Artikel top billede

(Foto: unknown)

Sidder du også sådan her? Dine gadgets er skyld i syrede arbejdsvaner

Computere, smartphones og iPads vender op og ned på vores arbejdsvaner. Se de moderne og knap så sunde arbejdsstillinger.

Ny teknologi ændrer ikke bare den måde, vi arbejder på. Den ændrer også den måde, vi sidder på, når vi arbejder.

Den amerikanske producent af kontormøbler Steelcase har lavet en undersøgelse blandt 2.000 kontoransatte i 11 forskellige lande, der viser, hvordan vi sidder på en moderne arbejdsplads fyldt med computere, tablets og smartphones.

Undersøgelsen er lavet i forbindelse med, at Steelcase lancerer en ny type kontorstol, og derfor bør den naturligvis tages med et gran salt.

Ni forskellige stillinger

Ikke desto mindre er resultaterne ganske interessante.

Undersøgelsen har i alt fundet frem til 9 forskellige positurer, som vi bruger i løbet af en arbejdsdag.

De forskellige positurer er ifølge Steelcase alle blevet defineret, efter at forskerne bag undersøgelsen har optaget de medvirkende i undersøgelsen med video i løbet af en arbejdsdag og efterfølgende interviewet dem.

Undersøgelsen viser blandt andet, at folk, der sidder ved et bord og arbejder med en bærbar computer, har en tendens til at skubbe computere længere frem, efterhånden som de bliver trætte. Det betyder, at de i stedet læner sig længere ind over bordet, og mange vælger tilmed at kompensere ved at sætte den ene arm under hovedet.

Mange er desuden tilbøjelige til at læne sig tilbage og trække sig lidt væk fra skærmen, når de skal læse en længere tekst eller se en video i løbet af arbejdsdagen.

Det kan blandt andet lade sig gøre, fordi større og bedre monitors gennem de seneste år har gjort deres indtog på vores arbejdspladser. 

Undgår kollegers nysgerrige blikke

Når vi skal bruge vores smartphone til at skrive beskeder, læse emails og gå på nettet, når der er kolleger i nærheden, viser undersøgelsen også, at vi ofte læner os både baglæns og til den ene side for at undgå, at vores kolleger kan se, hvad vi laver på skærmen.

Til den amerikanske avis The Wall Street Journal siger James Ludwig, der er vicedirektør for Steelcases design og ingeniør-afdeling:

"Tablet-computere og smartphones har flyttet sig fra at være eksotiske ting, som vi mest bruger privat, til at blive et kontor-værktøj," siger han. James Ludwig tilføjer, at folk i dag oftere skifter stilling end tidligere.

"Folk arbejder meget fokuseret i perioder, hvorefter de tager deres mobiltelefoner frem og efterfølgende flytter til miljøer, hvor de arbejder i grupper med mange folk omkring sig," siger han.

Forskel på mænd og kvinder

Ifølge undersøgelsen er der også forskel på, hvordan mænd og kvinder sidder. 

Når mænd har brug for at finde en mere afslappet positur, vil de ofte læne sig tilbage og bruge deres stols fulde dybde, hvorimod det ofte ses, at kvinder sætter sig i en slags skrædderstilling, hvor de trækker deres arbejdsredskab tæt ind til kroppen.

Læs også:

Sådan bliver din bærbare sund at arbejde med

Av, av - sådan slipper du for computer-skader  

Rejs dig op! Du dør af at sidde foran computeren
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere