Artikel top billede

Den nu 85-årige Martin Cooper gennemførte verdens første opkald med en mobiltelefon i april 1973.

Mobiltelefonen fylder 40 år

På 40 år har mobiltelefonen erobret verden. Hvad bliver det næste?

Den 3. april 1973 gennemførte Motorola-ingeniøren Martin Cooper verdens første mobiltelefon-opkald foran en gruppe af særligt indbudte journalister. Han ringede til sin kollega Joel S. Engel hos Bell Labs med en prototype-telefon, der vejede mere end et kilo og målte 23 centimeter i højden og 13 cm i bredden.

Prototypen havde en meget begrænset batteritid på 30 minutter og tog 10 timer om at lade op igen.

Men Martin Cooper kunne alligevel stolt fortælle sin kollega, at han talte fra en "rigtig mobiltelefon". Dermed kan mobilen fejre sin 40 års fødselsdag i denne uge. I dag er der mere end seks milliarder mobiltelefon-abonnementer, og i mange lande er der flere mobiltelefoner end indbyggere.

"På 40 år har vi bevæget os fra mobiltelefonen som et redskab for forretningsmanden til en verden, hvor alt er forbundet. I fremtiden kommer vi til at se mange flere enheder. Vi vil bruge alle vores sanser," siger den tidligere leder af Institute of Engineering and Technology, Mike Short, til BBC.

Han henviser til computerbriller og smartwatches som den næste store mobile trend.

Martin Cooper er nu 85 år, og han bliver stadig regnet som mobiltelefonens fader. I et tidligere interview med BBC har han indrømmet, at den høje pris for de første mobiltelefoner fik ham til at tvivle på mobilens potentiale som masseprodukt. De første modeller fra Motorola kostede mere end 20.000 kroner i 1983.

Men Cooper var sikker på, at telefonen ville blive mindre.

"Vi havde en forestilling om, at mobiltelefonen en dag ville blive så lille, at du kunne hænge den under sit øre eller få den implanteret under huden," sagde Cooper.

Han fortæller, at mobiltelefonens rødder rækker tilbage til slutningen af 1960'erne, da biltelefonen blev opfundet hos AT&T.

Cooper havde en drøm om at skabe noget, der "ville repræsentere et individ, så du kunne give et nummer til en person og ikke til et sted, et skrivebord eller et hus".

Motorolas første kommercielle håndholdte mobiltelefon, DynaTAC 8000X, kom i 1983. Navnet var en forkortelse for Dynamic Adaptive Total Area Coverage. Den havde en standbytid på hele otte timer - næsten nok til en hel arbejdsdag.

DynaTAC-telefonerne kan ses i mange film og tv-serier fra 1980'erne. Den klodsede enhed er måske bedst kendt som Gordon Gekko's telefon fra filmen "Wall Street".
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?