Artikel top billede

Her er den ultimative auktion for computer-nørder

Et tysk auktionshus sælger en Apple I computer, den første Intel 4004-processor, en Enigma-kodemaskine og mange andre genstande, der giver nørden våde drømme.

Det tyske auktionshus Breker solgte sidste år en meget sjælden Apple I computer for den nette sum af 3,7 millioner kroner. Nu har Breker igen fået fat i en Apple I - der skulle kun være seks fungerende eksemplarer tilbage i verden - og den bliver nu solgt på en ny auktion den 25. maj sammen med en lang række andre interessante computer-klenodier.

Der er blandt andet verdens første Intel 4004-mikroprocessor i en Busicom-141PF maskine fra 1971 (forventet pris 70-80.000 kroner) og en Altair 8800 computer fra 1975 (der forventes solgt for omkring 30.000 kr.).

Den franske fysiker og filosof Blaise Pascal byggede den første kommercielle mekaniske lommeregner helt tilbage i 1652. Der findes kun ni intakte eksemplarer, som alle står på forskellige museer, men Breker sælger en kopi fra 1920. Den forventede pris ligger på omkring 200.000 kr.

Breker sælger også en model af James Watt's portable trykmaskine fra slutningen af det 18. århundrede og flere mekaniske dukker fra 1900-tallet. Der er også flere historiske skrivemaskiner, en gammel telefon fra 1905 (som absolut ikke må kaldes en smartphone) og mange usædvanlige musikinstrumenter.

Set med danske briller er det især interessant, at Breker sælger et eksemplar af Valdemar Poulsen's telegrafon fra 1909. Den bliver beskrevet som verdens første magnetiske disk-optager.

Poulsen opdagede, at han kunne gemme et mønster i en stålplade ved at føre en magnet hen over den. Han ansøgte om patent på den elektromagnetiske telegrafon i 1898. Den kunne bruges til at gemme lyd og skulle blandt andet benyttes som telefonsvarer.

Den blev første gang vist frem for offentligheden på verdensudstillingen i 1900, hvor Poulsen spillede en optagelse med kejser Franz Joseph's stemme. Poulsens opfindelse beskrives som en forløber for den moderne harddisk. Prisen på auktionen forventes at ligge mellem 100.000 og 200.000 kr.

Breker regner også med at sælge et eksemplar af den ikoniske tyske krypterings-maskine Enigma for omtrent samme pris.

LÆS OGSÅ:

Er din gamle Mac en formue værd?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?