Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Uffe WengFotojournalist Uffe WengPhotojournalist Uffe Wengwww.uffeweng.dkGunløgsgade 33, 2. tv.2300 København S.Danmark / Uffe Weng)

TDC-forslag: Danmark skal øremærke 5G-milliarder til ambitiøse digitale planer

Staten henter milliarder af kroner, når der afholdes mobillicens-auktioner, og det vil give god mening at bruge de penge på digitale initiativer, mener TDC.

I den netop offentliggjorte rapport fra Digitalt Vækstpanel er der blandt de 33 anbefalinger til regeringen også forslag til, hvordan vi i Danmark kan få en bedre digital infrastruktur.

"Regeringen skal udarbejde en handlingsplan for udrulning af 5G og arbejde for, at der er tilstrækkelige frekvensressourcer til rådighed til 5G-formål," lyder det blandt andet fra Digitalt Vækstpanel. 

"...så Danmark er blandt de førende lande til udrulning af 5G, ligesom Danmark var med 3G og 4G." 

Læs også: Planen er netop fremlagt: Sådan skal alle danskere få turbo-bredbånd og langt bedre mobildækning

Digitalt Vækstpanel anbefaler videre:

"Ved de kommende frekvensauktioner over fx 900 MHz- eller 700 MHzfrekvensbåndene bør regeringen stille meget ambitiøse dækningskrav, uanset om det reducerer statens provenu fra auktionerne, og et evt. provenu bør øremærkes til at styrke den digitale infrastruktur."

TDC Group: 5G kræver store investeringer

Hos landets største teleselskab, TDC Group, glæder man sig over de ambitiøse 2025-mål, men samtidig skriver Stig Pastwa, koncernfinansdirektør i TDC Group, i en kommentar til dagens udmeldinger:

"5G vil kræve meget store investeringer i udbygningen af infrastruktur. Der er derfor behov for at der er særlig politisk fokus på at skabe de bedste rammer for disse investeringer, herunder fokus på at fjerne barrierer for udbygningen."

"For eksempel er det helt rigtigt at indtænke balance mellem dækningskrav og frekvensauktioner, som vækstpanelet anbefaler."

Læs også: Her er opskriften på Danmarks digitale fremtid: 33 it-anbefalinger til regeringen

"Beslutningstagere bør undersøge nøje, hvilke omstændigheder som er medvirkende til, at investeringer i digital infrastruktur har været gradvist faldende siden 2008, og hvordan dette billede vendes med henblik på investeringer i 5G," lyder det videre fra TDC Group.

Brug milliarderne fra licens-auktionerne

Stig Pastwa og TDC Group har samtidig et meget konkret forslag til, hvordan man kan skaffe ekstra penge til digitaliseringstiltag.

En kommende auktion over 5G-licenserne er nemlig på vej i Danmark, og den type auktioner plejer at indbringe staten et større milliardbeløb.

Læs om 5G-auktionen: Kæmpe forventninger til 5G i Danmark: Her er planerne for auktionen over 5G-licenserne

"Brug midlerne fra frekvensauktioner på digitaliseringstiltag," lyder det fra TDC Group.

"Pengene fra frekvensauktioner burde bruges på digitaliseringstiltag som f.eks. udrulning af velfærdsteknologi, IoT-projekter eller styrkelse af it-sikkerheden i kommunerne."

"På den måde understøtter man fortsatte private, digitale investeringer samtidig med, at man foretager den nødvendige digitale udvikling af den offentlige sektor.

TDC Group skriver i kommentaren, at staten siden begyndelsen af nullerne har modtaget omkring syv milliarder kroner fra teleselskaberne som provenu fra frekvensauktioner.

"Desværre bliver pengene ikke brugt på yderligere digitalisering, men indgår i stedet i statskassen på lige fod med diverse skatter og afgifter. Her kunne staten i stedet være med til at udfylde gab i digital infrastruktur og tilvejebringe "seed money" til fremtidig digital vækst."

Læs også:

Planen er netop fremlagt: Sådan skal alle danskere få turbo-bredbånd og langt bedre mobildækning

Her er opskriften på Danmarks digitale fremtid: 33 it-anbefalinger til regeringen

Kæmpe forventninger til 5G i Danmark: Her er planerne for auktionen over 5G-licenserne

TDC er i fuld gang med at teste 5G i Danmark: Det kan du vente dig af 5G




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere