Artikel top billede

Ukendte storage-firmaer vinder frem med stor hast: Nyt marked dominerer udviklingen

Store storage-forhandlere bliver alvorligt udfordret af en række mindre selskaber, der til gengæld har fundet et guldrandet marked, som de store leverandører har svært ved at komme ind på.

Der er gang i handlerne på storage-markedet, hvor leverandørerne især har gang i salget til cloud-leverandørerne, der har brug for massive mængder diske og storage til deres data-centre.

Det er især noget, som en lang række af mindre storage-leverandører nyder godt af, viser ny rapport fra analysehuset IDC.

De har nemlig fundet en vej direkte ind til de store cloud-leverandører, som Google og Facebook, som de altså sælger direkte til i en pærevælling af ordrer og mærker.

Til gengæld ser det værre ud for de mere traditionelle storage-systemer, hvor de store, klassiske spillere typisk leverer meget store sæt af storage-systemer på én gang.

Ifølge IDC skrumper dette marked, selv om de klassiske spillere som EMC og HP fortsat er størst.

Humlen er, at de rigtigt store cloud-leverandører ikke anvender specialiserede og samlede storage-systemer i deres store datacentre - som vel at mærket vokser og udbygges med høj fart i disse år.

Meget stor kapacitet

I stedet investerer de typisk i meget stor kapacitet i form af diverse forskelligartet og spraglet hardware fra et væld af mindre producenter, som til gengæld strømlines og sammensættes og håndteres ved hjælp af fælles software-systemer.

Det betyder, at det altså er softwaren - og ikke hardwaren - der definerer storage-arkitekturen, hvilket blandt andet gør, at storage kan håndteres via virtuelle maskiner frem for via de forskellige storage-units.

De såkaldte ODM-leverandører stammer især fra Taiwan. De producerer typisk hardware under flere forskellige navne på samme fabrikker og tæller mærker som eksempelvis Quanta og Wistron.

Ifølge IDC har cloud-leverandørerne alene i løbet af det seneste år således skruet gevaldigt op for mængden af ordrer lagt hos disse mindre producenter, der modtager 25,8 procent mere af markedet end for et år siden med en samlet ordremængde på en milliard dollar i det seneste kvartal.

Det er langt højere end storage-industriens samlede vækst, der blot ligger på 2,1 procent. Samlet blev der indkøbt storage i kvartalet for 8,8 milliarder dollar, hvilket svarer til omkring 59 milliarder kroner.

Handler stort set kun med cloud-firmae

De mindre producenter af 'no name-'typen (som vi i gamle dage kaldte for 'bambus-computere') har typisk ikke megen handel med virksomheder, som fortsat selv håndterer deres datacentre i kælderen.

De foretrækker nemlig ofte mere kendte mærker som EMC etc, lyder det fra IDC.

Computerworld har tidligere været på besøg i Microsofts kæmpe datacenter i Dublin, hvor selskabet håndterer alle sine europæsiske cloud-operationer i Azure, Hotmail, Dynamics og lignende.

Her fortalte Microsoft, at selskabet fik leveret systemer fra 'alle mulige.'

"Uanset om de er fra Dell, HP, Qualcomm eller hvem nu, så leverer de jo samme vare til os, og derfor er det ikke så vigtigt for os, hvilket navn der står på dem," lød det dengang fra Microsoft.

Du kan læse hele historien om Microsofts datacenter med de titusindvis af snurrende diske her: Microsofts tophemmelige datacenter: Her gemmer vi dine data.

Det modsatte er altså tilfældet i de såkaldte 'hyperscale deployments,' som til gengæld tager mere og mere af storage-markedet via den fremgang, som cloud computing for tiden bliver til del.

Ifølge IDC er den foretrukne storage-platform for tiden i stigende grad x86.

Ganske vist udgør et traditionelt system som SAN fortsat den største del af markedet. Men sådan bliver det næppe ved, for salget er begyndt at falde.

Overordnet er salget af storage-kapacitet steget med hele 37 procent i forhold til den samme periode i fjor, lyder det fra IDC.

Læs også:

I problemer? Sådan får du styr på storage og backup

USA vil have Microsoft til at udlevere europæiske data: Men Microsoft nægter

Vildt komplicerede pris-modeller forvirrer: Bliver du snydt af din cloud-leverandør?

AMD trækker sig helt ud af nyt server-marked - skrotter milliard-investering

Oracles store cloud-satsning: Har selskabet en chance eller er toget kørt?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere