Virus på din computer? Smid den ud!

Et tysk ministerium har valgt en radikal metode til at få styr på 170 virusinficerede computere. De blev ganske enkelt smidt ud.

Hvad skal man gøre, når ens computer er blevet inficeret med en virus? Det er et spørgsmål, som enhver computerbruger sikkert har stillet sig selv i tidens løb. Svaret afhænger af, hvor slem infektionen er. I bedste fald kan computeren renses med et godt antivirus-program. Men det kan også være nødvendigt at foretage en mere grundig rensning og i værste fald en geninstallation af hele styresystemet.

En tysk myndighed har valgt en helt anden metode til at få styr på 170 virusinficerede maskiner - og det har nu udløst en større it-skandale.

Det er undervisnings-ministeriet i Schwerin, der opdagede, at en del af computerne var inficeret med Conficker-ormen. Løsningen var meget enkel: de 170 computere blev skrottet.

En del af pc'erne var ellers helt nye, men ministeriet vurderede, at det ville være mere besværligt at rense dem for virus end at smide dem ud og købe nye computere.

Det udløste så en regning til de tyske skatteydere på 1,3 millioner kroner for anskaffelse og installation af 170 helt nye og virusfri computere.

I en rapport fra statsrevisorerne i forbundsstaten Mecklenburg-Vorpommern kritiseres det, at ministeriet fuldstændig manglede et it-sikkerhedskoncept. Man havde ganske enkelt ingen idé om, hvordan man skulle tackle en virus. Den eneste udvej var altså at gribe til hammeren og smadre computerne for at få bugt med den lille software-satan.

Ministeriet har efterfølgende fremlagt et regnestykke, der skulle vise, at det ville have kostet endnu mere at rense computerne for virus end at udskifte dem. Men statsrevisorerne kritiserer, at tallene er grebet ud af luften. De kræver, at ministeriet skal få styr på sin it-sikkerhed.

Der var stor hysteri omkring Conficker-ormen i 2009, men det viste sig senere at være noget af en fuser. Det faktiske antal af inficeringer var meget lavere end de 12 millioner, som McAfee havde forudsagt, og selv om mange frygtede at ormen ville vågne og udløse kaos den 1. april, skete det aldrig.

I tiden op til den 1. april 2009 blev Conficker-ormen fremhævet som den altoverskyggende trussel mod verdens computere. Det ser ud til, at denne hysteri også har fået det tyske ministerium til at overreagere.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere


Simplificeret storage: Spar penge og besvær med software-defined storage fra Red Hat

Alle organisationer skal forholde sig til håndtering og lagring af hastigt stigende datamængder, hvilket igen øger behovet for en stabil, sikker og fleksibel måde at opbevare deres data på. Vel at mærke uden samtidig at presse økonomien unødigt. Når du har deltaget i Arrow’s webinar, har du viden om, hvordan din næste storageløsning skal se ud og hvorfor open source modellen fra Red Hat CEPH er det rigtige valg.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Boozt.com har med CTO Jesper Brøndum i spidsen udviklet sine 15 vigtigste it-systemer helt selv: "Vi er simpelthen nødt til at være i kontrol"
Om få dage går e-handelsgiganten Boozt.com på børsen i Danmark. CTO Jesper Brøndum har stået i spidsen for at udvikle 15 af selskabets kernesystemer selv. "Det er vores kerneprocesser, som vi gerne selv vil have kontrol over, og derfor har valgt selv at bygge. Vi har eksempelvis bygget vores eget finanssystem," fortæller han.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.