Artikel top billede

Dansk pc-salg rasler ned: Her er den store taber

Nedsmeltningen på det danske pc-marked er næsten total, viser nye tal fra IDC. Især ét mærke er hårdt ramt.

Salget af computere fortsætter med at rasle ned.

Ifølge foreløbige tal fra IDC faldt antallet af solgte pc'er i årets tredje kvartal med hele 17 procent sammenlignet med samme kvartal året før, hvor niveauet i forvejen lå lavt. I alt er der de seneste tre måneder solgt 294.700 bærbare og stationære computere i Danmark.

Nedturen rammer bredt i markedet, hvor både de private forbrugere og virksomheder er meget tilbageholdende med at investere i nyt udstyr.

På consumer-markedet er det ifølge senioranalytiker i IDC Anders Elbak konkurrencen fra tablets, der trækker pc-salget ned, mens erhvervskunderne stadig bare er tilbageholdende med at udskifte deres pc'er.

"Det er det samme billede, som vi har set i tidligere kvartaler, hvor særlig privatmarkedet er ramt af kannibalisering fra tablets. Mange har tre eller fire pc'er kørende derhjemme og vælger derfor at supplere maskinparken med en tablet fremfor at købe en traditionel pc," siger Anders Elbak.

Heller ikke på erhvervsmarkedet er der meget, der trækker salget op. Mange virksomheder valgte efter finanskrisen at lade deres ældre pc'er køre et år eller to længere end normalt.

"Det der med at udskifte pc'er hvert andet eller tredje år har ændret sig efter finanskrisen, så levetiden for en pc er blevet forlænget. Det er et mønster, der tilsyneladende har bidt sig fast," siger Anders Elbak.

De danske tal flugter med en ny prognose fra analysefirmaet Gartner, som spår, at det globale pc-salg i 2013 vil falde med otte procent.

Pc-leverancer - Danmark - 3. kvartal 2013

 Antal 
Stationære80.400-10 %
Bærbare214.300-19 %
Consumer141.700-16 %
Erhverv152.900-17 %

Kilde: IDC

Her er vinderne og taberne

Der er dog stor forskel på, hvordan de enkelte pc-mærker klarer sig igennem krisen. Lenovo har tilsyneladende nu endegyldigt overtaget positionen som den største producent på det danske marked efter HP. Men både Lenovo og HP vinder trods faldende salg markedsandele med henholdsvis 26,5 og 21,0 procent af det danske pc-marked.

På tredjepladsen holder også Apple skindet på næsen med et fald på 11 procent - en tilbagegang, som dog er lavere end det samlede fald i markedet.

Kvartalets højdespringer er Dell, som med en salgsfremgang på hele 30 procent overhaler den store taber Acer, som mister 30 procent af sit salg.

Men ifølge Acers danske landechef Niels Bjørling skyldes tilbagegangen, at Acers fabrikker har haft svært ved at følge med efterspørgslen.

"Vi har været ramt af, at vi i september har haft nogle kapacitetsproblemer, så vi ikke kunne producere de ordrer vi havde i bøgerne. Så vi har desværre haft en masse salg, der røg ind i oktober. Men havde vi produceret det, vi havde i ordrebøgerne, havde vi faktisk haft en vækst på mere end syv procent. Så vi ser frem til, at vores fjerde kvartal bliver væsentligt stærkere, når vi kommer dertil," lyder det fra Acers landechef.

ProducentMarkedsandelAntal 
 Lenovo 26,5 % 78.200 -8 %
 HP 21,0 % 61.900 -8 %
 Apple 11,9 % 35.100 -11 %
 Dell 10,4 % 30.600 +30 %
 Acer 9,9 % 29.300 -30 %
 Andre 20,2 % 59.500 

Læs også:

Her er taberne på det danske pc-marked

Peter Kristensen: Derfor valgte jeg at gå fra Acer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere