Artikel top billede

Den nu 85-årige Martin Cooper gennemførte verdens første opkald med en mobiltelefon i april 1973.

Mobiltelefonen fylder 40 år

På 40 år har mobiltelefonen erobret verden. Hvad bliver det næste?

Den 3. april 1973 gennemførte Motorola-ingeniøren Martin Cooper verdens første mobiltelefon-opkald foran en gruppe af særligt indbudte journalister. Han ringede til sin kollega Joel S. Engel hos Bell Labs med en prototype-telefon, der vejede mere end et kilo og målte 23 centimeter i højden og 13 cm i bredden.

Prototypen havde en meget begrænset batteritid på 30 minutter og tog 10 timer om at lade op igen.

Men Martin Cooper kunne alligevel stolt fortælle sin kollega, at han talte fra en "rigtig mobiltelefon". Dermed kan mobilen fejre sin 40 års fødselsdag i denne uge. I dag er der mere end seks milliarder mobiltelefon-abonnementer, og i mange lande er der flere mobiltelefoner end indbyggere.

"På 40 år har vi bevæget os fra mobiltelefonen som et redskab for forretningsmanden til en verden, hvor alt er forbundet. I fremtiden kommer vi til at se mange flere enheder. Vi vil bruge alle vores sanser," siger den tidligere leder af Institute of Engineering and Technology, Mike Short, til BBC.

Han henviser til computerbriller og smartwatches som den næste store mobile trend.

Martin Cooper er nu 85 år, og han bliver stadig regnet som mobiltelefonens fader. I et tidligere interview med BBC har han indrømmet, at den høje pris for de første mobiltelefoner fik ham til at tvivle på mobilens potentiale som masseprodukt. De første modeller fra Motorola kostede mere end 20.000 kroner i 1983.

Men Cooper var sikker på, at telefonen ville blive mindre.

"Vi havde en forestilling om, at mobiltelefonen en dag ville blive så lille, at du kunne hænge den under sit øre eller få den implanteret under huden," sagde Cooper.

Han fortæller, at mobiltelefonens rødder rækker tilbage til slutningen af 1960'erne, da biltelefonen blev opfundet hos AT&T.

Cooper havde en drøm om at skabe noget, der "ville repræsentere et individ, så du kunne give et nummer til en person og ikke til et sted, et skrivebord eller et hus".

Motorolas første kommercielle håndholdte mobiltelefon, DynaTAC 8000X, kom i 1983. Navnet var en forkortelse for Dynamic Adaptive Total Area Coverage. Den havde en standbytid på hele otte timer - næsten nok til en hel arbejdsdag.

DynaTAC-telefonerne kan ses i mange film og tv-serier fra 1980'erne. Den klodsede enhed er måske bedst kendt som Gordon Gekko's telefon fra filmen "Wall Street".
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Derfor afviser GK at betale løsesum efter stort ransomware-angreb: Dansk afdeling med 400 ansatte også berørt af hackerangreb
I forrige weekend blev den nordiske entreprenørvirksomhed GK ramt af et stort ransomware-angreb, der har berørt selskabets interne systemer og lækket personlige oplysninger. Men GK afviser på det kraftigste, at ville indlede forhandling med hackerne om frigivelse af data. "Vi anser angrebet for at være en kriminel handling og har anmeldt forholdet til politiet," oplyser GK til Computerworld.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Det bedste fra to verdener: Sådan går du i Azure med VMware
Det er blevet langt lettere at rykke dit VMware-miljø til Microsoft Azure – få den korte og præcise forklaring her.