Artikel top billede

Nvidia-chef Jen-Hsun Huang

Her er super-chippen til din næste smartphone

Nvidia kommer med Tegra 5 allerede i år, og der er flere spændende nyheder på vej.

Tilbage i januar kunne Nvidia præsentere sin Tegra 4 SOC (System-on-a-Chip), der beskrives som verdens hurtigste mobile processor. Men efterfølgerne er allerede på vej. Det kunne Nvidia fortælle på sin GPU Technology Conference i denne uge i San Jose. Her har Nvidia-chef Jen-Hsun Huang både fremlagt nye roadmaps for sine grafik-processorer til pc'er og til mobile enheder. Det er især sidstnævnte, som er et stort vækstområde for Nvidia.

Tegra 4 skulle være omkring 10 procent hurtigere end den A6X-processor, der bruges i iPhone fra Apple. Nvidia har selv udviklet en håndholdt spilcomputer, kaldet Shield, der benytter Tegra 4. Efterfølgeren Tegra 5 (med kodenavnet "Logan") kommer allerede i slutningen af året. Den bruger den såkaldte Kepler-arkitektur og har også Unified Shader-teknologi.

En af de mest interessante nyheder er, at Logan skal understøtte Nvidias egen CUDA-grænseflade. Det betyder, at grafikkernerne kan anvendes til generelle beregninger. Det kendes allerede fra pc-verden, men CUDA er ikke set tidligere i en mobilchip.

Hvis Tegra 5 kan være færdig inden udgangen af året, så burde de første smartphones og tablet-pc'er med den nye processor være klar til Mobile World Congress i februar næste år.

I 2015 kommer så Tegra 6 (kodenavn Parker), der bruger Nvidias egne 64-bit ARM-kerner (Project Denver) og en GPU med Maxwell-arkitektur.

Jen-Hsun Huang fortalte at regneydelsen i Tegra 6 bliver 100 gange højere end i Tegra 2.

Hurtigere dataoverførsel

På pc-fronten kunne Nvidia også afsløre en ny grafikchip med kodenavnet Volta, der først kommer i 2016. Det er den første GPU, der bruger det såkaldte Stacked DRAM. Her er grafik-hukommelsen anbragt direkte på GPU's silicium-plade. Det skulle medføre, at data kan overføres med op til 1 TB i sekundet. Det aktuelle flagskib GeForce GTX Titan med GK110-processor kan til sammenligning overføre 288 GB/s.

Stacked DRAM er en nødvendighed for Nvidia for at kunne håndtere det stigende antal regneenheder på hver GPU og dermed også de datastrømme, som kører frem og tilbage til processoren.

Men inden Volta kommer Maxwell-generationen, som har Unified Virtual Memory. Det skal gøre hele hukommelsen hurtigere, men Nvidia har ikke forklaret, hvordan præcis det skal ske. Maxwell skulle være klar til pc'er i 2014.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere