Derfor bruger Apple masser af penge på at udvikle til blinde og kørestolsbrugere

Klumme: Virksomheder som Apple bruger enorme ressourcer på funktioner, der ikke mening set ud fra traditionel økonomisk logik. Hvorfor?

Lad mig indlede denne artikel med en personlig anekdote.

Jeg er kørestolsbruger og ejer et Apple Watch, og det betyder, at jeg mange gange dagligt får en notifikation på mit ur, der fortæller mig, at det "er tid til at stå."

Mit ur er nemlig udviklet til at måle aktivitetsniveauet og kalorieforbrændingen hos folk, der går eller løber. Ikke folk der ruller. 

Men det vil Apple ændre på med den næste generation af styresystemet til Apple Watch.

Her lancerer Apple en ny "kørestolsfunktion." Det betyder, at jeg i fremtiden får notitikationen "time to roll" i stedet for "tid til at stå". Men vigtigst af alt vil uret også kunne måle kørestolsbrugeres præcise aktivitetsniveau og kalorieforbrænding.

Kompleks udvikling
Til den årlige udvikler-konference, WWDC, der løb af stablen i sidste uge, forklarede Apple, hvor krævende en proces det har været at udvikle kørestolsfunktion.

Ifølge Apple har det krævet, at der bliver taget hensyn til variabler som underlag, hjulstørrelse og de enkelte kørestolsbrugeres forskellige "rulle-tekniker". 

Det er ikke nogen ny historie, at Apple bruger store ressourcer på at udvikle denne type funktioner.

For Apple er også førende, når det handler om at gøre sine telefoner tilgængelige for brugere med handicap. Især blinde.

Men hvorfor vælger Apple at bruge dyrebare udviklingsressourcer på den slags funktioner, der kun henvender sig til et stærkt begrænset udsnit af virksomhedens brugere?

Bekymrer sig ikke om "the bloody ROI" 

Apples administrerende direktør Tim Cook gav et indlbik i årsagerne, da en investor til et aktionærmøde for få år siden bad ham at forsvare, hvorfor Apple bruger ressourcer på grøn energi, der ikke giver noget klart "return of investment" (ROI): 

"Når vi gør vores enheder tilgængelige for blinde mennesker, så gør vi det heller ikke på grund af 'the bloody ROI," lød fra Cook, der afsluttede med følgende opfordring til investoren. 

"Hvis du vil have, at jeg udelukkende handler på baggrund af ROI, så bør du sælge dine aktier," lød det ifølge flere medier fra en tydeligt ophidset Tim Cook.

Hvor kyniske er de store virksomheder?
Apple vil gerne sælge historien om, at Apple ikke er nået til der, hvor virksomheden er i dag ved at ved være en kynisk virksomhed, der kun fokuserer på ROI'en. 

Sandheden er dog formodentligt, at Apple er mindst lige så kyniske som alle andre virksomheder. 

Virksomheder som Apple er i dag bare i stigende grad bevidste om, at de bedst profitmaksimerer på den lange bane ved at vise omverden et venligt ansigt. 

Et af de bedste eksempler på denne strategi er Google, der i mange år slog sig op på sloganet "Don't be evil." 

Må ikke opfattes som bøller
For som der står i Astrid Lindgrens børnebøger om verdens stærkeste pige, Pippi Langstrømpe: ‘Når man er meget stærk, skal man også være meget sød.' 

På samme måde kræver omverdenen, at verdens stærkeste virksomheder fremstår søde. For det værste, der kan ske for store dominerende virksomheder som Apple, er, hvis de bliver opfattet som bøller. 

Det vil ikke alene betyde at kunderne flygter. Det vil også gøre dem til et endnu mere attraktivt bytte for myndigheder og politikere, der er på jagt efter virksomheder, som misbruger deres markedsposition.

Læs også: 
Analyse: Google tager førertrøjen, Apple satser på det sikre, og Microsoft er hægtet af

Tech-giganter er mere arrogante end nogensinde

 


Premium
Se Danmarks Statistik-CIO'ens omfattende it-sikkerhedsplan efter hackerangreb i 2016
Interview: Danmarks Statistik blev udsat for et ransomware-angreb i 2016. Det har medført en række erfaringer, som nu spiller ind i den samlede it-sikkerhedsplan. Intet af it-infrastrukturen er placeret i skyen. "Det kan godt være, at vi ikke har ét bestemt system, som ville sætte Danmark i fare, hvis det blev lækket til ondsindede magter, men den samlede mængde data ville nok kunne gøre det," siger CIO Annie Stahel.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan skaber du mere effektive forretningsprocesser med automatisering
Virksomheder skal kunne håndtere enorme mængder af data, hvilket har affødt et behov for smartere og mere effektive løsninger til håndtering af de daglige, ensformige og rutineprægede processer. Hvor disse opgaver tidligere kunne klares via manuel arbejdskraft, kalder markedets udvikling og efterspørgsel nu i højere grad på automatiserede alternativer. Og det er netop her, at process mining kommer ind i billedet som et operativt værktøj til at kunne maksimere procesautomatiseringernes samlede effekt og afkast – gennem visualisering og analyse af dit komplekse dataflow. I dette whitepaper kan du lære om koblingen mellem procesoptimering og process mining – et intelligent optimeringsværktøj, der giver dig mulighed for at spore og visualisere dine data, så de bliver analyserbare og kan udnyttes til procesoptimering og til at eliminere dine digitale omveje.