Artikel top billede

Nyt Apple-hovedkvarter koster mere end Storebæltsbroen

Det nye rumskib-lignende Apple-hovedkvarter bliver meget dyrere end ventet. Nu skal sparekniven svinges.

Apple er løbet ind i problemer med sit nye hovedkvarter i Cupertino. Den samlede pris for det gigantiske "moderskib" er steget fra tre til fem milliarder dollar eller næsten 30 milliarder kroner. Det er langt mere end Storebæltsbroen, der kostede 21,5 mia. kroner, og det er også dyrere end erstatningen for World Trade Center i New York.

Det er Bloomberg Businessweek, der kan fortælle, at kvadratmeter-prisen i det nye byggeri bliver på 8.700 kroner. Det er tre gange mere end typiske kontorbygninger i store amerikanske byer.

Men Apple forsøger nu at svinge sparekniven og reducere prisen med 5-6 milliarder kroner. Det er angiveligt den afdøde Apple-chef Steve Jobs, der har drevet prisen i vejret med sine høje krav til materialerne. Alt skal poleres, og der er næsten ingen fugninger i væggene. Hele bygningen skal dækkes med seks kvadratkilometer buet glas - og der skal kun anvendes den bedste kvalitet træ til rummene.

Steve Jobs trådte da også selv frem for at præsentere byggeplanerne på et byrådsmøde i Cupertino den 7. juni 2011. Det var en af de sidste gange, hvor den kræftramte Apple-stifter viste sig i offentligheden. Han betegnede selv byggeriet som "verdens bedste kontorbygning".

Men det enorme byggeri kan risikere at blive et monument over Apples storhed og fald. Bloomberg mener at Apple kan risikere at blive ramt af en "campus curse". Flere giganter som Silicon Graphics, Borland Software og Sun Microsystems blev fældet af en nedtur, lige efter de havde åbnet et nyt stort hovedkvarter i Silicon Valley.

Den ikoniske cirkelrunde bygning er måske i sig selv en forbandelse - den vil isolere medarbejdere og grupper i stedet for at bringe den sammen, lyder kommentaren fra flere arkitekter.

De anklager Apple for at tænke på bygningens udseende og æstetiske design snarere end dens praktiske funktion. Dermed kan bygningen også siges at reflektere Apples produkter. Den er flot og unik, men også lukket og ikke helt indbydende.

Tager længere tid end planlagt

Det er ikke kun prisen, der er steget i forhold til den oprindelige plan. Det samme er den tid, det tager at få byggeriet færdigt. Det betyder, at bygningen først bliver klar i 2016 og ikke 2015, som der stod i den oprindelige plan.

Det var meningen, at byggeriet skulle starte allerede i 2012, men nu forventes det tidligst at ske i slutningen af det indeværende år og måske ikke før 2014.

Der er plads til 12.000 medarbejdere i det nye hovedkvarter. For at spare plads er en del af parkeringspladserne anbragt i et underjordisk parkeringshus i to etager. Hver etage har plads til 2.300 biler. Desuden skal der bygges et parkeringshus med 4.300 pladser over jorden.

Den såkaldte Apple Campus 2 skal bygges på et areal på 70 hektar, der tidligere har tilhørt Hewlett-Packard.
 
Den britiske stjernearkitekt Norman Foster har tegnet bygningen. Apple-hovedkvarteret har også sit eget fitness-center og et kraftværk, der skal forsyne hele bygningen med energi. I den forbindelse lover Apple, at strømforsyningen bliver baseret på miljøvenlige energikilder.
 
Flere offentlige veje skal lægges om, og 3.400 træer skal fældes for at skaffe plads til bygningen, men der skal også plantes 6.000 nye træer. Midt i den runde bygning kommer et stort park-lignende areal, men der bliver ingen offentlig adgang til området.

Bloomberg skriver at glasset til bygningen skal fremstilles hos firmaet Seele i Tyskland, som også har bygget glastrapperne i mange af Apples butikker. De seks kvadratkilometer glas skal så transporteres fra fabrikken i tyske Gersthofen til Californien.

denne side er der tegninger og billeder af "moderskibet".
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Produktion 2.0: Drift og sikkerhed når der går IT i OT

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

23. februar 2023 | Læs mere


MS Power Platform

Bliv inspireret til, hvordan du kan gribe mulighederne via Microsofts Power Platform og Power Apps gennem oplæg om og demonstrationer af, hvordan danske virksomheder anvender mulighederne. Eksempelvis ved at visualisere og dele data med Power BI, tilpasse, digitalisere workflows med Power Apps samt automatisere workflows mellem services med Power Automate.

28. februar 2023 | Læs mere


Customer Experience - sådan får du glade og loyale kunder

En dyb og relevant indsigt i dine kunders behov, ageren og navigeren er med til at skabe den bedste kundeoplevelse. Det kræver mange data, og det er afgørende at virksomhederne har det rette setup og viden om dataindsamling og dataanalyse. Deltag på dette semirnår og bliv klogere på de store aktuelle muligheder som data, software og ny innovation skaber inden for customer experience.

01. marts 2023 | Læs mere