Artikel top billede

Mogens Nørgaard: Performancekultur er komplet rædselsvækkende

Klumme: Er det et forsøg på at give folk et los bagi, lidt ligesom når man bruger el-stave på grise?

Danskerne og amerikanerne må være de to dovneste folkefærd i hele verden.

Vore to nationer bør forenes hvert år den 4. juli ved Rebild og sammen lytte til gruppen Laid Back - eller bare høre D-A-D spille Sleeping My Day Away.

Thi jeg kender da ingen andre lande, hvor "performancekultur" og evig hakken på medarbejderne med alskens hokuspokusværktøjer og -analyser er så udbredt.

OK, hokuspokusværktøjer a la Enneagrammer bruges kun i Danmark. Dén hopper de trods alt ikke på andre steder, selv ikke i USA.

Måske de bruger et værktøj baseret på De 10 Bud i stedet for Enneagrammets Syv Dødssynder? Det giver lige så stor mening og er lidt tættere på vores kultur end Islamisk Mystik (Sufisme), som Enneagrammer stammer fra.

En anden forskel er, at Danmark er det ENESTE land, der snakker om "stress". Nabolandene gør det ikke. Amerikanerne gør det ikke.

Man kender da godt begrebet, men kun i dets egentlige betydning, dvs. når et menneske har rigtig stress (højt niveau af kortisol og så videre), ikke når det har fået to opgaver på samme tid OG skal hente unger i børnehaven inden klokken 15 for ikke at ligne en dårlig forælder.

Underligt med al den stress, når vi både er toplykkelige, arbejder meget lidt, er temmelig syge og holder mere fri end andre, ikke?

"Kan det give folk i de store bikse et los bagi, lidt ligesom når man bruger el-stave på grise, så de liiiige opper sig?"

Stack rating - det mest modbydelige
Men tilbage til performancekulturen. I dens mest modbydelige og rendyrkede form kaldes den "stack rating". Andre steder nævner HR-dimserne ud af mundvigen, at bedømmelserne af dine slaver i afdelingen "selvfølgelig skal være normalfordelt". Men de mener stack rating.

Der er tale om en fantastisk, naturligvis ubevist, teori om, at ud af 10 slaver skal de to af dem have "under middel", to skal have "over middel" og seks skal være vandgrøden i midten.

De to undermålere skal så på et tre-måneders forbedringsprogram, mens de to overliggeroverspringere skal have noget ekstra.

Det har kvalt Microsoft

Dette har kvalt Microsoft (find selv diverse artikler om det på Indernettet, søg f.eks. på "stack rating microsoft forbes"), og derfor har man nu afskaffet det (søg på "stack rating microsoft") i et forsøg på at få kreativitet og stræbsomhed tilbage i biksen. 

Man opdagede blandt andet, at folk ikke hjalp hinanden internt, og at to gode folk ikke gad være i samme gruppe. 

IBM (inklusiv i Danmark) indførte det for en håndfuld år siden, hvilket gav lidt mumlen i krogene, da 10 højtydende mennesker alligevel skulle normalfordeles. Dette forekom ikke alle lige retfærdigt, endsige indbydende til at gøre en ekstra indsats. 

Specielt ham, der havde nået alle mål og været myreflittig og på alle måder var fantastisk, og som kom på et forbedringsprogram, var lidt knotten. 

Men nogen SKAL jo for søren være under middel. Folk vænner sig også hurtigt til det. Faktum!

KMD indførte det for et par år siden - måske fordi de nye ejere var amerikanere, måske fordi en del af KMD's topposter pludselig blev besat af folk fra IBM Danmark.

Danske Banks IT har indført det.

Efterhånden som amerikanske virksomheder fatter, hvor ødelæggende det er, indfører danske storbikse det, gerne med støtte fra HR (de er jo altid med på noget nyt og mærkeligt).

Hvor er strejkerne?

Men hvorfor?

Er der tale om desperation, fordi vores produktivitet har stået stille siden 1995? 

Er det et forsøg på omgåelse af de forhold, som summen af lovgivning, fagforeninger, tillidsrepræsentanter, psykiske arbejdstilsyn, automatudskrivning af langtidssygemeldinger ved nævnelse af ordet "stress" og APV'er lægger hen over mulighederne for at agere som leder i danske bikse?

Kan det give folk i de store bikse et los bagi, lidt ligesom når man bruger el-stave på grise, så de liiiige opper sig, laver lidt ekstra, er lidt mindre syge og henter lille Gygy klokken 16 nogle af dagene?

All of the above?

Er det bare for at prøve noget nyt, for sjov?

Jeg ved det ikke. 

Jeg ved bare, at performancekultur er en komplet rædselsvækkende, umenneskelig ting, som vi alle (og da specielt menneskeelskerne i fagforeningerne, de politiske partier, Arbejdstilsynet og HR-afdelingerne) burde arrangere strejker imod og boykotter af.

Skam få dem, der indfører det. De svælger derved i såvel dødssynder som bibelske forbud.

Mogens Nørgaard er administrerende direktør i Fair & Square.

Computerworlds klummer er alene udtryk for skribentens egne holdninger.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Efter et års forsinkelse: DR skruer markant op for billedkvaliteten på DRTV - vil sende dobbelt så mange billeder som tidligere
Da hele fodbolddanmark mandag så det danske landsholds 4-1 sejr over Rusland skete det i en markant højere kvalitet for manges vedkommende, end de er vant til. DR har nemlig fordoblet kvaliteten på streamingtjenesten DRTV.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Kommune optimerede adgangen til digitale tjenester, styrkede sikkerheden – og mindskede omkostningerne
Med en samlet netværks- og sikkerhedsløsning giver Viborg Kommune medarbejderne lettere, hurtigere og sikrere adgang til digitale tjenester.