Artikel top billede

Guide: Hvilken iPhone skal du købe - 5s eller 5c?

Apple har netop lanceret to nye iPhones. Men hvilken én skal du vælge? Vi hjælper dig på vej.

Tag en dyb indånding - vi skal nok komme igennem det her, hvis vi hjælper hinanden.

Apple afslørede 10. september ikke én, men to splinternye iPhones. Og om 14 dage kan du købe den i danske butikker. Derfor står du nu måske over for et valg, der kan føre til søvnløse nætter, forkrøblende tvivl på egen dømmekraft og det, der er værre.

Men denne artikel skal nok hjælpe dig igennem denne svære periode. Du vil her få hjælp til at finde frem til et svar på dette altafgørende spørgsmål:

Skal jeg købe den nye iPhone 5s, iPhone 5c eller ingen af dem?

Hurtigt overblik: iPhone 5c vs. iPhone 5s
Apple to nye iPhones hedder henholdsvis iPhone 5c og iPhone 5s. 5c fås i fem klare farver og har et fast, unibody ydre af polycarbonat.

Indeni er den identisk med iPhone 5, på nær at batteriet i 5c er en anelse større, og 5c desuden understøtter flere LTE-bånd.

Også iPhone 5s ligner i det ydre den originale iPhone 5 og fås i tre forskellige farver. Den indeholder dog en hurtigere A7-processor med 64 bit-arkitektur, den nye såkaldte motion coprocessor-chip M7, et væsentligt forbedret kamera samt fingeraftrykslæseren Touch ID i knappen Hjem.

Med disse oplysninger frisket op følger her mine anbefalinger.

Hvis du i forvejen har en iPhone 5

Hvis du har købt en iPhone 5 inden for det seneste år, har du ikke brug for iPhone 5c. Det kan selvfølgelig godt være, du alligevel har lyst til at købe en; den er flot og farverig, ligger godt i hånden og den er næsten med sikkerhed mere holdbar end den iPhone 5 af aluminium, du ejer.

Når det er sagt: Det er stort set den samme telefon, den har bare fået et frisk nyt udseende. De små og få forbedringer under kølerhjelmen kan ikke i sig selv retfærdiggøre, at man opgraderer.

Du har allerede en rigtig god iPhone, og iPhone 5c er ikke nogen drastisk forbedring.

Det ser dog anderledes ud med iPhone 5s. Selv om det måske virker smart, kan Touch ID ikke ligefrem siges at være nødvendigt; brugen af adgangskode til at låse telefonen op har indtil videre fungeret fint, og det vil den blive ved med.

Men en bestemt gruppe iPhone 5-ejere bør i det mindste overveje at opgradere til iPhone 5s: Hvis man bruger telefonen meget til spil, eller hvis man af andre grunde har brug for en telefon med stor processorkraft.

På App Store vil man kunne finde spil, der kun kan køre på iPhone 5s eller nyere (endnu ikke udgivet) iOS-hardware.

Hvis du elsker at spille de nyeste 3D-spil, skal du være opmærksom på, at det er noget, du kan komme til at gå glip af - eller i det mindste gå glip af spillenes maksimale grafiske indstillinger - med mindre du opgraderer til Apples iPhone-topmodel.

God billedkvalitet

Man kunne også godt argumentere for, at man bør opgradere til iPhone 5s, hvis man bruger sin iPhone meget til at fotografere med.

Apple hævder, at iPhone 5s har funktioner, man ellers kun finder i digitale spejlreflekskameraer, og giver en billedkvalitet på linje med nogle af de bedste digitale lommekameraer.

Vi har endnu ikke haft mulighed for at afprøve, om disse påstande holder vand, men selv hvis de gør, skulle man tro, at mange af de, der går mest op i disse forbedringer, i forvejen har rigtige kameraer.

Under alle omstændigheder kan vi godt gå ud fra, at næste års topmodel af iPhonen vil have et endnu bedre kamera, så hvis det ikke haster, er det måske en god idé at vente med at opgradere.

Hvis du har en ældre iPhone

Opgrader, opgrader, opgrader. Det er på tide at kaste sig ind i firetommers iPhone-revolutionen, og det er på tide at acceptere, at dit gamle 30-pins tilbehør er ved at være udtjent.

Apple sælger godt nok stadig iPhone 4s (som de tidligere kaldte 4S) som modellen i den billige ende, men den er reelt et fortidslevn.

Ydeevnen af de nye iPhone 5c og iPhone 5s overgår dramatisk, hvad iPhone 4s kan præstere.

De nye telefoner er ikke blot hurtigere og har større skærme, de har også en lang række andre forbedringer i forhold til ældre modeller før iPhone 5: Langt bedre kamera, flere funktioner i iOS, understøttelse af nyere apps og så videre.

Udviklerne vil sandsynligvis fokusere mere og mere på firetommers iPhones, i takt med at de bliver mere udbredte.

Overgangen fra ældre iPhones til iPhone 5s eller 5c er ikke helt lige så drastisk som springet fra dumbphone til smartphone, men ærligt talt, det er tæt på.

Selv om du måske er blevet vant til det, går der i dag meget tid med at vente på, at apps åbner, indhold indlæses og så videre.

Med Apples nye modeller kommer du til at bruge meget mindre tid på at vente på din iPhone.

5s eller 5c: Hvilken iPhone passer bedst til mig?
Lad os sige, du har fundet ud af, at du er en af dem, der faktisk bør opgradere. Hvilken model skal du så vælge?

Er man prisbevidst, har man ingen grund til at føle, at man lader sig nøje, hvis kan køber en iPhone 5c.

Hvis besparelsen på 800 kroner ved køb af iPhone 5c med 16 GB til 4.599 kroner i forhold til iPhone 5s med 16 GB til 5.399 kroner er væsentlig for din økonomi, kan du godt have ro i sindet:

Den oprindelige iPhone 5 var og er stadig en fremragende telefon, og iPhone 5c er en let forbedring af den oprindelige med et nyt og smart udseende.

Selv om det er begrænset, hvor lang tid vi har haft iPhone 5c i hænderne, så er vi overbevist om, at 5c bliver en rigtig fin telefon.

Jeg har altid anbefalet, at folk køber den dyreste iPhone, de overhovedet har råd til, da det ikke er muligt efterfølgende at udvide lagerkapaciteten, og ingen har nogensinde klaget over, at deres iPhone har for meget lagerplads.

Apps bliver hele tiden større, og det er vanedannende at tage fotos og optage video, hvilket sluger overraskende mange gigabyte.
 
Jeg er både forælder og afhængig af apps og har derfor måttet indse, at 16 GB ikke er nok for mig. (Du kan tjekke, hvor meget plads dine apps og data sluger på din nuværende iPhone under Indstillinger > Generelt > Brug.)

I Danmark kommer iPhone 5c med 32 GB til at koste 5.399 kroner, mens en iPhone 5s med lige så meget lagerplads kommer til at koste 6.199 kroner.

Hvis du vil have 64 GB, har du ikke andet valg end iPhone 5s til 6.999 kroner: Der kommer ikke nogen iPhone 5c på markedet med så meget lagerplads.

Som allerede nævnt bør man på grund af den kraftigere processor vælge 5s i stedet for 5c, hvis man spiller meget. (Desuden bør man punge ud til så meget lagerplads som muligt, da spil fylder meget.)

For 5.399 kroner kan man vælge mellem iPhone 5c med 32 GB og iPhone 5s med 16 GB. Valget står altså mellem den rigelige lagerplads ved 5c eller alle fordelene ved 5s: Den kraftigere processor, det bedre kamera og fingeraftrykslæseren.

Jeg hælder personligt til at give det ekstra, det koster at få en iPhone 5s med 32 GB. Jeg vil have den stærkeste iPhone, jeg kan få mine fingre i lige nu, og jeg har brug for pladsen. Men så har jeg også besluttet at springe næste års opgradering over. Den beslutning bliver forhåbentlig lettere at holde fast i til den tid, når jeg ved, at min iPhone kun er en enkelt generation bagud.

Læs også:

Apples iPhone 5s er målt og vejet: Her er dommen

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere