Interne mails:Netcompany har kendt til datatyveri lang tid før offentligheden fik det at vide

Artikel top billede

Test: DxO One er det ultimative kameraudstyr til din iPhone

DxO One er et noget usædvanligt ekstraudstyr til din iPhone - nemlig et ekstra kamera, der får din iPhone til at tage markant bedre billeder.

iPhones har gennem tiden sat standarden for, hvor godt et smartphone-kamera skal være og har altid været telefonen, som alle de andre producenter har sammenlignet deres telefoner med. 

Smartphone-kameraer er kommet langt siden de første Nokia-telefoner med indbygget kamera blev bygget tilbage i 2002.

Men moderne smartphones tynde profil betyder, at en smartphone aldrig vil kunne tage lige så gode billeder som et rigtigt kamera. Der er simpelthen for mange begrænsninger.

Men hvis du vil tage bedre billeder med din iPhone, så kan du sagtens gøre det.

Løsningen koster dig 3.900 kroner og hedder DxO One.

DxO One

DxO One er et ekstra kameramodul, der forbindes via din iPhones Lightning-port og omdanner din iPhone til en stor viewfinder for det lille, men imponerende, 20 megapixel DxO One-kamera.

Pludselig har du en markant større sensor og en blænde, der kan gå fra f/1.8 til f/11. Til sammenligning har en iPhone en fast blænde på f/2.2.

Selve kameraet er en lille boks på størrelse med en tændstikæske. Den sidder kun fast på din iPhone via Lightnings-stikket, og det føles faktisk ikke just særligt solidt.

Du holder kamera og telefon, som du ville holde et gammeldags hjemmevideokamera: Med begge hænder. Gør du ikke det, er der stor chance for, at du taber enten telefon eller DxO One.

Kameraet skyder både i RAW, som gemmes på et mikro-SD kort i kameraet, og i JPEG-format, som gemmes direkte på din iPhone.

Du kan derfor med det samme sende billedet til andre, gemme det i dit fotoalbum eller dele det på sociale medier. 

Kameraet kan også skyde i "SuperRAW", en selvopfundet filtype fra DxO, der omdanner fire RAW-filer til et "SuperRAW".

Resultatet er billeder, der kan have en skyhøj ISO, men som bliver korrigeret af at være en sammensmeltning af fire RAW-filer. De er flotte og skarpe, men da det er en softwareløsning, så er resultatet ikke altid lige godt.

Vigtigst: Billedkvalitet

Du kan sagtens finde kameraer, der tager bedre billeder end DxO One, så er det sagt.

Sensoren i DxO One er den samme billedsensor, som du finder i Sonys RX100 Mark III-kompaktkamera, der af mange bliver kaldt det bedste kompaktkamera på markedet. 

Dog får du bedre billeder fra RX100 III, end du får fra DxO One alene på grund af RX100's bedre optik og zoom-funktion. 

Men hvis vi sammenligner DxO One med det kamera, som DxO forsøger at erstatte, nemlig iPhonekameraet, så er der stor forskel til fordel for DxO One. 

DxO One giver dig rigtig gode muligheder for at modellere dit billede, som du vil.

Der er fuld kontrol over blænde, lukketid og ISO, og med lidt fotoviden kan du tage nogle blændende gode billeder med DxO One.

Dog skal du ikke købe DxO One for at optage video. Her er der kun adgang til 1080p/30fps og hverken 1080p/60fps eller 4K. 

Herunder har vi en række fotos af motiver først taget med en iPhone 6S og derefter med DxO One.

Kun portrætbilledet er blevet efterbehandlet i Lightroom. Computerworld.dk's CRM-system viser desværre ikke billederne i fuld opløsning.

Du bliver ikke en bedre fotograf at at eje en DxO One. Men du har markant flere muligheder til at lære at blive en bedre fotograf.

Billederne er næsten støjfri, farverne er korrekte og på grund af de 20 megapixels, ser billeder afsindig flotte ud på en Macbook Pro Retina-skærm eller på en Surface Pro 4, der ligeledes har en skærm med en høj opløsning.

Hvem får noget ud af DxO One?

DxO One er et sælsomt produkt. Det får din iPhone til at tage flottere billeder, og du kan skyde i RAW og rette på billederne efterfølgende.

Men hvis dit mål er at sidde og nørde i Lightroom, hvorfor så ikke bare købe et rigtigt kamera, hvad end det er et kompakt-, system- eller spejlreflekskamera.

"Et stykke legetøj prissat for dyrt", var vores første antagelse, men måske har et produkt som DxO One en plads blandt de moderne mobilbrugere.

Ved et familiebesøg i foråret afprøvede skribentens svigermor DxO One.

Hun ejer allerede et Nikon spejlreflekskamera til rejse- og familiebilleder, men det har ligget og samlet støv i skabet i en rum tid.

"Det er for bøvlet at bruge," og "jeg har jo min telefon med mig i stedet," var svarene på, hvorfor kameraet ikke blev brugt. 

Hun var helt opslugt af ideen om at kunne sætte DxO One i sin telefon, tænde appen og med det samme skyde bedre billeder end telefonen (hun ejer en iPhone 5S), i en app, der minder om iPhonens almindelige kamera-app.

Det er let, ligetil og hurtigt, og der gemmes automatisk en JPEG-fil af billedet på iPhonen klar til Facebook.

Derfor er tanken om DxO One måske ikke så fjern igen:

Det er et bekvemmelighedsprodukt til at fjerne mellemled mellem at tage et billede med et kamera, finde et kabel, overføre billedet til din computer og bagefter overføre det til din telefon: vores allesammens moderne fotoalbum. 

DxO One er dyrere, end hvad godt er, og med hensyn til billedkvalitet kan du finde bedre alternativer i Sonys RX100-kameraer eller dyrere system- eller spejlreflekskameraer, men DxO One har en lethed og en moderne tilgang, der for nogle måske kan være prisen værd. 

Læs også: Test: Lumia 950 og 950XL er de to bedste Windows-telefoner - men hvad betyder det egentlig?


Loading ikon