Artikel top billede

Danske elever skal teste vandtæt skolecomputer

Som den første danske kommune gennemfører Høje-Taastrup nu et forsøg med skole-computeren Classmate PC fra Intel.

Mange skoleelever bruger efterhånden computere som en fast del af undervisningen. Nu starter Høje-Taastrup kommune et forsøg med særlige undervisnings-computere, som er bygget til at udvikle børnenes læse- og skriveevner. Det er en 2. klasse på Reerslev Skole, der som den første i Danmark bliver udstyret med Classmate-computeren fra Intel.

Den adskiller sig fra almindelige computere ved at være meget hårdfør og ved både at være en tablet og have et dansk tastatur. Classmate er udviklet specielt til aldersgruppen 6-9 år. Den indeholder en Intel Atom processor på 1,66 GHz og op til 2 GB hukommelse. Skærmen er på 10,1 tommer med en opløsning på 1.024 x 600 pixels, og der er kamera- og videofunktion.

Ifølge Intel er computeren vandtæt, og det indbyggede touch-display kan vendes, så maskinen kommer til at fungere som en tablet.

Desuden kan læreren med et tryk på sit Classmate PC kontrolpanel følge med i, hvad der foregår på skærmen hos den enkelte elev og styre undervisningen centralt.

I første omgang er det 25 elever på Reerslev Skole, der får den særlige undervisnings-computer. I Sverige har man haft forsøg med skolecomputeren i flere år, og her har Ale Kommune netop besluttet, at samtlige elever, fra de helt nye i 0. klasse til de ældste i gymnasiet, skal have deres egen computer. Det samme gælder for alle dem, der starter i sprogskole.

Det svenske initiativ startede i 2009 med, at elever fra første til sjette klasse i etaper hver modtog en Classmate PC. Intel fortæller, at de elever, der har arbejdet med Classmate, har forbedret deres resultater i de nationale prøver i matematik med 18 procent og i svensk læseforståelse med 20 procent.

Desuden er der gode erfaringer med elever, der har læse- og skrivevanskeligheder, hvor de hurtigere er i stand til at knække den såkaldte "læsekode".  

En bærbar til hvert barn

Ideen om billige computere til skolebrug opstod i 2005, da den kendte amerikanske professor og it-guru Nicholas Negroponte startede sit projekt One Laptop Per Child (OLPC). Det skulle bringe computere ud til børn i verdens fattige lande. OLPC ville udvikle en helt ny, robust og meget billig bærbar computer, der hurtigt blev kendt under navnet 100-dollar laptop.  

Navnet blev samtidig en forbandelse for projektet, for det var meget svært at få prisen ned på de magiske 100 dollar. Det lykkes heller aldrig at sælge det forventede antal af computere, og mange af de vigtigste medarbejdere forlod projektet.

Det var især det hårde opgør med Intel, der gav alvorlige ridser i lakken. Intel gik først med i OLPC, men trak sig senere igen, og begge parter beskyldte hinanden for aftalebrud. Intel udviklede sin egen skolecomputer - den Classmate-PC, der nu skal bruges i Danmark - og den blev opfattet som en konkurrent til XO-computeren fra OLPC.

Negroponte mente, at Intel forsøgte at underminere hans projekt og stjæle hans kunder.

Men det fiasko-ramte OLPC har alligevel haft meget stor indflydelse. OLPC skabte et helt nyt produktsegment på pc-markedet med sin billige ultramobile XO-computer. Den første netbook, Eee PC fra Asus, var en direkte kopi af XO-computeren. Netbook'en havde stor succes, indtil den blev afløst af tablet-pc'en.

Ideen om en billig undervisningscomputer lever også videre i Classmate PC, som nu bruges i mere end 50 lande.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere