Artikel top billede

Surface Pro vs. Macbook Air: Hvor får du mest lagerplads?

En ny test sammenligner den frie lagerplads på en Surface Pro tablet-pc og en Macbook Air fra Apple. Resultatet er overraskende.

Der har været skrevet meget om lagerkapaciteten på den nye tablet-pc Surface Pro fra Microsoft, hvor Windows 8 sluger en stor del af pladsen. På en Surface Pro med 64 GB er det således kun det halve af pladsen, som faktisk er til rådighed. Sådan er det ikke på iPad fra Apple. Men måske er det slet ikke fair at sammenligne Surface Pro med iPad. For iPad er trods alt ikke en fuld computer - i modsætning til Surface Pro, der kan bruges som en "rigtig" bærbar sammen med et tastatur-cover.

Hos ZDNet har man derfor valgt at sammenligne Surface Pro med en Macbook Air i stedet. Begge bruger Intel-processorer, og begge kan fås med 128 GB lagerplads. Begge er meget tynde og lette enheder, der kommer med et operativsystem til almindelige computere (og ikke mobile enheder). Her ser sammenligningen noget anderledes ud.

I Macbook Air er der 92,2 GB fri plads, og det er 77,3 procent af SSD'en på 128 GB. I Surface Pro er det 89,7 GB, hvilket svarer til 75,2 pct. Så det er en lille sejr til Macbook Air - og dog.

En del af pladsen på Surface Pro går til en særlig partition, der bruges til at rekonstruere operativsystemet. Hvis man sletter den, er der 97,5 GB fri plads. På Mac'en er der en lignende partition, der fylder 7 GB, men den er svær at fjerne.

ZDNet henviser også til, at Apple og Microsoft bruger forskellige metoder til at måle diskstørrelsen. Det betyder f.eks., at en 1 TB harddisk efter formatering melder om 999,86 GB fri plads på Mac og 931,51 GB under Windows - selv om den frie plads faktisk er identisk.

Det er et generelt problem under både Mac OS og Windows, at den faktiske kapacitet på lagermedierne typisk er noget mindre end det, som oplyses i produktets specifikationer. En del af pladsen går til operativsystemet og andet forudinstalleret software samt skjulte partitioner og andre ting, som brugeren ikke umiddelbart har mulighed for at se.

Testen hos ZDNet konkluderer, at både Surface Pro og Macbook Air med 128 GB har rigeligt med fri plads til almindelig brug. Hvis man løber tør for plads, kan man altid bruge sd-kort, usb-nøgler og eksterne harddiske.

Men sammenligningen mellem Surface Pro og iPad er altså unfair, mener anmelderen. Det er to helt forskellige produkter til meget anderledes behov.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?