Artikel top billede

Her er Nokia-udbrydernes smartphone - bygget på skrottede Nokia-ideer

Den første smartphone med det MeeGo-baserede mobile operativsystem Sailfish kommer senere i år.

Sidste år gik flere medlemmer af MeeGo-udviklingsholdet hos Nokia sammen om at starte et nyt firma, Jolla, der skal genoplive det mobile styresystem. Den nye platform har fået navnet Sailfish OS. Nu har Jolla præsenteret den første Sailfish-smartphone.

Den har et 4,5-tommers display og en dual-core-processor. Der er et 8 megapixel kamera, 16 GB lagerplads og bagbeklædning i forskellige farver, som brugeren selv kan skifte.

Jolla fortæller også, at telefonen har en microSD-indstikplads og et batteri, der kan skiftes. I nogle lande er der også 4G-understøttelse.

En af de interessante funktioner er, at systemets farvetema og baggrund skifter sammen med telefonens bagbeklædning - kaldet "The Other Half". Hvis man sætter en ny bagside på, får hele telefonens brugerflade altså et nyt udseende.

Ifølge Jolla er der også muligt at køre Android-applikationer, men der er ingen nærmere oplysninger om, hvordan det konkret skal fungere.

Den nye Sailfish-smartphone kan forudbestilles nu og bliver leveret senere i år.

Kampen om din lomme

MeeGo (tidligere kendt under navnet Moblin) er udviklet i fællesskab mellem Intel og Nokia, men det blev opgivet i 2011.

Nokia har valgt at satse sin fremtid på Windows Phone, og Intel er gået sammen med Samsung om at udvikle det Linux-baserede Tizen. Det nye skal køre på mange forskellige enheder - lige fra smartphones til fjernsyn - og det skal bygge på teknologier som HTML5 og WAC.

Men der er altså stadig liv i det gamle MeeGo. En af chefudviklerne fra MeeGo-projektet, Marc Dillon, står i spidsen for det nye firma Jolla, som skal udvikle og sælge nye Sailfish-baserede smartphones.

Det nye mobile operativsystem skal også bruges til smartphones, tablet-pc'er, fjernsyn, biler og andre former for enheder.

Der kommer mange nye mobile platforme i 2013, og dermed ser det også ud til, at det bliver meget sværere at vælge smartphone fremover. Den kendte Linux-distribution Ubuntu kommer således i en version til mobile enheder, Ubuntu Phone.

En anden spændende ny mobil platform er Firefox OS, som er udviklet af Mozilla. Firefox OS er et meget slankt Linux-baseret styresystem, som kun består af en kernel, nogle drivere og web-motoren Gecko, mens hele brugerfladen er skabt i HTML5.

I Kina har internet-firmaet Alibaba allerede sit eget mobile operativsystem, Aliyun OS, som ifølge Google er en direkte kopi af Android.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere