Artikel top billede

Sådan får Danmark plads i den nye internationale elite

Klumme: Det er tid til en ny offentlig digital arbejdsdeling, som lader kommunerne konkurrere med hinanden om at udvikle de bedste it-løsninger for borgerne.

Valgkampen op til kommunalvalget den 19. november er i fuld gang. Set fra mit bord burde teknologianvendelse og digitalisering stå højt på dagsordenen i den valgkamp.

Kommunalreformen har gjort de 98 store kommuner til stærke selvstændige enheder med visioner og kræfter, der kan være med til at sikre Danmark et digitalt spring fra i-land til d-land, hvor informationsteknologien er brugt til intelligent og rettidig digitalisering af processer i både den offentlige sektor, det private erhvervsliv og civilsamfundet.

De seneste tre år har jeg haft fornøjelsen af både at skrive om og deltage i gruppen af it-tænkere tilknyttet Danmark 3.0-projektet, som har fomuleret visionen om Danmark som d-land og løbende arbejder med de dagsordener, som kan sikre, at Danmark bliver blandt de første lande, som tager springet fra i-land til d-land.

For de lande, som formår at tage springet, vil det betyde en ny periode af højkonjunktur, fordi digitaliseringen kan øge produktiviteten markant, ligesom den kan skabe nye arbejdspladser og nye forretningsmodeller.

"For de lande, som formår at tage springet, vil det betyde en ny periode af højkonjunktur"

Danmark er særdeles velpositioneret til at tage springet i kraft af en både tillidsfuld, veluddannet og forandringsparat befolkning.

Den nye arbejdsdeling

Her repræsenterer de nye stærke kommuner sammen med regionerne en unik mulighed og grundlaget for en national digitaliseringsstrategi, hvor stat og kommuner deler opgaverne baseret på centralt udviklede "digitale fundamenter" og lokalt udviklede "digitale services".

I den industrialiserede verden har staten ansvaret for samfundets fundamenter, eksempelvis veje, broer og havne.

Tilsvarende bør staten have ansvaret for de "digitale fundamenter" i d-land, eksempelvis internettet, nationale registre som CPR, CVR, e-indkomst eller en ny national App Store, som blandt andet styrer distribution af digitale undervisningsmidler i folkeskolerne.

Men ligesom staten ikke blander sig i design og produktion af de biler, som kører på vejene og broerne i i-land, så bør staten overlade det til kommunerne at konkurrere med hinanden om at udvikle de bedste digitale serviceløsninger for borgerne.

Herved sikres den innovation og nytænkning, som er afgørende for, at Danmark bliver et d-land og får en plads i den nye internationale elite.

Slip kræfterne løs

Økonomi- og Indenrigsministeriet har for nylig udgivet rapporten "Op af sofaen - anbefalinger til lokaldemokratiet," der netop konkluderer, at kommunalreformen har virket og skabt 98 stærke kommuner.

98 kommuner, der også ønsker at udnytte deres styrke til selv at træffe afgørende beslutninger tæt på borgerne.

På den baggrund har foreningen for it-professionelle, Dansk IT, opfordret til at bruge beslutningskraften tæt på borgerne til at kickstarte udviklingen af de borger-rettede digtale serviceløsninger, som kan gøre Danmark til verdens første d-land.

Opfordringen har direkte adresse til finansministeren, der både skal tage kontrol og stå i spidsen for udviklingen af de digitale fundamenter og samtidig give afkald på udviklingen af services og i stedet slippe kræfterne løs i kommunerne.

Når 98 stærke og visionære kommuner begynder at konkurrere om at bygge de bedste digitale løsninger og services til deres egne borgere, vil vi meget snart se et Danmark, hvor innovative og eksportparate velfærdsløsninger inden for for eksempel uddannelse, sundhed, ældrepleje og administration vælter ud på markedet - en strategi, som vil være til gavn for både borgere, vækst og eksport.

Det er den digitaliseringsdiskussion, der bør være en del af valgkampen i alle kommuner.

For det er tid til en ny digital arbejdsdeling mellem stat og kommuner.

Jan Horsager er research manager i cBrain.

Computerworlds klummer er alene udtryk for skribentens egne holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere






White paper
Tidsbegrænset kampagne: Overvejer du at udskifte eller tilføje printere i din forretning? Vi kan tilbyde én eller flere maskiner gratis