Artikel top billede

Mars-rover ramt af computerfejl

En fejl i Flash-hukommelse har sendt Mars-roveren Curiosity til tælling.

Så er der computerproblemer på Mars. NASA fortæller, at Mars-roveren Curiosity er ramt af en fejl i sin Flash-hukommelse. Det har lammet den primære computer, og roveren er nu skiftet til en sekundær backup-computer. Den kører indtil videre i en særlig "safe mode".

Forskerne hos NASA kan ikke forklare, hvad det har udløst fejlen, men det kan skyldes kosmisk stråling. Enkelte partikler med høj energi kan have beskadiget hukommelsen. Det skriver Space.com. Fejlen blev opdaget, fordi computeren pludselig kun sendte statusmeddelelser og ingen data tilbage til Jorden.

Curiosity er udstyret med to identiske computere. Den ene, A-computeren, fungerer som hovedcomputer til den normale drift. Den anden, B-computeren, er et backup-system, som skal tage over, hvis den første maskine fejler.

B-computeren bliver også brugt til at teste software-opdateringer, inden de installeres på det primære system.

Der kan gå adskillige dage, inden roveren er klar til at genoptage sit arbejde med at analysere prøver fra Mars-overfladen.

Nu skal softwaren ændres, så man undgår lignende fejl i fremtiden. Samtidig vil NASA forsøge at genaktivere A-computeren. Hvis backup-systemet også udvikler en fejl, har man ikke flere muligheder for at få gang i roveren igen.

Som ComON kunne fortælle sidste år, er robottens it-specifikationer forholdsvis begrænsede. De to redundante computere har hver en 200 MHz processor, 256 MB DRAM og 2 GB Flash-lager.

Faktisk er kapaciteten så begrænset, at det kun var softwaren til selve landingen, der var installeret fra starten. Resten blev overført og installeret efter landingen på den røde planet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere