Artikel top billede

Test: Derfor skal du aldrig vælge en Windows 8-bærbar uden touch

Med lanceringen af Windows 8 har pc-producenterne spyttet nye bærbare ud hurtigere end kuglerne fra en AK47. Valget af en ny laptop er derfor ikke let - men her er et virkelig godt råd.

Du kan lige så godt vænne dig til det. 

Bundsolide Windows 7 vil dø, og det er kun et spørgsmål om tid, før din lokale elektronikpusher kun vil have computere med Windows 8 på sine hylder.

For mange er det formentlig en skræmmende tanke - på højde med en rodbehandling hos tandlægen.

Microsofts nye styresystem har nemlig fået en stærkt blandet modtagelse efter lanceringen i oktober 2012, og i krogene hviskes der om, at det ender som et fiaskoprodukt ligesom Windows Vista.

Ja, der bliver faktisk ikke kun hvisket. Jun Dong-soo, der er direktør for Samsungs ram-afdeling, kritiserede for nylig styresystemet offentligt ved at sige:

"Jeg synes ikke, Windows 8-systemet er meget bedre end den tidligere Vista-platform".

Og han er ikke den eneste, som har brokket sig over Windows 8. Den danske design-guru Jakob Nielsen kaldte sidste år Windows 8 for en katastrofe.

Det er brugeroplevelsen, som den er helt gal med. Jakob Nielsen peger især på, at brugergrænsefladen med de store firkantede fliser skjuler vigtige funktioner.

Samtidig giver det en ujævn oplevelse, når man cykler mellem det traditionelle skrivebord og det farverige Metro-interface, der nu kun kaldes Modern UI.

Svær overgang

Der er ingen tvivl om, at Windows 8 er en fuldkommen ændring af Microsofts styresystem.

Nogle helt essentielle funktioner er flyttet, og et godt eksempel er luk-knappen, der nu er gemt i en menu i højre side i stedet for som tidligere i venstre side.

Det svarer lidt til at sætte sig ind i en bil, hvor der pludselig er byttet om på speeder og bremse.

Umiddelbart kræver det lidt tilvænning, før det fungerer optimalt.

Sammen med resten af redaktionen har jeg gennem de seneste mange måneder testet adskillige computere med Windows 8.

Til at begynde med var det vanvittig bøvlet, og det krævede rigtig mange kræfter at blive gode venner med styresystemet og få oparbejdet et fornuftigt arbejdstempo, der kunne måle sig med Windows 7.

Mine første fem dage med Windows 8 på godt og ondt kan læses her.

Den første bærbar, som jeg kørte Windows 8 på, var uden touch-skærm, og det har uden tvivl været med til at gøre overgangen fra det gamle til nye styresystem sværere.

Sidenhen har jeg prøvet og testet adskillige computere med Windows 8 og skærme, som kan betjenes med pølsefingre.

Skeptisk, men fik hurtigere arbejdstempo

Med fingerbetjening giver Modern UI mere mening, end når det udelukkende betjenes med touchpad og genvejstaster på keyboardet. 

For nylig var jeg tilbage på en bærbar med Windows 8 uden touchskærm, og det var ganske enkelt en fuldkommen forfærdelig oplevelse.

Jeg tog mig selv i at smide fingeren mod skærmen konstant - og ja, uden den store effekt.

Efter nogle måneder med Windows 8 og touchskærme er det ganske enkelt blevet en naturlig del af arbejdstempoet og navigationen at bruge fingrene på displayet.

I begyndelsen var jeg utrolig skeptisk over for denne arbejdsrutine, men det giver faktisk mening.

Tag et barn og placér det foran en bærbar for første gang: Hvad vil barnet gøre? Det vil pege på skærmen for at interagere med indholdet. Det går ikke efter tasterne på keyboardet.

Når det gælder arbejdsstilling og ergonomi, er det måske ikke verdens bedste idé udelukkende at bruge udstrakte fingre og en svævende arm til at styre computeren.

Men til hurtig aktivering af en menu eller et program, er det altså nemmere blot at røre ved skærmen i stedet for at fedte rundt med touchpaden på keyboardet og sørge for, at cursoren rammer det rigtige sted på skærmen.

Det gør det virkelig meget nemmere at arbejde med det nye styresystem fra Microsoft, der i den grad er optimeret til touch-betjening.

Selv billige computere har touch

Dermed ikke sagt, at Windows 8 er perfekt. Jeg foretrækker stadig arbejdshesten Windows 7 til de fleste opgaver, da den sørger for, at arbejdstempoet er i galop hele dagen lang.

Men Windows 8 er nu heller ikke så elendigt, at det fortjener at blive sidestillet med udskældte Windows Vista.

Uanset om du kan lide det nye styresystem eller ej, så slipper du formentlig ikke for det, næste gang du skal have en bærbar computer med Windows.

Derfor er det gode råd: Køb en computer med touchskærm. Du tænker måske, at det er fjollet og spild af penge.

Men det er det på ingen måde. For hvis du virkelig skal have noget (brugbart) ud af Windows 8, er touchbetjening virkelig vigtigt.

Det vil også gøre overgangen fra Windows 7 til Windows 8 meget lettere for dig - men husk: Du slipper ikke for at skulle lære, hvor alle de nye funktioner og indstillinger er placeret i Microsofts nye styresystem.

Det kan være en prøvelse - selv for hærdede it-folk med det sorte bælte i teknik.

I øvrigt er det efterhånden muligt at få bærbare computere med touchskærm til priser, der begynder ved cirka 4.500 kroner.

Derfor er du ikke tvunget til at købe en luksusbærbar, før du kan betjene styresystemet med fingrene.

Det er i øvrigt en god idé at prøve computeren inden køb for at undersøge, om skærmen låser ordentligt i oprejst postion og ikke alt for nemt vipper, når der prikkes til den med pegefingeren.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Globeteam lå i forhandlinger med flere købere inden frasalg: Aggressiv ekspansionsplan venter nu forude - har afsat 'betydeligt beløb'
Interview: Direktør for Globeteam Claus Moldow gør klar til offensiv ekspansion efter, at han, Morten Strunge Nielsen og Kirk Kapital har solgt kontrollen over det danske konsulenthus til den store norske kapitalfond Norvestor. "Pengene er afsat til organisk vækst i Danmark, men vi vil også komme til at se på opkøb," siger han.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Er de cyberkriminelle allerede trængt ind – uden at du har opdaget det?
Optimér din sikkerhed ved at kombinere indsatsen for at holde IT-kriminelle ude med en konstant antagelse om, at de muligvis allerede er trængt ind på dit netværk.