Artikel top billede

Sidder du også sådan her? Dine gadgets er skyld i syrede arbejdsvaner

Computere, smartphones og iPads vender op og ned på vores arbejdsvaner. Se de moderne og knap så sunde arbejdsstillinger.

Ny teknologi ændrer ikke bare den måde, vi arbejder på. Den ændrer også den måde, vi sidder på, når vi arbejder.

Den amerikanske producent af kontormøbler Steelcase har lavet en undersøgelse blandt 2.000 kontoransatte i 11 forskellige lande, der viser, hvordan vi sidder på en moderne arbejdsplads fyldt med computere, tablets og smartphones.

Undersøgelsen er lavet i forbindelse med, at Steelcase lancerer en ny type kontorstol, og derfor bør den naturligvis tages med et gran salt.

Ni forskellige stillinger

Ikke desto mindre er resultaterne ganske interessante.

Undersøgelsen har i alt fundet frem til 9 forskellige positurer, som vi bruger i løbet af en arbejdsdag.

De forskellige positurer er ifølge Steelcase alle blevet defineret, efter at forskerne bag undersøgelsen har optaget de medvirkende i undersøgelsen med video i løbet af en arbejdsdag og efterfølgende interviewet dem.

Undersøgelsen viser blandt andet, at folk, der sidder ved et bord og arbejder med en bærbar computer, har en tendens til at skubbe computere længere frem, efterhånden som de bliver trætte. Det betyder, at de i stedet læner sig længere ind over bordet, og mange vælger tilmed at kompensere ved at sætte den ene arm under hovedet.

Mange er desuden tilbøjelige til at læne sig tilbage og trække sig lidt væk fra skærmen, når de skal læse en længere tekst eller se en video i løbet af arbejdsdagen.

Det kan blandt andet lade sig gøre, fordi større og bedre monitors gennem de seneste år har gjort deres indtog på vores arbejdspladser. 

Undgår kollegers nysgerrige blikke

Når vi skal bruge vores smartphone til at skrive beskeder, læse emails og gå på nettet, når der er kolleger i nærheden, viser undersøgelsen også, at vi ofte læner os både baglæns og til den ene side for at undgå, at vores kolleger kan se, hvad vi laver på skærmen.

Til den amerikanske avis The Wall Street Journal siger James Ludwig, der er vicedirektør for Steelcases design og ingeniør-afdeling:

"Tablet-computere og smartphones har flyttet sig fra at være eksotiske ting, som vi mest bruger privat, til at blive et kontor-værktøj," siger han. James Ludwig tilføjer, at folk i dag oftere skifter stilling end tidligere.

"Folk arbejder meget fokuseret i perioder, hvorefter de tager deres mobiltelefoner frem og efterfølgende flytter til miljøer, hvor de arbejder i grupper med mange folk omkring sig," siger han.

Forskel på mænd og kvinder

Ifølge undersøgelsen er der også forskel på, hvordan mænd og kvinder sidder. 

Når mænd har brug for at finde en mere afslappet positur, vil de ofte læne sig tilbage og bruge deres stols fulde dybde, hvorimod det ofte ses, at kvinder sætter sig i en slags skrædderstilling, hvor de trækker deres arbejdsredskab tæt ind til kroppen.

Læs også:

Sådan bliver din bærbare sund at arbejde med

Av, av - sådan slipper du for computer-skader  

Rejs dig op! Du dør af at sidde foran computeren
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Er de cyberkriminelle allerede trængt ind – uden at du har opdaget det?
Optimér din sikkerhed ved at kombinere indsatsen for at holde IT-kriminelle ude med en konstant antagelse om, at de muligvis allerede er trængt ind på dit netværk.