Artikel top billede

(Foto: unknown)

Sidder du også sådan her? Dine gadgets er skyld i syrede arbejdsvaner

Computere, smartphones og iPads vender op og ned på vores arbejdsvaner. Se de moderne og knap så sunde arbejdsstillinger.

Ny teknologi ændrer ikke bare den måde, vi arbejder på. Den ændrer også den måde, vi sidder på, når vi arbejder.

Den amerikanske producent af kontormøbler Steelcase har lavet en undersøgelse blandt 2.000 kontoransatte i 11 forskellige lande, der viser, hvordan vi sidder på en moderne arbejdsplads fyldt med computere, tablets og smartphones.

Undersøgelsen er lavet i forbindelse med, at Steelcase lancerer en ny type kontorstol, og derfor bør den naturligvis tages med et gran salt.

Ni forskellige stillinger

Ikke desto mindre er resultaterne ganske interessante.

Undersøgelsen har i alt fundet frem til 9 forskellige positurer, som vi bruger i løbet af en arbejdsdag.

De forskellige positurer er ifølge Steelcase alle blevet defineret, efter at forskerne bag undersøgelsen har optaget de medvirkende i undersøgelsen med video i løbet af en arbejdsdag og efterfølgende interviewet dem.

Undersøgelsen viser blandt andet, at folk, der sidder ved et bord og arbejder med en bærbar computer, har en tendens til at skubbe computere længere frem, efterhånden som de bliver trætte. Det betyder, at de i stedet læner sig længere ind over bordet, og mange vælger tilmed at kompensere ved at sætte den ene arm under hovedet.

Mange er desuden tilbøjelige til at læne sig tilbage og trække sig lidt væk fra skærmen, når de skal læse en længere tekst eller se en video i løbet af arbejdsdagen.

Det kan blandt andet lade sig gøre, fordi større og bedre monitors gennem de seneste år har gjort deres indtog på vores arbejdspladser. 

Undgår kollegers nysgerrige blikke

Når vi skal bruge vores smartphone til at skrive beskeder, læse emails og gå på nettet, når der er kolleger i nærheden, viser undersøgelsen også, at vi ofte læner os både baglæns og til den ene side for at undgå, at vores kolleger kan se, hvad vi laver på skærmen.

Til den amerikanske avis The Wall Street Journal siger James Ludwig, der er vicedirektør for Steelcases design og ingeniør-afdeling:

"Tablet-computere og smartphones har flyttet sig fra at være eksotiske ting, som vi mest bruger privat, til at blive et kontor-værktøj," siger han. James Ludwig tilføjer, at folk i dag oftere skifter stilling end tidligere.

"Folk arbejder meget fokuseret i perioder, hvorefter de tager deres mobiltelefoner frem og efterfølgende flytter til miljøer, hvor de arbejder i grupper med mange folk omkring sig," siger han.

Forskel på mænd og kvinder

Ifølge undersøgelsen er der også forskel på, hvordan mænd og kvinder sidder. 

Når mænd har brug for at finde en mere afslappet positur, vil de ofte læne sig tilbage og bruge deres stols fulde dybde, hvorimod det ofte ses, at kvinder sætter sig i en slags skrædderstilling, hvor de trækker deres arbejdsredskab tæt ind til kroppen.

Læs også:

Sådan bliver din bærbare sund at arbejde med

Av, av - sådan slipper du for computer-skader  

Rejs dig op! Du dør af at sidde foran computeren




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere