Artikel top billede

Her er fremtidens 3D-desktop

Nu kan du række ind bag skærmen og røre ved digitale objekter på skrivebordet. Det er én af de nye opfindelser på TED-konferencen.

På den store TED-konference i Los Angeles har en koreansk forsker præsenteret en ny type computerskærm, der skal forvandle det flade skrivebord til en tredimensionel verden. TED er en forkortelse af "Technology, Entertainment, Design" og det er en meget eksklusiv konference, hvor kun de særligt indbudte har mulighed for at komme med.

Det er næsten umuligt at få fysisk adgang til konferencen, men heldigvis kan man se de mange spændende præsentationer online.

I år er der mange spændende opfindelser. En af dem er den gennemsigtige 3D-skærm, der minder lidt om et forstørrelsesglas. Den såkaldte SpaceTop fungerer som en slags augmented-reality-linse. Hvis man kigger ned i skærmen, kan man se tredimensionelle objekter. Det er ikke noget nyt. Men det nye er, at man kan række ind i dette virtuelle rum med sine hænder og interagere med objekterne.

SpaceTop er selv i stand til at registrere hændernes position og bevægelser med indbyggede kameraer. Brugeren kan eksempelvis gribe fat i et vindue og skubbe det rundt.

Det er Samsung-forskeren Jinha Lee, der har udviklet skærmen sammen med Microsoft og MIT. Han mener at SpaceTop kan gøre det lettere og mere intuitivt at betjene computeren. Det forventes at systemet kan være klar til markedet i det næste årti.

Den samme forsker har også demonstreret flere andre interessante projekter på TED, herunder en svævende kugle, ZeroN, der bruger elektromagnetisme til at holde sig i luften.

En anden opfinder har vist det, der kaldes for 4D-print. Det er objekter, der laves med en 3D-printer og et særligt materiale, der reagerer på vand. Materialet kan så udvide sig, bøje og danne nye former når det kommer i kontakt med en væske. Ifølge BBC kunne teknologien også bruges til møbler, der kan samle sig selv.

Så er det måske slut med at bande over Ikea-reolen, der er umulig at få sat sammen.

Falsk TED-video for Alien-film

TED er efterhånden en institution, der har sat sig præg på popkulturen. Det blev understreget sidste år, hvor den berømte instruktør Ridley Scott kom med en falsk TED-video som reklame for sin Alien-prequel "Prometheus".

Det var på TED-konferencen, at Bill Gates kastede myg ud over forsamlingen for at sætte fokus på malaria-problematikken. Og det er på TED-konferencen, at folk som Gates, Al Gore, Googles grundlæggere og andre skarpe hjerner får taletid.

Her mødes klodens mest interessante og kompetente forskere og frontløbere. Folk som miljøprovokatøren Bjørn Lomborg og arkitekten Bjarke Ingels. Der er tusindvis af videoer online og der holdes nu lokale TEDx-arrangementer verden over. TED er blevet til et franchise og et kendt varemærke.

Det har også udløst kritik. Den kendte blogger Alex Pareene skrev sidste år i online-magasinet Salon, at TED har udviklet sig til et stort, pengegrisk orgie af selvfed fremtidssnak.

Det officielle motto er "idéer der er værd at sprede". Hvis målet er at sprede ideer, er det i hvert fald lykkes - millioner har set de mange TED-videoer på YouTube. Men samtidig er TED også en lille, lukket klub med høje adgangskrav, og det er måske med til at skævvride billedet af den fremtid, som TED gerne vil tegne.

Ridley Scotts falske TED-video kan dermed både ses som en hyldest og en parodi på TED. I videoen lover industrialisten Peter Weyland på TED2023-konferencen, at han vil "ændre verden". Et ildevarslende løfte - som alle kendere af Alien-filmserien vil vide, så er det hans selskab Weyland-Yutani, der forsøger at bruge de slimede rumuhyrer som biologiske våben.

Weyland-Yutanis slogan passer også godt til TED: "Building Better Worlds".
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan: Ryd forhindringerne af vejen på cloudrejsen
IBM Cloud gør det lettere at lægge kritiske applikationer i skyen eller på en hybrid platform samt bevare kontrol og ejerskab – med fuld understøttelse af SAP og VMware.