger er helt nødvendige elementer i en teknologibaseret omsorgs- og plejesektor. Men på nuværende tidspunkt ligner det mest et uoverskueligt miks af apparater og styresystemer, som hverken den ældre eller plejepersonalet har nogen chance for at håndtere," siger Stefan Wagner, der er ingeniør og lektor ved Aarhus Universitet.

Han er leder af forskergruppen, der vil sørge for, at de elektroniske hjælpemidler kan kommunikere på tværs af systemer og udbydere.

Der skal også udvikles en form for App Store, der minder om Apples kendte butik for applikationer, musik og film.

"Vi er snart klar med en slags virtuel markedsplads, hvor virksomheder fremover kan udbyde applikationer til deres telemedicinske produkter efter en fælles standard," siger Stefan Wagner.

Den demografiske udvikling med en voksende ældrebefolkning betyder, at de europæiske lande står over for en gennemgribende fornyelse af sundheds- og plejesektoren i de kommende år.

Problemet er i dag, at alle velfærdsteknologiske apparater kører på hvert sit specialdesignede system. EKG-måleren, blodtryksmåleren og den intelligente pilleautomat taler altså ikke sammen og sender helt ukoordineret data til plejepersonalet eller lægen. Han eller hun sidder på kontoret og skal håndtere patientinformationerne i lige så mange forskellige computerprogrammer.

"Vi har nået et punkt, hvor vi ikke længere er i stand til at udnytte det fulde potentiale af de eksisterende velfærds-teknologier, fordi det simpelt hen er for bøvlet. Hvis vi skal videre, må vi først gøre det væsentligt mere simpelt og effektivt at være bruger," siger Morten Mathiesen, som er projektleder og partner i virksomheden Sekoia.

Der kan være mellem tre og ti forskellige velfærdsteknologiske apparater i en almindelig plejebolig, og det antal forventes at stige i de kommende år.

Den første prototype på et system, der kan samle applikationerne til apparaterne i en ældrebolig, er allerede klar. I praksis kræver CareStore systemet kun, at man installerer en touchskærm med indbygget computer i den enkelte bolig. Herefter genkender og installerer den automatisk de forskellige apparater og kobler udstyret til den person, som bor der.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere