For få år siden var IP-telefoni det mest hotte: Nu smutter kunderne igen

Leverandørerne af IP-telefoni oplevede først et sandt boom af kunder, mens tele-teknologien var på alles læber. Nu forsvinder kunderne igen.

Det er en velkendt sag, at den gammeldags fastnettelefon over en årrække har mistet sin engang så dominerende position i de danske hjem.

I stedet er det i dag mobiltelefoner, danskerne ringer til og fra.

Knap så velkendt er det måske, at IP-telefoni som produkt-kategori også er ramt af en nedtur.

IP-telefoni var ellers for ikke ret mange år siden det hotteste af det hotte. Mange danske virksomheder valgte at investere i denne form for telefoni, ligesom en del danske hjem med triple play-løsninger også kom med på IP-telefoni-bølgen.

Men IP-telefonien har i de senere år oplevet en nedtur målt i antallet af abonnementer i Danmark.

Det viser Energistyrelsens seneste telestatistik for andet halvår 2015.

Toppede i 2013
For 10 år siden - ved udgangen af 2006 - var der i Danmark 268.180 abonnementer til IP-telefoni.

De følgende års massive hype omkring IP-telefoni førte til et sandt boom i denne form af tele-løsninger, så der ved udgangen af 2013 var hele 964.489 IP-telefoni-abonnementer i Danmark.

Meget tyder dog på, at IP-telefoni toppede dengang, for siden 2013 er gået langsomt ned ad bakke.

Det betyder, at antallet af IP-telefoni-abonnementer i Danmark ved udgangen af 2015 lå på 902.901 - altså omkring 61.500 lavere, end da IP-telefoni toppede i 2013.

Alene over det seneste år er over 20.000 abonnementer til IP-telefoni forsvundet fra markedet.

Det er ikke svært at få øje på, hvor telekunderne i stedet er gået hen.

Læs også: Magtkamp om de danske mobilkunder: Her er resultaterne hos TDC, Telia, Telenor og 3

Det samlede antal af mobilabonnementer (inklusive mobilt bredbånd) er nu på næsten 8,5 millioner, hvilket svarer til 148,6 abonnementer per 100 indbyggere.

Nye teknologier vinder frem
Man skal dog samtidig være opmærksom på, at der formentlig bliver talt mere i telefon over internettet end nogensinde - eksempelvis via Apples Facetime eller via Skype.

Det foregår så blot fra en almindelig smartphone over det lokale WiFi eller mobilnettes 3G/4G-dataforbindelse - og det registreres derfor ikke som traditionel IP-telefoni, hvor man har et decideret abonnement til denne form for tele-tjeneste.

Samtidig er nye teknologier som VoLTE og WiFi Calling også for alvor ved at slå igennem i Danmark, og det dækker også over telefoni på internettet. Læs mere om det her:

Nu sker det store mobil-spring: VoLTE og WiFi Calling kommer buldrende til din smartphone

Ser man på de traditionelle IP-telefoni-abonnementer, er der dog ingen tvivl om, hvilken vej vinden blæser.

Det er heller ikke kun antallet af IP-telefoni-abonnementer, der er faldet over de seneste år.

Også den samlede mængde taletrafik for denne form for telefoni er faldet.

Figuren herunder viser fastnettrafikken målt i millioner minutter fordelt på teknologi: De dominerer markedet for IP-telefoni
TDC var ved udgangen af 2015 Danmarks suverænt største leverandør af IP-telefoni med en markedsandel på 52,3 procent ifølge Energistyrelsen.

Stofa har andenpladsen med 9,3 procent, mens Dansk KabelTV har 2,1 af markedet for IP-telefoni i Danmark.

Der er dog ikke overraskende også en stor gruppe af mindre leverandører på markedet, der under kategorien øvrige tilsammen har en markedsandel hele 36,3 procent.Læs også:

Magtkamp om de danske mobilkunder: Her er resultaterne hos TDC, Telia, Telenor og 3

Stor opgørelse over danskernes hastigheder: Er du en taber eller vinder på bredbåndsmarkedet?


Spritny måling på de danske LTE-netværk: Sådan er de danske 4G-forbindelser

Vi dropper at købe en ny smartphone: Derfor er den gamle pludselig "god nok"

Nu sker det store mobil-spring: VoLTE og WiFi Calling kommer buldrende til din smartphone

Ny model rumsterer i teleindustrien: WiFi kan blive dit primære mobilnetværk

Premium
Skal du tage en Pro eller ej? Sådan vælger du imellem iPhone 12 og 12 Pro
Apples to iPhone-nyheder minder overraskende meget om hinanden. Der er dog væsentlige forskelle, som du skal være opmærksom på, når du vælger.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan opbevarer du effektivt og sikkert dine data – også med hybrid cloud
Cloud er her der og alle vegne. Men mange organisationer foretrækker en mere blandet tilgang, hvor dele af virksomhedens workload og it-miljøer sendes i clouden, mens andre dele placeres i andre og ofte lokale datacentre. Det stiller ofte mange forskelligartede krav til behovet for lokal storage. Men med IBM FlashSystem kan du konsolidere dit storage-behov og reducere kompleksiteten. Samtidig er FlashSystem all-flash og hybrid-løsninger bygget på et standardiseret sæt af værktøjer og APIs, som giver dig adgang til enterprise-løsninger uanset størrelsen på din organisation. I dette whitepaper fra Atea og IBM kan du læse om IBMs storeløsninger og de yderligere fordele som du kan opnå med dem.