Artikel top billede

Stortest: Her er den bedste router med turbofart

Er du på jagt efter en superhurtig router, som bruger den allernyeste teknologi? Der er kun en håndfuld modeller på markedet lige nu. Vi anmelder dem og kårer en vinder.

Det er et vanskeligt tidspunkt at være på udkig efter en ny trådløs router. Det sikre valg er at købe en model baseret på den gennemtestede og bundsolide 802.11n-standard. Det er da også min klare anbefaling, hvis man er ude efter en ny router til en lille virksomhed. Som forbruger kan man dog tillade sig at forelske sig i den højere hastighed og længere rækkevidde, som routere baseret på draft 2.0 af 802.11ac-standarden leverer.

Hver af de fem 802.11ac-routere, vi tester i denne uge, præsterer langt bedre end Asus RT-N66U, som nok er den bedste 802.11n-router på markedet i dag.

Har du brug for at kunne streame HD-video over dit trådløse netværk?

Med en 802.11ac-router lykkedes det mig at streame en Blu-ray-ISO-afbildning - komplet med Dolby TrueHD eller DTS HD Master Audio multikanal-lyd - fra en server på mit hjemmekontor til en pc forbundet via netværksbro i min hjemmebiograf, der er et akustisk optimeret rum, som visse 802.11n-routere ikke har kunnet trænge igennem til for slet ikke at tale om at streame video ind til. Med 802.11ac oplevede jeg ingen fejl eller udfald.

Men 802.11ac er stadig kun draft 2.0, og den endelige specifikation er først klar engang til næste år. Det var en lignende situation, da 802.11n-standarden var på vej igennem de sidste faser af specifikationsprocessen.

Den største forskel er, at dengang forsikrede Wi-Fi Alliance forbrugerne om, at alle produkter baseret på 802.11n draft 2.0 og med alliancens logo ville være kompatible med hardware baseret på den færdige standard - og med hinanden. Wi-Fi Alliance er ikke denne gang kommet med lignende tilsagn.

Derfor er det en svag risiko for, at disse tidlige førstegenerations 802.11ac-routere vil være inkompatible med hardware, der kommer på markedet, når standarden er klar i den endelige udgave.

En anden ting at tage højde for er prisen. Enten er man nødt til at købe to 802.11ac-routere og anvende den ene som 802.11ac-bro til sin pc eller også kan man nøjes med en enkelt 802.11ac-router og en særlig 802.11ac-bro, hvis man vil udnytte 802.11ac routerens fulde potentiale.

Og selvom broen vil etablere en trådløs forbindelse til routeren, så vil man være nødt til at forbinde broen til sine pc'er og eventuelle andre enheder med ethernetkabler - for der er på nuværende tidspunkt ingen stationære eller bærbare pc'er, der har indbygget 802.11ac-netværkskort, ligesom der heller ikke endnu er noget 802.11ac-netværkskort til USB-port på markedet.

(Broadcom annoncerede i juni, at Asus' nye gaming-bærbare G75VW ville have indbygget 802.11ac-netværkskort, men per 11. september indeholdt denne maskine ifølge Asus' website kun et 802.11n-netværkskort. Netgear har annonceret et USB-netværkskort med 802.11ac (draft 2.0)-standarden, men har per samme dato stadig ikke sendt sin A6200 på markedet.)

Hvorfor overhovedet købe en ac-router?

Så hvorfor skulle nogen være interesseret i at købe en 802.11ac-router?

Hvis man gerne vil forbinde op til fire stationære klienter, der befinder sig i nærheden af hinanden - det kunne for eksempel være en pc til hjemmebiograf, et intelligent tv, en Blu-ray-afspiller og en A/V-modtager - til et trådløst netværk, så vil et 802.11ac-netværk give en bedre præstation end nogen anden forbrugerløsning på markedet.

Vi taler en faktisk overførselshastighed på mellem 400 og 500 megabit per sekund på kort rækkevidde; det er dobbelt så høj en hastighed som de bedste 802.11n-routere.

Og ved meget lang rækkevidde, hvor de fleste fem gigahertz 802.11n-routere ikke længere kan være med, kan en 802.11ac-router stadig levere en overførselshastighed på mellem 50 og 100 Mbps - det er rigelig båndbredde til streaming af video i HD.

En 802.11ac-router kan samtidigt også levere et trådløst 802.11n-netværk til eksisterende bærbare, tablets, stationære, smartphones og printere. På den måde giver en 802.11ac-router det bedste fra begge verdener.

Hvad angår risikoen for, at den færdige 802.11ac-standard ender med ikke at være kompatibel med produkter baseret på 802.11ac draft 2.0, så kan man ikke garantere, at det ikke sker, men det er efter min vurdering rimeligt usandsynligt.

Hvis du er klar til at tage skridtet og sætte din lid til denne ufærdige standard, så er det næste spørgsmål: "Hvilken 802.11ac-router er bedst?"

Det er jeg glad for, du spørger om. I denne uge kan du læse anmeldelser af alle fem 802.11ac-routere, der var på markedet per 10. september 2012.

Vi begynder i dag med at anmelde Belkin AC 1200 DB.

De øvrige fire routere i vores test er

Buffalo WZR-1800H

D-Link DIR-865L

Netgear R6300

Asus RT-AC66U

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere


Årets CIO 2023

Vi skal finde Årets CIO 2023 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO og løfte arven efter Årets CIO 2022 Ann Fogelgren fra GN og de 16 andre, der løb med prisen før hende.

08. juni 2023 | Læs mere


B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere