Artikel top billede

Danske myndigheder advarer: Derfor kan Bitcoin være en farlig investering

Finanstilsynet advarer mod Bitcoin, og det er der seks grunde til.

Den virtuelle valuta Bitcoin er steget til astronomiske højder de seneste uger.

Men det kan indebære stor risiko, hvis du går ud og investerer i valutaen, lyder advarslen nu fra det danske Finanstilsyn samt den europæiske banktilsynsmyndighed EBA. 

I en pressemeddelelse advarer Finanstilsynet blandt andet mod, at du risikerer, at it-kriminelle stjæler Bitcoins fra den elektroniske tegnebog, som mønterne opbevares i. 

I alt opridser Finanstilsynet seks risici, som forbrugerne løber, hvis de vælger at anvende Bitcoin:

  • Du risikerer at miste din virtuelle valuta på en handelsplads.
  • Du risikerer, at virtuel valuta bliver stjålet fra din elektroniske tegnebog.
  • Du har ingen sikkerhed for, at du også fremover kan bruge virtuel valuta som betalingsmiddel, eller at du kan veksle tilbage til reel valuta.
  • Værdien af dine virtuelle valutaer kan ændre sig meget hurtigt og kan i princippet falde til nul.
  • Virtuelle valutaer kan blive misbrugt til kriminalitet.
  • Køb og salg af virtuelle valutaer kan have skatte- og afgiftsmæssige konsekvenser.
Kursstigninger kan friste
Den seneste tids kursstigninger har på mindre end et år katapulteret prisen på en Bitcon op fra knap 10 dollar til over 1.000 dollar.

Det kan friste mange almindelig forbrugere, og til dagbladet Politiken oplyser Finanstilsynet da også, at tilsynet finder det nødvendigt at advare forbrugerne mod at lave en uovervejet investering i Bitcoins:

"Vi vil gerne have, at forbrugerne ved, hvad de går ind til. Det her er ikke noget, de skal kaste sig uovervejet ind i. Bitcoins er ikke beskyttet af nogen myndighed, og de kan i teorien miste hele deres værdi. Det bør folk vide," siger Solveig Møller, fuldmægtig i Finanstilsynet, til Politiken.

I samme ombæring slår Finanstilsynet fast, at Bitcoins ikke er omfattet af finansiel regulering i Danmark, hvilket betyder, at virksomheder, der sælger Bitcoins, ikke skal have særlig tilladelse til at drive forretning i Danmark.

Bitcoin-sælger: Invester ikke hele formuen
For få uger siden interviewede Computerworld danske Lasse Birk Olesen, der driver virksomheden Bitcoin Nordic, som netop beskæftiger sig med at sælge Bitcoins.

Her medgav han, at især den svingende Bitcoin-kurs, som Finanstilsynet også advarer mod, kan gøre det til en risikabel investering.

"Jeg vil naturligvis ikke anbefale nogen at putte hele deres opsparing i Bitcoins, så de risikerer gå fra hus og hjem. Det er stadigvæk alt for risikabelt til det. Men jeg tror stadigvæk, at Bitcoin har så stort et potentiale, at det er klogt at sætte et mindre beløb i Bitcoins. I dag synes vi, at kursen på 1.000 dollar er høj, men for et år siden mente folk også, at en kurs på 10 dollar var meget høj," sagde han.

Læs også:
Danske forretninger fortæller: Derfor tager vi imod Bitcoin-betalinger

Bitcoins kunne have gjort dig til millionær - kan du nå det endnu?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere