4K-revolutionen: Her kan du rent faktisk få 4K-indhold til dit fjernsyn

Med 4K-opløsningen håbede producenterne på et regimeskift - på samme måde som Full HD for nogle år siden. Men der er langt mellem det knivskarpe 4K-materiale. Se oversigten over, hvor du kan se 4K-indhold.

Da 1.080p-skærme tilbage i 2006 begyndte at komme frem, gik alle og brokkede sig over, at der ikke var nok indhold.

Det var for eksempel først i 2013, at samtlige af Danmarks Radios kanaler kom i HD - før dette var det kun den ene DR HD (2009-2013) - og de såkaldte HD-kanaler er alligevel kun 720p.

Nu er 4K-standarden så på vej. Fire gange så mange pixels som 1.080p, og igen lader indholdet vente på sig.

Det er som historien om hønen og ægget: Producenterne holder sig tilbage fra at bygge forbrugervenlige (læs billige) skærme, da der ikke er indhold til de store opløsninger - og udbyderne tilbyder ikke 4K-indhold, fordi der ikke er nok skærme til at afspille det i stuerne.

Det går dog hurtigere med indholdet denne gang. Det mener i hvert fald Samsungs danske direktør for tv-salg, Kasper Thomsen.

"Vi kan allerede se, at udviklingen går langt hurtigere, end den gik med Full HD (1.080p). Firmaer som Netflix presser på med 4K, så det er kun et spørgsmål om tid, før det virkelig slår igennem," siger Kasper Thomsen, da Computerworld har en snak med ham om 4K.

Selv om det går stærkt, er der dog stadig lang vej endnu, før det bliver samme gængse standard som HD og Full HD - hvis det da nogensinde sker. Der er dog et par steder, som nu tilbyder 4K, hvis du altså har en skærm, der kan afspille det.

Det kunne for eksempel være en 4K-moniter fra Samsung, som vi for nylig har anmeldt her på Computerworld, eller Samsungs buede 4K-fjernsyn, som vi også har haft et kig på.

YouTube/Vimeo
To af verdens mest brugte videotjenester er det første sted, hvor du kan finde 4K-materiale. YouTube startede sidste år med at begynde at tilbyde 4K-materiale, og flere og flere kanaler begynder at kunne findes i 4K.

YouTube har selv en mindre playliste af smuk natur, som er i 4K.

Udvalget er dog stadig sparsomt, og ofte er det netop kun landskabsvideoer, som dog er helt igennem fantastiske at se på en 4K-skærm.

Men da der bliver uploadet 100 timers video hvert eneste minut på YouTube, stiger mængden af 4K støt og roligt. Blandt andet er flere tech-bloggere begyndt at uploade i 4K.

Vimeo tilbyder også 4K, og også her er det i stor stil videoer fra naturens verden, men eftersom Vimeos primære fokus er på kreativt arbejde som kort- og indiefilm, kan man formode, at der snart kommer mere.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Computerworld A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Mængden af skyggedata stiger voldsomt – få tips til hvordan du bekæmpe det
Moderne virksomheder er drevet af data. Men for at udnytte de data, skal de være tilgængelige for medarbejderne, kunderne og samarbejdspartnere – og det er bare de data, som it og virksomheden kender. For den eksplosive udvikling i cloud og data betyder også, at de fleste organisationer generer store mængder af ”skyggedata”, data som bliver delt, opbevaret og ofte glemt et sted i virksomhedens mange systemer. I dette whitepaper kan du derfor læse om omfanget af problemet med skyggedata i skyen samt få ideer til, hvordan du kan begrænse og beskytte det.