Artikel top billede

Danske elever skal teste vandtæt skolecomputer

Som den første danske kommune gennemfører Høje-Taastrup nu et forsøg med skole-computeren Classmate PC fra Intel.

Mange skoleelever bruger efterhånden computere som en fast del af undervisningen. Nu starter Høje-Taastrup kommune et forsøg med særlige undervisnings-computere, som er bygget til at udvikle børnenes læse- og skriveevner. Det er en 2. klasse på Reerslev Skole, der som den første i Danmark bliver udstyret med Classmate-computeren fra Intel.

Den adskiller sig fra almindelige computere ved at være meget hårdfør og ved både at være en tablet og have et dansk tastatur. Classmate er udviklet specielt til aldersgruppen 6-9 år. Den indeholder en Intel Atom processor på 1,66 GHz og op til 2 GB hukommelse. Skærmen er på 10,1 tommer med en opløsning på 1.024 x 600 pixels, og der er kamera- og videofunktion.

Ifølge Intel er computeren vandtæt, og det indbyggede touch-display kan vendes, så maskinen kommer til at fungere som en tablet.

Desuden kan læreren med et tryk på sit Classmate PC kontrolpanel følge med i, hvad der foregår på skærmen hos den enkelte elev og styre undervisningen centralt.

I første omgang er det 25 elever på Reerslev Skole, der får den særlige undervisnings-computer. I Sverige har man haft forsøg med skolecomputeren i flere år, og her har Ale Kommune netop besluttet, at samtlige elever, fra de helt nye i 0. klasse til de ældste i gymnasiet, skal have deres egen computer. Det samme gælder for alle dem, der starter i sprogskole.

Det svenske initiativ startede i 2009 med, at elever fra første til sjette klasse i etaper hver modtog en Classmate PC. Intel fortæller, at de elever, der har arbejdet med Classmate, har forbedret deres resultater i de nationale prøver i matematik med 18 procent og i svensk læseforståelse med 20 procent.

Desuden er der gode erfaringer med elever, der har læse- og skrivevanskeligheder, hvor de hurtigere er i stand til at knække den såkaldte "læsekode".  

En bærbar til hvert barn

Ideen om billige computere til skolebrug opstod i 2005, da den kendte amerikanske professor og it-guru Nicholas Negroponte startede sit projekt One Laptop Per Child (OLPC). Det skulle bringe computere ud til børn i verdens fattige lande. OLPC ville udvikle en helt ny, robust og meget billig bærbar computer, der hurtigt blev kendt under navnet 100-dollar laptop.  

Navnet blev samtidig en forbandelse for projektet, for det var meget svært at få prisen ned på de magiske 100 dollar. Det lykkes heller aldrig at sælge det forventede antal af computere, og mange af de vigtigste medarbejdere forlod projektet.

Det var især det hårde opgør med Intel, der gav alvorlige ridser i lakken. Intel gik først med i OLPC, men trak sig senere igen, og begge parter beskyldte hinanden for aftalebrud. Intel udviklede sin egen skolecomputer - den Classmate-PC, der nu skal bruges i Danmark - og den blev opfattet som en konkurrent til XO-computeren fra OLPC.

Negroponte mente, at Intel forsøgte at underminere hans projekt og stjæle hans kunder.

Men det fiasko-ramte OLPC har alligevel haft meget stor indflydelse. OLPC skabte et helt nyt produktsegment på pc-markedet med sin billige ultramobile XO-computer. Den første netbook, Eee PC fra Asus, var en direkte kopi af XO-computeren. Netbook'en havde stor succes, indtil den blev afløst af tablet-pc'en.

Ideen om en billig undervisningscomputer lever også videre i Classmate PC, som nu bruges i mere end 50 lande.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Stor regnskabsuge i vente: Dette skal du holde øje med, når it-giganterne aflægger regnskaber
Der er en stor regnskabsuge i vente. I de kommende dage vil Microsoft, Apple, Alphabet, Amazom og Facebook løfter sløre for deres regnskaber og forventninger til efteråret.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Servere til finans, avanceret dataanalyse eller forskning? Få hurtigt overblik her
Få viden om nyeste muligheder for at vælge servere til understøttelse af både stabile workloads og særdeles krævende opgaver med behov for eksempelvis AI og ML og tungt træk på GPU.