Artikel top billede

Prøvekørt: Sådan virker Samsungs nye ur - Galaxy Gear

En ny krig er ved at bryde ud, og elektronikproducenterne vil nu kæmpe om pladsen på dit håndled. Samsung har netop vist uret Galaxy Gear, og vi har prøvet det nye smartwatch.

IFA, BERLIN: Det var næppe nogen overraskelse, da Samsung i aftes lancerede sit længe ventede smartwatch, Galaxy Gear.

Der har nemlig været rygter om uret længe, og den seneste tid har også lækkede fotos floreret på nettet.

Det afholdt dog ikke Samsung fra at holde en storstilet unpack-event, som sydkoreanerne efterhånden har fået tradition for ved større lanceringer.

Her blev Galaxy Gear vist officielt frem, og med lanceringen nåede Samsung at komme før Apple, der også ventes at lancere et smartwatch - formentlig senere på måneden.

Galaxy Gear har været ventet med spænding, da det formentlig vil medvirke til at intensivere producenternes kamp om dit håndled.

Flere eksperter peger også på, at vi står over for en ny it-æra med fokus på wearable technology, altså it-udstyr du tager på. Tænk på brillerne Google Glass og armbånd som Jawbone, der indsamler data om dit bevægelsesmønster.

Og selvom det måske lyder innovativt med Galaxy Gear, er de smarte ure egentlig ikke noget nyt. Blandt andre Sony (Ericsson) har i flere år produceret klokkeværk, der kan 'snakke' sammen med telefonen i lommen.

Indbygget kamera

Men tilbage til Galaxy Gear, som jeg fik mulighed for at holde en lille legestue med i aftes.

Uret fås i flere forskellige farver, og det minder en lille smule om nogle af de store Garmin GPS-løbe-ure, som hittede for nogle år tilbage.

Skærmen er 1,63 tommer, og det lyder måske ikke af meget, men på håndledet fylder det en del.

Selve displayet er baseret på Super Amoled, og på testmodellen så det ganske fornuftigt ud. Der er en sort baggrundsfarve, når der navigeres rundt i menuerne, og den stod flot. Til gengæld kunne billeder godt virke lidt grynede, hvis de var taget med urets kamera.

Ja, du læste rigtigt. Galaxy Gear har et integreret kamera i remmen. Det er dog ikke noget monster og nøjes med at skyde fotos i en opløsning på 1,9 megapixel.

Kameraet kan også optage video i den lille HD-kvalitet på 720p, og både billeder og video kan deles via de sociale medier.

Du skal snakke ned i uret

Skærmen har en opløsning på 320 gange 320 pixel, hvilket kan lyde lavt, men tekst og grafik som ikoner så udmærkede ud. 

Det er muligt at betjene uret via displayet, der understøtter touch. Der sidder også en enkelt knap i siden, der kan bruges til navigation, blandt andet når man har forvildet sig ind i en undermenu og gerne vil tilbage til hovedskærmen. 

Galaxy Gear byder på en flere funktioner som skridttæller, medieafspilning og forskellige apps, eksempelvis målrettet tidstagning af løbeture. 

Uret har også en vigtig funktion som mobilens forlængede arm. På displayet kan man se, hvem der ringer, og det er muligt at tage telefonen ved at føre uret op til hovedet. 

Der er nemlig højttaler og mikrofon i uret, så du på bedste agentmanér kan snakke løs i remmen omkring dit håndled. Det var i går ikke muligt at teste samtalekvaliteten. Det er i øvrigt også muligt at foretage opkald fra uret. 

Samarbejdet mellem ur og mobil fungerer også ved, at notifikationer dukker op på Galaxy Gears display. Det er ikke muligt at læse indholdet af eksempelvis en mail.

Men hvis du har opdaget en besked via uret og hiver mobilen op, vil den automatisk åbne mailen som det allerførste. 
Forbindelsen mellem ur og mobil holdes i gang via Bluetooth 4.0, der ikke bruger så meget strøm som tidligere udgaver af teknologien. 

Galaxy Gear virker kun med Samsung-mobiler og tablet-pc'er og til at begynde med er det Galaxy Note 3 samt Galaxy Note 10.1. Der vil komme opdateringer til Samsung Galaxy S3, S4 og Note 2, så de også vil virke med uret.

Så meget koster uret

Mit umiddelbare indtryk af Galaxy Gear er lidt skuffende. Uret har ikke en feature, som gør, at man bare skal eje det.

Samtidig er uret ikke superlækkert, og en del af funktionerne er set på andre smarte ure (skridttæller, juhu).

Samsung har dog tilføjet lidt nyt som integreret kamera og mulighed for at snakke ned i uret.

Jeg kan ikke rigtig finde ud af, om det er genialt, eller om man kommer til at virke som en tosse, når man står nede i Netto og taler ind i sit ur.

Men lad os nu se: Det er første generation, og det er formentlig blot begyndelsen på en hær af ure fra den sydkoreanske producent.

Jeg tror også, at det her er et produkt, som man først rigtigt kan bedømme efter længere tids brug. Meningen er jo, at det skal være en integreret it-del i ens digitale hverdag. Lige nu er jeg skeptisk i forhold til, om Galaxy Gear vil ende med at blive en uundværlig gadget for tech-entusiasten. 

Samsung Galaxy Gear er klar i butikkerne senere på måneden. I øjeblikket er den danske pris ikke klar, men uret kommer til at koste 300 euro i Europa, hvilket svarer til cirka 2.250 kroner.

Du kan se mange flere billeder af Galaxy Gear her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere