Artikel top billede

Her er Nokia-udbrydernes smartphone - bygget på skrottede Nokia-ideer

Den første smartphone med det MeeGo-baserede mobile operativsystem Sailfish kommer senere i år.

Sidste år gik flere medlemmer af MeeGo-udviklingsholdet hos Nokia sammen om at starte et nyt firma, Jolla, der skal genoplive det mobile styresystem. Den nye platform har fået navnet Sailfish OS. Nu har Jolla præsenteret den første Sailfish-smartphone.

Den har et 4,5-tommers display og en dual-core-processor. Der er et 8 megapixel kamera, 16 GB lagerplads og bagbeklædning i forskellige farver, som brugeren selv kan skifte.

Jolla fortæller også, at telefonen har en microSD-indstikplads og et batteri, der kan skiftes. I nogle lande er der også 4G-understøttelse.

En af de interessante funktioner er, at systemets farvetema og baggrund skifter sammen med telefonens bagbeklædning - kaldet "The Other Half". Hvis man sætter en ny bagside på, får hele telefonens brugerflade altså et nyt udseende.

Ifølge Jolla er der også muligt at køre Android-applikationer, men der er ingen nærmere oplysninger om, hvordan det konkret skal fungere.

Den nye Sailfish-smartphone kan forudbestilles nu og bliver leveret senere i år.

Kampen om din lomme

MeeGo (tidligere kendt under navnet Moblin) er udviklet i fællesskab mellem Intel og Nokia, men det blev opgivet i 2011.

Nokia har valgt at satse sin fremtid på Windows Phone, og Intel er gået sammen med Samsung om at udvikle det Linux-baserede Tizen. Det nye skal køre på mange forskellige enheder - lige fra smartphones til fjernsyn - og det skal bygge på teknologier som HTML5 og WAC.

Men der er altså stadig liv i det gamle MeeGo. En af chefudviklerne fra MeeGo-projektet, Marc Dillon, står i spidsen for det nye firma Jolla, som skal udvikle og sælge nye Sailfish-baserede smartphones.

Det nye mobile operativsystem skal også bruges til smartphones, tablet-pc'er, fjernsyn, biler og andre former for enheder.

Der kommer mange nye mobile platforme i 2013, og dermed ser det også ud til, at det bliver meget sværere at vælge smartphone fremover. Den kendte Linux-distribution Ubuntu kommer således i en version til mobile enheder, Ubuntu Phone.

En anden spændende ny mobil platform er Firefox OS, som er udviklet af Mozilla. Firefox OS er et meget slankt Linux-baseret styresystem, som kun består af en kernel, nogle drivere og web-motoren Gecko, mens hele brugerfladen er skabt i HTML5.

I Kina har internet-firmaet Alibaba allerede sit eget mobile operativsystem, Aliyun OS, som ifølge Google er en direkte kopi af Android.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere