Artikel top billede

Nyt Apple-hovedkvarter koster mere end Storebæltsbroen

Det nye rumskib-lignende Apple-hovedkvarter bliver meget dyrere end ventet. Nu skal sparekniven svinges.

Apple er løbet ind i problemer med sit nye hovedkvarter i Cupertino. Den samlede pris for det gigantiske "moderskib" er steget fra tre til fem milliarder dollar eller næsten 30 milliarder kroner. Det er langt mere end Storebæltsbroen, der kostede 21,5 mia. kroner, og det er også dyrere end erstatningen for World Trade Center i New York.

Det er Bloomberg Businessweek, der kan fortælle, at kvadratmeter-prisen i det nye byggeri bliver på 8.700 kroner. Det er tre gange mere end typiske kontorbygninger i store amerikanske byer.

Men Apple forsøger nu at svinge sparekniven og reducere prisen med 5-6 milliarder kroner. Det er angiveligt den afdøde Apple-chef Steve Jobs, der har drevet prisen i vejret med sine høje krav til materialerne. Alt skal poleres, og der er næsten ingen fugninger i væggene. Hele bygningen skal dækkes med seks kvadratkilometer buet glas - og der skal kun anvendes den bedste kvalitet træ til rummene.

Steve Jobs trådte da også selv frem for at præsentere byggeplanerne på et byrådsmøde i Cupertino den 7. juni 2011. Det var en af de sidste gange, hvor den kræftramte Apple-stifter viste sig i offentligheden. Han betegnede selv byggeriet som "verdens bedste kontorbygning".

Men det enorme byggeri kan risikere at blive et monument over Apples storhed og fald. Bloomberg mener at Apple kan risikere at blive ramt af en "campus curse". Flere giganter som Silicon Graphics, Borland Software og Sun Microsystems blev fældet af en nedtur, lige efter de havde åbnet et nyt stort hovedkvarter i Silicon Valley.

Den ikoniske cirkelrunde bygning er måske i sig selv en forbandelse - den vil isolere medarbejdere og grupper i stedet for at bringe den sammen, lyder kommentaren fra flere arkitekter.

De anklager Apple for at tænke på bygningens udseende og æstetiske design snarere end dens praktiske funktion. Dermed kan bygningen også siges at reflektere Apples produkter. Den er flot og unik, men også lukket og ikke helt indbydende.

Tager længere tid end planlagt

Det er ikke kun prisen, der er steget i forhold til den oprindelige plan. Det samme er den tid, det tager at få byggeriet færdigt. Det betyder, at bygningen først bliver klar i 2016 og ikke 2015, som der stod i den oprindelige plan.

Det var meningen, at byggeriet skulle starte allerede i 2012, men nu forventes det tidligst at ske i slutningen af det indeværende år og måske ikke før 2014.

Der er plads til 12.000 medarbejdere i det nye hovedkvarter. For at spare plads er en del af parkeringspladserne anbragt i et underjordisk parkeringshus i to etager. Hver etage har plads til 2.300 biler. Desuden skal der bygges et parkeringshus med 4.300 pladser over jorden.

Den såkaldte Apple Campus 2 skal bygges på et areal på 70 hektar, der tidligere har tilhørt Hewlett-Packard.
 
Den britiske stjernearkitekt Norman Foster har tegnet bygningen. Apple-hovedkvarteret har også sit eget fitness-center og et kraftværk, der skal forsyne hele bygningen med energi. I den forbindelse lover Apple, at strømforsyningen bliver baseret på miljøvenlige energikilder.
 
Flere offentlige veje skal lægges om, og 3.400 træer skal fældes for at skaffe plads til bygningen, men der skal også plantes 6.000 nye træer. Midt i den runde bygning kommer et stort park-lignende areal, men der bliver ingen offentlig adgang til området.

Bloomberg skriver at glasset til bygningen skal fremstilles hos firmaet Seele i Tyskland, som også har bygget glastrapperne i mange af Apples butikker. De seks kvadratkilometer glas skal så transporteres fra fabrikken i tyske Gersthofen til Californien.

denne side er der tegninger og billeder af "moderskibet".
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.