Artikel top billede

Prominente it-navne er bekymrede: Vil sikre, at intelligente it-systemer og robotter ikke vender sig mod os

Elon Musk stifter organisation, der skal forsøge at dreje it-udviklingen i en retning, så vi undgår, at intelligente robotter og it-systemer en dag vender sig mod os.

Det har indtil for ganske nylig mest af alt været en dyster fremtids-dystopi fra science fiction-filmene, at robotter og intelligente it-systemer en dag skulle kunne forene sig mod menneskeheden.

Men med den seneste tids hastige udvikling inden for machine learning, robot- og sensor-teknologier og avanceret analyse, begynder der måske at tegne sig et reelt billede af, at muligheden foreligger.

Sådan tænker i hvert fald en række fremtrædende teknologi-folk, som nu går sammen om at stifte organisationen 'OpenAI.'

Medlemmerne tæller blandt andre Teslas Elon Musk, it-forskeren Alan Kay, venturemanden Sam Altman, Paypal-stifter (sammen med Elon Musk) Peter Thiel samt it-selskaber som Amazon og Infosys.

Nul produkter

OpenAI vil ikke komme til at udvikle produkter. I stedet vil fokus ligge på at forsøge at dreje it-udviklingen i en retning, så it-systemerne ikke en dag kommer til at arbejde imod menneskeheden - men altid for menneskeheden.

Formålet med organisationen er således at "fremme digital intelligens på en måde, som kan gavne menneskeheden - uden at være bundet af et behov for finansielle resultater," som det hedder.

OpenAI skriver i en blogpost, at teknologierne til kunstig intelligens hele tiden bliver bedre og bedre, og at de på et tidspunkt vil blive så gode, at de vil kunne matche menneskets evner, når det gælder "snart sagt hver eneste intellektuel opgave."

"Det er svært at forestille sig, hvor meget AI [kunstig intelligens. Red] på et menneskeligt niveau ville kunne bidrage til vores samfund. Og det er ligeledes svært at forestille sig, hvor meget det ville kunne skade vores samfund, hvis det blev bygget forkert," lyder det fra OpenAI i blogposten.

Udviklingen tager fart

Udviklingen inden for kunstig intelligens er i de seneste par år kommet op i gear - ikke mindst på grund af udviklingen inden for cloud'en, der med sine data-mængder giver nye muligheder for avanceret data-analyse.

Hertil kommer udviklingen inden for sensor-teknologier og lignende, som allerede er i gang med at gøre det muligt at høste data fra alverdens maskiner.

Flere af de store it-selskaber arbejder i dag aktivt med 'machine learning' - altså en snarlig fremtid, hvor computere og it-systemer kan optimere funktioner og handlinger automatisk ud fra de data, som de selv indsamler.

Science fiction-genren har i årevis beskæftiget sig med en dystopisk fremtid, hvor intelligente computere uden følelser bekriger menneskeheden - for eksempel i film som '2010 - a space odessey,' "Matrix'-trilogien og 'Terminator'-filmene.

Bilbranchen har kig på området, i det man her arbejder på at udvikle selvkørende biler, som jo et stykke hen ad vejen er nødt til at være intelligente og i stand til at træffe komplekse beslutninger.

Elon Musk har længe interesseret sig for området, og Tesla-bilerne er ganske avancerede, når det gælder it-systemer.

Den sydafrikanske rigmand har dog også tidligere givet udtryk for bekymring over udviklingen.

Haan skrev i sommer sammen med Apple-stifter Steve Wozniak, forskeren Stephen Hawking og forskellige forskere i kunstig intelligens et åbent brev til verdens ledere med opfordring til at forbyde intelligente og selvstyrende våben.

Det kan du læse her.

Også Microsofts Bill Gates har udtrykt bekymring over udviklingen: Bill Gates: Derfor bør du være bekymret for kunstig intelligens.

Læs også:

Her er Googles nye kamp-robot: Testes af elite-soldater

Kunstig intelligens nærmer sig: Udviklings-tempo af robotter og automatiserings-løsninger stiger vildt

Softwarerobotter kommer til at løfte medarbejdere og virksomheder til nye højder

Ny Microsoft-teknologi kan automatisk komme med forslag til forbedring af salg




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere