Offentligt it-system forældet inden levering

Det nye it-system til 70 millioner kroner til landets statsamter er forældet, allerede inden det er færdigleveret. Indenrigsministeriet er klar med udbud om moderniseringer af systemet, som først nu er ved at blive afrapporteret. Den fem år gamle levering holdt sig præcis på budget.

Knap har landets 14 statsamter og Københavns Overpræsidium taget deres nye it-system til en værdi af 70 millioner kroner i brug, før systemet er så forældet, at de første dele af det skal moderniseres.

Leveringskontrakten blev indgået i slutningen af 1999 efter at have været blevet forberedt i Indenrigsministeriet i 1998, og det er den meget lange leveringstid, der har gjort, at systemet er forældet, inden det er helt færdigleveret.

Den endelige rapportering af systemet er endnu ikke afrapporteret, og projektets sidste faser er endnu ikke afregnet. Samtidig står Indenrigsministeriet for at åbne et udbud om moderniseringer i systemet.

Det har for alvor givet stof til eftertanke i Indenrigsministeriet, hvor man ikke igen vil kaste sig ud i en lignende opgave.

Det gør vi ikke igen

- Den stadig stigende teknologiske kompleksitet samt behovet for at være på teknologisk omgangshøjde med omverdenen har ført til en erkendelse i ministeriet af, at der ikke igen bør foretages en fuld udskiftning af it-systemet på én gang, skriver indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til Folketingets Finansudvalg.

It-systemet til statsamterne har undervejs tegnet til at blive endnu en offentlig it-skandale i samme generation som Arbejdsformidlingens Amanda og VUE for blot at nævne et par af mange problematiske, offentlige IT-projekter.

Undervejs i det årelange projekt gik den oprindelige leverandør, Ehuset, konkurs. Selskabet havde forinden fået tæsk af daværende Indenrigsminister Karen Jespersen (S) for at være for sløvt med både leveringerne og fejlrettelserne i statsamt-systemet.

Samtidig klagede medarbejdere i Statsamtet Frederiksborg til departementschefen i Indenrigsministeriet over dårlige arbejdsforhold og ophobning af sager, fordi systemet var fyldt med fejl.

Efter Ehusets konkurs overtog CSC Consultning Group i 2001 dele af implementeringen af det udskældte, administrative edb-system. Selskabet nåede undervejs også at indkassere en bod på 100.000 kroner for forsinkelser i implementeringen, som dog ikke havde den store praktiske betydning for den endelige levering, meddeler Indenrigsministeriet.

Overskrider budget med 0,07 procent

Ministeriet peger på, at projektet har været "meget målrettet" tilrettelagt efter at holde udgifterne indenfor bevillingen, og det er lykkedes. Den økonomiske fejlmargen i det næsten fem-årige projekt lander på blot 0,07 procent.

Bevillingen var på 70 millioner kroner. Den endelige slutpris bliver ifølge Indenrigsministeriet 70.052.225 kroner eller 52.225 kroner over budget.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere