Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Sådan tredobler du Wi-Fi-hastigheden på din bærbar

Synes du, filoverførslerne er for langsomme på din computer? Så kan du nemt og billigt opgradere og få tredoblet hastigheden via det trådløse netværk. Se her hvordan du gør.

Sådan tredobler du Wi-Fi-hastigheden på din bærbar

Køber du en router i dag, koster det ikke mange penge ekstra at få en, som understøtter den nye 802.11ac-teknologi. 

Som vi har været inde på i tidligere artikler, giver 802.11ac i praksis en markant ydelsesforbedring sammenlignet med 802.11n.

Mens vi har været godt tilfredse med hastigheder på 100 Mbps via trådløst netværk, vil 802.11ac være i stand til at give 300-400 Mbps.

Undertegnede har kørt med en 802.11ac-router hjemme i et års tid. På nogle af de stationære computere i husstanden bliver der brugt USB-nøgler eller PCI Express-kort, som understøtter 802.11ac.

USB-nøglerne kan man også bruge på en bærbar computer, men de er upraktiske, da de stikker 10 centimeter ud fra siden af pc'en.

Intel lancerede i forbindelse med fjerde generations Core-platform også et nyt wlan-kort til netop bærbare computere.

Det er det første mini-PCI Express-kort, vi har set tilgængeligt på vores breddegrader. Prisen ligger hos flere forhandlere på cirka 200 kroner.

Ikke for alle

Pc'en, som vi opgraderede, er lidt over tre år gammel. Den er baseret på den første generation af Intel Core i5-processorer, som blev tilgængelige for bærbare computere.

Selv om computeren er ældre, klarer den mange opgaver fint, ikke mindst fordi harddisken er opgraderet til en SSD.

Man lægger derfor ikke rigtig mærke til, at processoren ikke er blandt de nyeste længere.

Filoverførsel via trådløst netværk kan dog føles noget langsomt. Det gælder også, hvis man skal hente thumbnails af fotos, som ligger gemt på netværksharddisken.

Med de erfaringer, som vi har haft med computere med 802.11ac-understøttelse, ved vi, at det er et område, hvor vi har mærket stor forskel.

Som udgangspunkt var det meningen at opgradere en Lenovo Thinkpad W520. Efter at have opgraderet en tidligere Thinkpad-model var vi klar over, at det nødvendigvis ikke var helt enkelt.

Flere pc-producenter har på en del modeller begrænsninger i BIOS, som er afgørende for, hvilke wlan-kort der kan benyttes.
Problemet på vores Thinkpad W520 så tilmed ud til at være knyttet til en sikkerhedsløsning på maskinen, som skal forhindre 'fiflerier' med hardwaren.

Vi ved også fra tidligere, at HP på en del af sine modeller har visse begrænsninger. På vores gamle Dell Latitude E6410 tog vi imidlertid chancen - og det fungerede fint.

Det kan imidlertid være en god idé at foretage en Google-søgning, hvis du skal opgradere computeren med et nyt wlan-kort. Så kan du se, hvad andre har gjort af praktiske erfaringer med din aktuelle model.

Klaret på tre minutter

Det er meget forskelligt, hvor vanskeligt det er at installere et wlan-kort.

I vores tilfælde var den fysiske installation klaret på under tre minutter.

Tre skruer holdt dækslet under pc, som beskyttede indmaden. Når det var taget af, var det enkelt at løsne antennekablerne og sætte det nye kort i. 

På en del pc'er, som understøtter mini-PCI Express-kort, benyttes kort, der er dobbelt så store som Intel AC7260-kortet, som vi anvender.

Flere af de andre 802.11ac-wlan-kortene, som kommer på markedet, har også denne størrelse.

Det kan alligevel være muligt at benytte disse mindre kort, selv om computeren er designet til større kort. Blandt andet findes der adaptere, der kan købes på eksempelvis eBay.

Det er dog også muligt at gøre det selv, hvis du er fiks med lidt elektrotape og plastik.

I nogle computere vil være langt mere besværligt at skifte wlan-kortet. Specielt kan det være problematisk på de ultrabooks, som er dukket op de seneste par år.

Flere antenner

Intel AC 7260-kortet har to antennetilkoblinger. I vores pc var der også brugt to antennetilkoblinger på det gamle kort, men pc'en havde også en tredje tilgængelig antenne.

En del wlan-kort understøtter brug af tre antenner, hvilket har sine fordele. For 802.11.ac vil man med to antenner være begrænset til en teoretisk båndbredde på 867 Mbps.

Men med tre antenner øges båndbredden til 1.300 Mbps. Vi håber, at det snart vil blive lettere at få fingre i 802.11ac-wlan-kort til bærbare computere, som er klar til en 1.300 Mbps-implementering.

Det er i øvrigt værd at bemærke, at der også findes computere, som blot har en antenne. Det er dog muligt at lægge en ekstra antenne internt i nogle pc'er, og det kan give forbedringer.

Kortet, som vi før havde i computeren, var et Intel 6200, som understøtter 802.11n på både 2,4- og 5 GHz-frekvensbåndet og med en båndbredde på op til 300 Mbps. På undertegnedes hjemmearbejdsplads var ydelsesresultatet mellem 60 og 100 Mbps på 802.11n på 2,4 GHz og lidt højere på 5 GHz.

Ydelsen vil ofte variere ud fra anden belastning på netværket og andre faktorer, som kan påvirke wlan-ydelsen.

Efter en opgradering med det nye kort steg ydelsen for filoverførsler op til typisk 250-300 Mbps - nogle gange mere.
Det er lidt lavere, end hvad vi har set på computere som Dell XPS 12 og Apple MacBook Air, som fra fabrikken har integreret 802.11ac-understøttelse.

Uanset hvad er det imidlertid en virkelig mærkbar forbedring.
Intel AC 7260-kortet er også bagud kompatibelt med 802.11n. Her er ydelsen - ikke overraskende - omtrent den samme, som vi havde med det gamle kort.

Routeren, som vi benyttede, var den nye D-Link DIR-868L. Vi prøvede også USB-nøgler med 802.11ac-understøttelse fra D-Link, Asus og Zyxel på computeren, og de gav ydelser på cirka 200 Mbps. Med andre ord var ydelsen altså ikke lige så god som den interne løsning, der har fordel af større antenner, som går op i skærmen på den bærbare computer.

Ud fra hvordan vi ved wlan-implementeringen er i en del pc'er, tror vi også, at mange vil kunne opleve større forbedringer, end hvad vi nåede frem til på vores maskine.

Det store spørgsmål: Skal du opgradere?

For dem, der hovedsageligt bruger pc'en til websurf, vil der sjældent være noget at hente på at opgradere wlan-kortet.

Har man et brugsmønster, hvor hurtig filoverførsel er eksistentiel og har man købt eller vil købe en 802.11ac-router, vil et skifte af kortet give en mærkbar forbedring. 

Men kig lidt på nettet og se, hvad andre har af erfaringer med at skifte kortet på en computer, som matcher din.

Og har pc'en tre antenner, bør du være på udkig efter et kort, som understøtter dette, da det kan give endnu bedre ydelse.

I øjeblikket er der dog kun få kort på markedet, som kan det, og vi skal ikke forvente at se mange nye den kommende tid.

Inden du svinger dankortet, skal du også være opmærksom på, at Intel har to wlan-kort med 7260-betegnelsen. Du skal være særligt opmærksom på, om der er tilføjet "AC" til produktnavnet.

Der er også forhandlere, som sælger Intel AC 7260-kortet i M.2-version - dette er en ny kortformfaktor, som benyttes af nogle af de helt nye bærbare computere.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.