Artikel top billede

Her er den ultimative auktion for computer-nørder

Et tysk auktionshus sælger en Apple I computer, den første Intel 4004-processor, en Enigma-kodemaskine og mange andre genstande, der giver nørden våde drømme.

Det tyske auktionshus Breker solgte sidste år en meget sjælden Apple I computer for den nette sum af 3,7 millioner kroner. Nu har Breker igen fået fat i en Apple I - der skulle kun være seks fungerende eksemplarer tilbage i verden - og den bliver nu solgt på en ny auktion den 25. maj sammen med en lang række andre interessante computer-klenodier.

Der er blandt andet verdens første Intel 4004-mikroprocessor i en Busicom-141PF maskine fra 1971 (forventet pris 70-80.000 kroner) og en Altair 8800 computer fra 1975 (der forventes solgt for omkring 30.000 kr.).

Den franske fysiker og filosof Blaise Pascal byggede den første kommercielle mekaniske lommeregner helt tilbage i 1652. Der findes kun ni intakte eksemplarer, som alle står på forskellige museer, men Breker sælger en kopi fra 1920. Den forventede pris ligger på omkring 200.000 kr.

Breker sælger også en model af James Watt's portable trykmaskine fra slutningen af det 18. århundrede og flere mekaniske dukker fra 1900-tallet. Der er også flere historiske skrivemaskiner, en gammel telefon fra 1905 (som absolut ikke må kaldes en smartphone) og mange usædvanlige musikinstrumenter.

Set med danske briller er det især interessant, at Breker sælger et eksemplar af Valdemar Poulsen's telegrafon fra 1909. Den bliver beskrevet som verdens første magnetiske disk-optager.

Poulsen opdagede, at han kunne gemme et mønster i en stålplade ved at føre en magnet hen over den. Han ansøgte om patent på den elektromagnetiske telegrafon i 1898. Den kunne bruges til at gemme lyd og skulle blandt andet benyttes som telefonsvarer.

Den blev første gang vist frem for offentligheden på verdensudstillingen i 1900, hvor Poulsen spillede en optagelse med kejser Franz Joseph's stemme. Poulsens opfindelse beskrives som en forløber for den moderne harddisk. Prisen på auktionen forventes at ligge mellem 100.000 og 200.000 kr.

Breker regner også med at sælge et eksemplar af den ikoniske tyske krypterings-maskine Enigma for omtrent samme pris.

LÆS OGSÅ:

Er din gamle Mac en formue værd?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Derfor afviser GK at betale løsesum efter stort ransomware-angreb: Dansk afdeling med 400 ansatte også berørt af hackerangreb
I forrige weekend blev den nordiske entreprenørvirksomhed GK ramt af et stort ransomware-angreb, der har berørt selskabets interne systemer og lækket personlige oplysninger. Men GK afviser på det kraftigste, at ville indlede forhandling med hackerne om frigivelse af data. "Vi anser angrebet for at være en kriminel handling og har anmeldt forholdet til politiet," oplyser GK til Computerworld.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Sådan får du maksimal værdi af serverudskiftning i SMV-organisationen
I denne analyse får du viden om, hvornår du udskifter hardware i den mellemstore virksomhed, så du optimerer værdien af både den eksisterende og kommeunde investering.