Artikel top billede

Sådan foregår Bitcoin-betalinger på cocktailbaren The Jane. Foto: The Jane.

Danske forretninger fortæller: Derfor tager vi imod Bitcoin-betalinger

Bitcoins vinder frem i København. Du kan både bruge en ny særlig Bitcoin-maskine samt drikke dig fuld for digitale penge.

Der er stadigvæk kun få fysiske steder i Danmark, hvor du kan betale med den digitale valuta Bitcoins. 

Et af de få steder er den københavnske cocktailbar The Jane, hvor kunderne i knap to uger har kunnet købe deres drinks med digitale mønter.

"Vi har valgt at tage imod Bitcoin-betalinger af to årsager. For det første, fordi vi har stor sympati for ideen. Vi mener, at det er en rigtig god ide med en uafhængig digital valuta, der ikke er styret af nogen stat eller myndighed. For det andet tror vi også på, at Bitcoins og lignende digitale valutaer er fremtiden, og derfor vil vi gerne have erfaring med det på et tidligt tidspunkt," siger Simon Haugaard Pedersen, der er indehaver af The Jane.

I den netop overståede weekend blev der i alt gennemført et sted mellem 25 og 30 transaktioner med Bitcoins på The Jane. Det er ifølge Simon Haugaard Pedersen flere, end hvad baren oprindeligt havde kalkuleret med.

Appellerer til snævert publikum

Indtil videre lader det dog til, at Bitcoins stadigvæk appellerer til et relativt snævert publikum, som dog til gengæld ser ud til at omfavne barens initiativ.

"Det er mit indtryk, at det endnu kun er de meget dedikerede Bitcoin-entusiaster, der kommer her og betaler med Bitcoins. Til gengæld tror jeg, at mange af dem ser The Jane som et oplagt samlingssted, hvor de kan mødes og diskutere om Bitcoins og samtidig bruge deres valuta. Der har dog også været enkelte udenlandske kunder, der har valgt at betale med Bitcoins," siger Simon Haugaard Pedersen.

The Jane bruger Bitcoin-betalingssystemet Bips til at modtage betalinger. Det fungerer ved, at forhandleren indtaster prisen for varen på eksempelvis en tablet, der generer en kode, som kunden herefter skanner ind via en app på sin smartphone. Og herefter bliver handlen bekræftet.

Kurs på himmelflugt

Gennem det seneste års tid har Bitcoin-kurserne været på himmelflugt, og i dag er en enkelt Bitcoin 1100 dollar værd, mens den ved årskiftet blot var 10 dollar værd, og i mellemtiden har kursen ved flere lejligheder taget nogle større udsving.

Det er dog ikke umiddelbart noget, som kunderne vil bemærke, da The Jane tager udgangspunkt i prisen i danske kroner, som så bliver omregnet til den aktuelle Bitcoin-kurs, når betalingen gennemføres.

"Men det er da klart, at vi har haft bekymring for om vi kan risikere, at de Bitcoins, som vi ligger inde med, pludselig vil blive mindre værd, fordi der kommer et kursfald," siger han.

The Jane er sandsynligvis den eneste bar i Danmark, der tager mod Bitcoins, og indtil videre er der så vidt vides kun to andre steder i Danmark, hvor det uden for cyberspace er muligt at betale med Bitcoins.

Det drejer sig om en kombineret frisør og retrospillebutik på Nørrebro ved navn Ruben og Bobby samt Bandholm Hotel på Lolland, der er ejet af medlemmer af den nu opløste religiøse menighed Faderhuset.

Men om kort tid kommer endnu en butik til.

Denne Bitcoin-maskine bliver sat op i København

Det drejer sig om tøj-virksomheden Nag People, der har butikker i  Silkegade og Pilestræde i det indre København, som i den kommende tid vil begynde at tage imod Bitcoin-betalinger. 

I den ene af Nag Peoples butikker vil der desuden blive opstillet en Bitcoin-maskine, hvor folk kan komme ind fra gaden og købe Bitcoins via maskinen. Maskinen tager imod pengesedler og  overfører herefter straks beløbet til brugernes digitale Bitcoin-konto. 

"På mange måder kommer det til at fungere som en bank. Du kan gå ned til os med dine fysiske penge og sætte dem ind på din Bitcoin-wallet," siger Christian Back, der er indehaver af Nag People. 

Maskinen kommer til at stå inde i butikken og vil kun være tilgængelig i åbningstiden. Men Christian Back forklarer, at det er hans forventning, at folk vil føle sig mere trygge ved at bruge Bitcoins i både hans butik og andre butikker, når de kan gå ned i en fysisk butik og veksle danske kroner til Bitcoins. 

"Men vi håber naturligvis også, at det vil betyde, at en helt ny kundegruppe vil blive opmærksom på vores forretning," siger han. 

Kan undgå kort-svindel med Bitcoins

På et senere tidspunkt vil Nag People desuden begynde at modtage betalinger med Bitcoins på virksomhedens webshop.

Ligesom mange andre webshops plages Nag People af svindlere, der køber produkter med stjålne kreditkort. Svindlen opdages som regel først mange uger senere, hvor der kommer en henvendelse fra banken om, at der er blevet brugt et sjålent kort til handlen. 

Konsekvensen er, at butikken skal betale pengene tilbage. Et såkaldt "charge back", og det betyder, at butikken står tilbage med tabet.

Men med Bitcoins slipper butikken for at stå i den situation. Dels fordi Bitcoin ikke plages af den samme type svindel, som betalingskort gør, dels fordi der ikke er noget krav om charge back ved køb med Bitcoins 

"Der er intet "charge back" ved køb med Bitcoins. Det fungerer på den måde, at dagen efter handlen har fundet sted, bliver Bitcoin-betalingen overført i dansk valuta til os. Krone for krone," siger Christian Back

Computerworld har tidligere skrevet om den danske webshop Black Snow, der gennem mange måneder var plaget af kreditkort-svindel. Butikkens indehavere endte med at gå til tv-programmet Operation X med deres problemer, fordi politiet ikke skred ind overfor svindlerne.

Læs også:
Bitcoins kunne have gjort dig til millionær - kan du nå det endnu?

Syv ting du har brug for at vide om Bitcoin 

Narko-website åbner igen med ny krypteringsfunktion