Artikel top billede

Forskere har lavet digitalt ligsyn: Sådan dør et socialt netværk

Hvordan kan et socialt netværk gå fra millioner af brugere til døden? Forskere har nu fundet svaret.

Facebook har i dag mere end en milliard brugere og det er meget svært at forestille sig, at det sociale netværk nogensinde kan dø. Men historien viser, at selv de mest populære tjenester på nettet hurtigt kan falde tilbage og forsvinde i glemslen. Et af eksemplerne er Friendster, der blev stiftet i 2002. Det var et år før MySpace og to år før Facebook.

På sit højdepunkt havde Friendster 115 millioner brugere - mange af dem i det sydøstlige Asien - og det sociale netværk blev solgt til et malaysisk selskab i 2009. Men Friendster har klaret sig dårligt i den hårde konkurrence på nettet og i 2011 blev alle brugernes billeder og blogindlæg slettet. I dag lever Friendster videre som en spilplatform.

Nu har forskere fra Swiss Federal Institute of Technology gennemført en form for digital autopsi på Friendster for at finde ud af, hvad der gik galt. Det skriver MIT Technology Review. Det interessante spørgsmål er, om det samme kan ske for Facebook, Twitter og andre sociale netværk, som nyder stor popularitet i dag.

Forskernes centrale konklusion er, at når omkostningerne - altså den tid og energi, der skal investeres - i forbindelse med at være medlem i et socialt netværk er større end fordelene, så er der risiko for, at brugerne flygter i hobetal.

Hvis bare en enkelt person smutter, stiger risikoen for at denne persons venner også forlader netværket, og det kan udløse en lavine-effekt.

Men forskerne konstaterer også, at sociale netværk er stærkere, jo flere venner de enkelte brugere har. Er der mange brugere som kun har et par venner, så kan det gå meget stærkt med at få affolket netværket. Forskerne kalder denne faktor for "k-core distribution".

David Garcia og de andre forskere fra Schweiz henviser til en række design-ændringer og tekniske problemer hos Friendster i 2009, som var med til at accelerere tjenestens død.

Pludselig blev det meget mere besværligt at være bruger på tjenesten samtidig med, at nytteværdien var for lille.

De moderne sociale netværk kan lære meget af de fejl, som Friendster har begået, mener forskerne.

MySpace har haft en lignende skæbne - selvom tjenesten nu er genopstået med Justin Timberlake som frontfigur - og et af de seneste eksempler er Digg, der blev solgt for en slik sidste år.

Mange af de gamle Friendster-brugere skiftede til Facebook i 2009. Men det er ikke utænkeligt, at Facebook en dag vil lide samme skæbne.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
End-to-end Server Security: Hvad er det – og hvordan kan det styrke din forretning?
Hvorfor bør serverbaseret sikkerhed være en kritisk del af din sikkerhedsinfrastruktur – og hvordan sikrer du, at din hardware kan leve op til kravene? Læs mere i dette whitepaper.