Artikel top billede

It-direktør: Sådan får vi de bedste it-projekter

Interview: Steen Gustafsson har som it-direktør i LB Forsikring en grundlæggende strategi for alt, hvad han og it-organisationen foretager sig.

"Der er ikke noget modsætningsforhold mellem it og og forretningen. Tværtimod. Vi er meget tæt på hinanden."

Sådan beskriver it-direktør Steen Gustafsson, setuppet i LB Forsikring, også kendt som Lærerstandens Brandforsikring.

Gennem interviews med danske it-chefer forsøger Computerworld at skildre nogle af de vigtigste overvejelser, man har som CIO.

Hvordan skaber man eksempelvis det optimale samspil mellem it-afdelingen og forretningen, og hvor mange ressourcer skal bruges på klassiske driftsopgaver og på innovation/udvikling?

Projekter skaber samspil

For Steen Gustafsson giver svarene langt hen ad vejen sig selv på grund af den måde, man driver LB Forsikring på.

"Vi er et medlemsejet selskab, og vi prøver at komme så tæt på medlemmerne som overhovedet muligt - også med it-løsningerne."

"Vi kører meget projektorienteret. Det er forretningen og it, der i skøn sammenhæng forsøger at få de optimale løsninger ud til vores medlemmer. Det er projektorganisationen, der sikrer det."

Steen Gustafsson oplever ikke, at det er svært at skabe samspil mellem it og forretning, men peger på, at udfordringen snarere kan være, at der er så mange projekter, som der skal holdes snor i.

"Det nytter ikke noget, at vi i it banker løs med en masse projekter, hvis forretningen ikke kan modtage dem - og omvendt."

Derfor har man i LB Forsikring et organ i topledelsen, der prioriterer projekterne, forklarer han.

Én it-direktør og fem chefer

En af CIO'ernes fornemste opgaver er at skabe den optimale it-organisation med det rette miks af teknikere, folk med dybere forretningsforståelse og eksterne samarbejdspartnere.

Kun på den måde kan man selv blive en succes som CIO. Puslespillet er bare ikke altid så ligetil.

For Steen Gustafsson er medlemstilfredsheden ledestjernen, mens selve it-organiseringen gerne skulle kunne understøtte rejsen mod målet.

"Jeg har delt det sådan op, at jeg har fem chefer under mig. Der er en udviklingschef, en driftschef, en sikkerhedschef, en systemchef og så en testchef," forklarer Steen Gustafsson.

"De har så hver især ansvaret for de her søjler og sikrer, at tingene kører optimalt."

Dette afgør succesen

It-direktøren har desuden outsourcet first level support og en del af udviklingen.

"Jeg prøver at fjerne de mest almindelige ting fra vores egen organisation. Vi har en ret stor aktivitet uden for vores eget hus," fortæller han.

Fordelingen i LB Forsikring er sådan, at it-afdelingen er delt op i en udviklingsafdeling, driftsafdeling, en afdeling for sikkerhed/ infrastruktur, en systemafdeling og en testafdeling.

Derudover er der en del udviklere, der sidder hos en ekstern outsourcing-virksomhed. 

Hvor meget skal outsources?

Hvad er dine overvejelser omkring den balance, der vel skal være mellem de interne og eksterne ressourcer?

"Der vil altid være et balancepunkt, men det forandrer sig hele tiden," siger Steen Gustafsson og fremhæver nogle de væsentlige spørgsmål:

"Hvor meget skal vi kunne klare selv? Kan vi klare det selv? Er det for dyrt at klare det selv? Du kan krydse af i forhold til, hvad der skal være in-house, og hvad der skal være outside."

Han forklarer, at LB Forsikring arbejder med tre til fire niveauer på hvert system, så man på den måde eksempelvis kan sige, at 1 og 2 skal man selv håndtere, mens 3 og 4 kan lægges ud eksternt.

Værdien er målet

Hvordan vurderer du, om jeres organisation er en succes?

"Som udgangspunkt skal vi gøre noget, der er berettiget dels over for vores medlemmer, dels over for vores kolleger. Da vi er et medlemsejet selskab, har vi meget stort fokus på, hvad der er værdi for vores medlemmer."

LB Forsikring har blandt andet fokus på selvbetjeningsløsninger til medlemmerne.

"Så vi måler på, om det giver værdi for vores medlemmer, og det mener vi faktisk, at vi har opnået," siger Steen Gustafsson med henvisning til blandt andet kundetilfredshedsmålinger og LB Forsikrings medlemspanel.

"Selvfølgelig vil vi altid kigge på, om der er en businesscase på det enkelte projekt, men det er ikke det, der er det afgørende. Det er, om det giver værdi. Det er det styrende for alt, hvad vi foretager os i vores virksomhed."

Steen Gustafsson været it-direktør i LB Forsikring siden 1994.

Han er CIO-deltager nummer fire i en artikelserie på Computerworld, hvor vi jagter opskriften på den perfekte it-organisation i 2013.

Det første afsnit kan du læse her, det andet afsnit finder du her og det tredje her.

Følg @kimstensdal på Twitter

Læs også:

It-direktør: Her er min opskrift på den bedste it-organisation

Sådan styrer dansk CIO en global organisation

Dansk it-chef: Efter rengøring har vi 7.000 databaser
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
End-to-end Server Security: Hvad er det – og hvordan kan det styrke din forretning?
Hvorfor bør serverbaseret sikkerhed være en kritisk del af din sikkerhedsinfrastruktur – og hvordan sikrer du, at din hardware kan leve op til kravene? Læs mere i dette whitepaper.