Artikel top billede

Stortest: Her er den bedste router med turbofart

Er du på jagt efter en superhurtig router, som bruger den allernyeste teknologi? Der er kun en håndfuld modeller på markedet lige nu. Vi anmelder dem og kårer en vinder.

Det er et vanskeligt tidspunkt at være på udkig efter en ny trådløs router. Det sikre valg er at købe en model baseret på den gennemtestede og bundsolide 802.11n-standard. Det er da også min klare anbefaling, hvis man er ude efter en ny router til en lille virksomhed. Som forbruger kan man dog tillade sig at forelske sig i den højere hastighed og længere rækkevidde, som routere baseret på draft 2.0 af 802.11ac-standarden leverer.

Hver af de fem 802.11ac-routere, vi tester i denne uge, præsterer langt bedre end Asus RT-N66U, som nok er den bedste 802.11n-router på markedet i dag.

Har du brug for at kunne streame HD-video over dit trådløse netværk?

Med en 802.11ac-router lykkedes det mig at streame en Blu-ray-ISO-afbildning - komplet med Dolby TrueHD eller DTS HD Master Audio multikanal-lyd - fra en server på mit hjemmekontor til en pc forbundet via netværksbro i min hjemmebiograf, der er et akustisk optimeret rum, som visse 802.11n-routere ikke har kunnet trænge igennem til for slet ikke at tale om at streame video ind til. Med 802.11ac oplevede jeg ingen fejl eller udfald.

Men 802.11ac er stadig kun draft 2.0, og den endelige specifikation er først klar engang til næste år. Det var en lignende situation, da 802.11n-standarden var på vej igennem de sidste faser af specifikationsprocessen.

Den største forskel er, at dengang forsikrede Wi-Fi Alliance forbrugerne om, at alle produkter baseret på 802.11n draft 2.0 og med alliancens logo ville være kompatible med hardware baseret på den færdige standard - og med hinanden. Wi-Fi Alliance er ikke denne gang kommet med lignende tilsagn.

Derfor er det en svag risiko for, at disse tidlige førstegenerations 802.11ac-routere vil være inkompatible med hardware, der kommer på markedet, når standarden er klar i den endelige udgave.

En anden ting at tage højde for er prisen. Enten er man nødt til at købe to 802.11ac-routere og anvende den ene som 802.11ac-bro til sin pc eller også kan man nøjes med en enkelt 802.11ac-router og en særlig 802.11ac-bro, hvis man vil udnytte 802.11ac routerens fulde potentiale.

Og selvom broen vil etablere en trådløs forbindelse til routeren, så vil man være nødt til at forbinde broen til sine pc'er og eventuelle andre enheder med ethernetkabler - for der er på nuværende tidspunkt ingen stationære eller bærbare pc'er, der har indbygget 802.11ac-netværkskort, ligesom der heller ikke endnu er noget 802.11ac-netværkskort til USB-port på markedet.

(Broadcom annoncerede i juni, at Asus' nye gaming-bærbare G75VW ville have indbygget 802.11ac-netværkskort, men per 11. september indeholdt denne maskine ifølge Asus' website kun et 802.11n-netværkskort. Netgear har annonceret et USB-netværkskort med 802.11ac (draft 2.0)-standarden, men har per samme dato stadig ikke sendt sin A6200 på markedet.)

Hvorfor overhovedet købe en ac-router?

Så hvorfor skulle nogen være interesseret i at købe en 802.11ac-router?

Hvis man gerne vil forbinde op til fire stationære klienter, der befinder sig i nærheden af hinanden - det kunne for eksempel være en pc til hjemmebiograf, et intelligent tv, en Blu-ray-afspiller og en A/V-modtager - til et trådløst netværk, så vil et 802.11ac-netværk give en bedre præstation end nogen anden forbrugerløsning på markedet.

Vi taler en faktisk overførselshastighed på mellem 400 og 500 megabit per sekund på kort rækkevidde; det er dobbelt så høj en hastighed som de bedste 802.11n-routere.

Og ved meget lang rækkevidde, hvor de fleste fem gigahertz 802.11n-routere ikke længere kan være med, kan en 802.11ac-router stadig levere en overførselshastighed på mellem 50 og 100 Mbps - det er rigelig båndbredde til streaming af video i HD.

En 802.11ac-router kan samtidigt også levere et trådløst 802.11n-netværk til eksisterende bærbare, tablets, stationære, smartphones og printere. På den måde giver en 802.11ac-router det bedste fra begge verdener.

Hvad angår risikoen for, at den færdige 802.11ac-standard ender med ikke at være kompatibel med produkter baseret på 802.11ac draft 2.0, så kan man ikke garantere, at det ikke sker, men det er efter min vurdering rimeligt usandsynligt.

Hvis du er klar til at tage skridtet og sætte din lid til denne ufærdige standard, så er det næste spørgsmål: "Hvilken 802.11ac-router er bedst?"

Det er jeg glad for, du spørger om. I denne uge kan du læse anmeldelser af alle fem 802.11ac-routere, der var på markedet per 10. september 2012.

Vi begynder i dag med at anmelde Belkin AC 1200 DB.

De øvrige fire routere i vores test er

Buffalo WZR-1800H

D-Link DIR-865L

Netgear R6300

Asus RT-AC66U

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Danoffice IT overtager aarhusianske Edgemo med mere end 100 medarbejdere: Samlet omsætning nærmer sig nu to milliarder kroner
Danoffice IT køber det aarhusianske infrastruktur-selskab Edgemo, der omsætter for mere end 600 millioner kroner.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.